Hopp til innhold

Maner til samhold i eiendomsstrid

-Reindriftssamer og sjøsamer burde stå sammen om å kreve eiendomsrett til Stjernøya, sier FN-rådgiver Lars-Anders Baer, tidligere svensk sametingspresident. Sjansen for å vinne frem er mindre når urfolksgrupper står mot hverandre, mener Baer.

Solnedgang over Stjernøya

Aktører i reindriftsnæringa gir ikke opp kravet på eiendomsretten til Stjernøya i Vest-Finnmark.

Foto: Dag Ivar Indrebø / NRK

Stjernøya i Finnmark er prøvestein i den årelange kampen om samenes landrettigheter. En gruppe reindriftssamer krever eiendomsrett til hele øya, som urfolk. Like før påske kom avslaget. Men kampen om Stjernøya og Finnmark fortsetter.

Norge har forpliktet seg til ILO-konvensjon 169, der det heter at urfolk har rett til å eie områder de tradisjonelt har brukt. Reindriftens advokat Geir Haugen har varslet at saken blir anket, om nødvendig til en internasjonal domstol.

Reindriftssamene bor ikke fast på Stjernøya, men frakter rundt 1000 rein hit på beite hver sommer.

Per Bals

Per Bals er leder i Stjernøya reinbeitedistrikt.

Foto: NRK/Brennpunkt

Kart Stjernøya

Stjernøya ligger utenfor Alta i Finnmark.

Foto: NRK
– De sier jo at det er reindriftsfolk som er urfolk, og reinen beiter over hele øya. Så da er det rimelig at vi skal ha hele øya til reindriften, sier Per Bals, leder av Stjernøya reinbeitedistrikt.

Som grunneiere på Stjernøya vil reindriftssamene også ha krav på rundt to millioner kroner hvert år fra gruvedriften, penger som i dag går til fellesskapet.

Blir eigd i fellesskap

I dag eies Stjernøya av Finnmarks befolkning i fellesskap. De fastboende er både sjøsamer og ikke-samer. De frykter for hva som vil skje med deres rettigheter, hvis reineierne vinner frem.

– Å måtte be om lov til å bruke utmarka, det blir tungt. At alt det jeg gjør blir på annen manns eiendom, sier Tor Mikkola. Mikkola er også same, og lever av småbruk og fiske. Han har reist motkrav på vegne av de fastboende gjennom Fjordfiskernes Forening.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tor og Bjørg Mikkola

Tor Mikkola blir ikke glad hvis han må be om å få bruke utmarka utenfor sitt eget hjem.

Foto: NRK/Brennpunkt

Utreder hele Finnmark

Folket på Stjernøya eier ikke sjøl all jorden de lever av. Det meste av Finnmark har vært Statens eiendom. I 2005 ga Stortinget det som felleseie til befolkningen, gjennom selskapet Finnmarkseiendommen .

Men dette felleseiet var ikke nok til å oppfylle kravene i ILO-konvensjon 169, som Norge har forpliktet seg til. Der heter det nemlig at urfolk har rett til å eie områder de tradisjonelt har brukt.

Derfor har jurister og fagfolk i Finnmarkskommisjonen fått i oppdrag å undersøke den faktiske bruken av områdene. Hele Finnmark skal utredes – felt for felt.

Beiteområder, men også mineralressurser for flere hundre milliarder står på spill.
Både samer og ikke-samer kan ha opparbeidet eiendomsrett, gjennom lang tids bruk.

Men bare samer kan vise til urfolksretten.

- Vanskelig sak

Like før påske konkluderte Finnmarkskommisjonen med at reindriftens bruk av Stjernøya ikke har vært dominerende, sammenliknet med de fastboendes bruk. Øya skal derfor fortsatt være felleseie, med bruksrett både for reindrift og fastboende. Reindriftens advokat Geir Haugen er uenig i konklusjonen.

-Reindriften har i flere hundre vært den dominerende bruker av de sentrale fjellområder på øya, der også mineralutvinningen foregår, sier Haugen.

Men FN-rådgiver Lars-Anders Baer vil ikke anbefale reindriftens krav på Stjernøya som en prinsippsak om samiske landrettigheter. Baer har jobbet i FN-systemet siden 80-tallet, blant annet nettopp med utformingen av ILO-konvensjon 169 om urfolks rettigheter.

- Så lenge flere grupper har brukt området, blir det vanskelig. Her står i tillegg urfolksgrupper mot hverandre. Det hadde vært enklere med Staten som motpart, sier Baer.

Han mener reindriftssamer og sjøsamer vil ha større mulighet for å vinne frem med et felles krav om eiendomsrett. Baer har vært med i FNs permanente forum for urfolk, og leder nå arbeidsgruppen for urfolk i Barentsregionen. Han understreker at han ikke kjenner Stjernøya-saken i detalj, og uttaler seg på prinsipielt grunnlag.

Stjernøya utenfor Alta

Ingen kan klage på de naturskjønne omgivelsene ved Stjernøya.

Foto: NRK/Brennpunkt