Hopp til innhold

«Meldte om mistenkelig mann i politiuniform med pistol i hånden»

Få minutter etter at bomben eksploderte i Regjeringskvartalet, ble politiet tipset om det som skulle vise seg å være Anders Behring Breivik, mens han ennå var i Oslo. Denne informasjonen ble håndtert for sent, konkluderer politiet nå.

Anders Behring Breivik på vei fra regjeringskvartalet rett før det smeller

Dette overvåkingsbildet viser Anders Behring Breivik forlate Regjeringskvartalet like før bomben smeller 22. juli. I hånden har han et synlig våpen.

Foto: ABC Nyheter

«15.34: Et vitne melder om en mistenkelig mann i politiuniform med pistol i hånden som forlot åstedet i en varebil med kjennemerke VH 24605. Meldingen ble ikke løggført i PO.»

Da hadde det gått ni minutter siden bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet, og Anders Behring Breivik hadde ennå ikke kommet seg ut av Oslo.

Var opptatt

Det kom frem i evalueringen av politiets innsats 22. juli, som ble lagt frem i dag.

  • Les hele rapporten «22. juli 2011, Evaluering av politiets innsats» her.

Da tipset ble ringt inn på politiets nødtelefon, satt imidlertid alle operatørene opptatt i andre samtaler.

Det var derfor en ansatt på sentralbordet som tok imot beskrivelsen av en mann iført politiuniform, samt registreringsnummeret til bilen han kjørte vekk i.

– Dette ble formidlet videre til operatørene. Klokken 15.55 ringte en operatør ved operasjonssentralen tilbake til samme vitne og fikk mer informasjon. Den mistenkelige personen ble da beskrevet som en mann med europeisk utseende, rundt 180 centimeter høy, bevæpnet og med politimerke på armen. Samtalen varte til klokken 16.01, fortalte politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, i dag.

– Tok for lang tid å håndtere opplysningene

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, innrømmer at behandlingen av tips om gjerningsmannen tok for lang tid.

Foto: ERL / Scanpix

På det tidspunktet hadde Breivik akkurat kommet seg ut av Oslo. Han passerte Lysaker på vei ut av Oslo klokken 15.56, 22 minutter etter at tipseren først hadde meldt fra om den mulige gjerningsmannen.

– Slik det fremstår i ettertid, tok det for lang tid å håndtere opplysningene om mulige gjerningsmenn, konkluderer Gjengedal.

– På dette tidspunktet var politiets hovedfokus å redde liv, evakuere og søke etter overlevende. Denne ettermiddahen sto vanskelige valg og dilemmaer i kø.

NRK har tidligere fortalt om Andres Olsen, som oppdaget en bevæpnet «politimann» med hjelm, visir og beskyttelsesklær i Grubbegata like før bomben eksploderte, og som tipset politiet om den mistenkelige mannen.

– Vi må huske på bakteppet. Etter bombeekslposjonen var politiets prioriterte oppgave å drive redningsarbeid. Samtidig fikk vi inn meldinger om mistenkelige gjenstander som vi måtte undersøke om kunne være andre bomber, sier Gjengedal til NRK.no.

– Når vi vet fasiten, hadde vi vurdert det annerledes

Etter at en operatør var blitt ledig og hadde fått snakket med tipseren, som altså kunne oppgi registreringsnummeret på den mistenkelige «politimannens» bil, var operasjonslederen i kontakt med Kripos og ba dem sende ut riksalarm på det aktuelle registreringsnummeret.

Da var klokken 16.04, en halvtime etter at tipseren først ringte politiets nødtelefon med opplysninger om det som skulle vise seg å være Anders Behring Breivik.

– Samtidig varslet vi nabodistriktene. Sett i ettertid, når vi nå vet fasiten, tror jeg nok vi hadde vurdert det annerledes, sier Gjengedal.

– Vil det si at du tror at noen i politiet kunne ha stoppet den bilen når den kjørte?

– Det tror jeg ikke, for han hadde passert Lysaker ca. klokken 15.55 og passert over Sollihøgda rundt klokken 16.15. Husk at vi da hadde alle våre patruljer og innsatsstyrker konsentrert om redningsarbeid og andre mulig mistenkelige gjenstander, sier Gjengedal.

AKTUELT NÅ