Hopp til innhold

– Vi er jo mennesker vi også

Profesjonelle politifolk forbereder seg mentalt på å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Fredag blir det klart hvilke vitner påtalemyndigheten vil skal forklare seg under rettssaken.

Terror rammer Norge

VITNER FRA ÅSTEDET: Mange politifolk som deltok under terrorangrepet på regjeringskvartalet vil forklare seg under rettssaken.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Bevisoppgava som legges fram i dag skal i tillegg til en oversikt over vitner, også inneholde en oversikt over hvordan rettssaken skal foregå, og hvilke beviser som skal legges fram.

Forsvarerne kommer også til å innkalle sine vitner som de ønsker skal forklare seg under hovedforhandlinga. Den er ventet etter at påtalemyndighetens bevisoppgave er klar.

Over én ukes forklaring

Sissel Hammer

– Vi er profesjonelle og ønsker å behandle denne straffesaken som alle andre straffesaker, men det er klart at dette er en helt spesiell sak - og vi er jo mennesker vi også, sier politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Arne Johannessen

– Vanligvis så er politifolk godt forberedt på å møte som vitne, men dette er en helt spesiell og helt ekstrem straffesak for alle, så mental forberedelse er ganske viktig, sier Arne Johannessen.

Foto: Stig Jarvik / NRK

16. april starter hovedforhandlingen mot den terrortiltalte 33-åringen. Det er satt av to og en halv måned i Oslo tingrett til rettssaken.

Første dag blir satt av til innledningsprosedyrene fra aktor og forsvarer.

Deretter skal Breivik forklare seg, noe som det er satt av i overkant av en uke til.

Vitnene vil trolig ikke forklare seg før tidligst halvannen uke etter oppstart.

Ulike sakkyndige, deriblant de fire rettpsykiaterne og representanter for Rettsmedisinsk kommisjon blir innkalt som vitner i forhold til spørsmålet om Breivik kan regnes som tilregnelig eller ikke.

Regjeringskvartalet først

2/3 av bevisoppgava er allerede kjent i og med at det er ventet at alle personer som ble skadet i regjeringskvartalet og på Utøya, og som er nevnt i tiltalen, kommer til å avgi forklaring.

Disse kommer etter det NRK kjenner til til å forklare seg i kronologisk rekkefølge som følger tiltalen. Det vil si at vitnene fra regjeringskvartalet skal vitne før de fra Utøya.

Det er antatt at hver av disse vil få en til halvannen time til sin forklaring i retten.

I tillegg til dette kommer endel vitner for å belyse mer generelle poster i tiltalen, som for eksempel de som flyktet fra regjeringskvartalet og Utøya, som ikke ble hardt skadd, men som opplevde dødsangst.

Flere som hadde «nær» kontakt med Breivik før 22. juli blir også innkalt, det vil si enkelte venner, men trolig ikke familie etter det NRK erfarer.

Mange politivitner

Også en ganske stor gruppe politifolk vil bli stevnet som vitner, for å belyse alt fra selve pågripelsen og etterforskningen i etterkant.

– Jeg vet ikke nøyaktig antall, men det er helt sikkert mange. Politiet har jo alltid en viktig rolle som vitner i straffesaker, blant annet for å legge frem tekniske bevis og etterforskningsmateriale, sier Arne Johannessen, som er leder i Politiets Fellesforbund til NRK.

Også Anstein Gjengedal, politimester i Oslo politidistrikt sier mange tjenestemenn vil bli innkalt for å forklare hva de har gjort i saken, spesielt krimteknikere som har undersøkt åstedene

– Det er først og fremst teknikerne, men også forklaringer fra de politivitnene som var til stede der det skjedde, som er sentrale, sier Gjengedal.

Selv om politiet sitter på en del skriftelig dokumentasjon, så må dette legges fram muntlig i retten for dommerne for at det skal være en del av rettssaken.

– Politiet har ansvaret for å dokumentere alt som har skjedd fra a til å, og så er det påtalemyndighetens rolle å legge dem fram i retten, forklarer Johannessen.

– Mental forberedelse ekstra viktig

Å vitne i retten er en del av politiets faste jobb, og Johannessen tror derfor det vil være en mindre belastning for profesjonelle vitner å møte gjerningsmannen i retten enn for vanlige vitner.

– Vanligvis så er derfor politifolk godt forberedt på å møte som vitne, men dette er en helt spesiell og helt ekstrem straffesak for alle, så mental forberedelse er ganske viktig,

Også Sissel Hammer som er politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, deler Johannessens oppfatning:

– Vi er profesjonelle og ønsker å behandle denne straffesaken som alle andre straffesaker, men det er klart at dette er en helt spesiell sak - og vi er jo mennesker vi også, konkluderer hun.

Politiet

Kriminialteknikere fra politiet gjør søk med hund i området rundt Regjeringskvartalet og høyblokka. Det er ventet at flere politifolk må vitne i retten.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX


AKTUELT NÅ