Hopp til innhold

- Er glad for å være hjemme igjen

Christian Angell er glad for å være hjemme igjen etter å ha vært holdt tilbake og tiltalt for ulovlig politisk virksomhet i Egypt. Det sier Høyres Jan Tore Sanner som har snakket med partikollegaen.

Christian Angell

Christian Angell er tilbake på norsk jord.

Foto: Høyre

Torsdag ble reiseforbudet opphevet og Angell kunne forlate landet sammen med rundt 40 aktivister. Siden desember hadde de vært anklaget for å ha drevet demokratibygging uten nødvendige tillatelser.

Siden i fjor har Angell hatt permisjon fra sin stilling som internasjonal i Høyre for å jobbe for den amerikanske organisasjonen International Republican Institute, IRI.

I desember gikk politiet i Kairo til aksjon mot flere såkalte NGO-er, "non governmental organisations" eller frivillige organisasjoner. Razziaen førte til at 43 utenlandske og egyptiske ansatte ble tiltalt for å drevet politisk virksomhet med ulovlig pengestøtte fra utlandet.

Men torsdag ombestemte altså egyptiske myndigheter seg. Blant annet etter møter der utenriksminister Jonas Gahr Støre, som onsdag var i Kairo, tok opp saken.

Vil være sammen med familien

Larnaca airport

Aktivistene ble fløyet fra Kairo til Larnaca på Kypros.

Foto: ANDREAS MANOLIS / Reuters

– Christian er glad for å være hjemme nå. Det har vært en urolig og usikker tid. Han reiste jo ut på grunn av sitt engasjement for menneskerettigheter, men nå er han glad for å få være sammen med familien igjen, sier Jan Tore Sanner. Han sier han ikke vet om det ble betalt kausjon for å få aktivistene ut av Egypt.

Ifølge den norske utenriksministeren er avtalen et fremforhandlet resultat som amerikanerne er ansvarlige for.

Saken har ført til svært sterke reaksjoner fra USA, og betegnes som en av de alvorligste episodene landene imellom på mange tiår.

– En skandale

Egyptiske aviser kaller det en skandale at aktivistene fikk forlate landet. Den uavhengige avisen Al-Tahrir mener at det regjerende militærrådet har presset domstolene til å la utlendingene forlate landet.

Avisen anklager rådet for å ha latt seg presse av amerikanske tjenestemenn.

Lederen av det egyptiske underhuset, Saad al-Katatni, er ikke mindre skarp i sin kritikk.

– Egyptiske myndigheter vil nå granske og straffeforfølge alle som var delaktige i at NGO-aktivistene fikk forlate landet. Vi kan ikke akseptere noen form for utenlandsk intervensjon i Egypts anliggende, sier Katatni til AFP.

AKTUELT NÅ