Hopp til innhold

– Vi vil sette politikk framfor partinavn

Venstre vil ikke lenger nekte å bidra til at Frp får regjeringsmakt.

Trine Skei Grande

Partinavnet Frp er intet hinder lenger for Venstre og leder Trine Skei Grande.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I morgen er konklusjonen i praksis klar, etter det NRK erfarer: Trine Skei Grande og Venstre går til valg på regjeringsskifte.

– Ja, vi ønsker en ny regjering fordi vi ønsker en bedre politikk, sier Venstre-veteran Odd Einar Dørum etter å ha gjestet flere fylkesårsmøter.

Odd Einar Dørum

– Vi må være åpne og snakke med alle partier i opposisjon, sier Venstre-veteran Odd Einar Dørum.

Foto: Alley, Ned / Scanpix
Sveinung Rotevatn

– Det jeg ser er signalet fra fylkesårsmøtene er at Venstre skal være konstruktive etter 2013, og sette politikken i sentrum, ikke partinavn, forklarer Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er ikke noen tvil om at vi kjenner hvordan vi kan gjøre det bra med Høyre og Kristelig Folkeparti, men vi har en plikt til å sette oss ned og snakke med alle partier i opposisjon etter valget og se hva politikken er, utdyper Dørum overfor NRK.

– Vi kan aldri regjere med Frp

Dørum og Venstre har ikke nødvendigvis firepartiregjering som hovedmål. Det nye er at Venstre nå vil kunne bidra til at Frp får makt likevel, slik de allerede har gjort i Oslo.

– Det jeg sier det er det mest sannsynlige er at partiene setter seg ned og diskuterer hva de skal gjøre, og så må de diskusjonene vise hva som blir resultatet, og hvis det er noe nytt, så er det akkurat dette, sier Dørum.

Under Venstres valgkamp ved forrige stortingsvalg i 2009 var daværende partileder Lars Sponheim imidlertid krystallklar:

– Jeg garanterer at vi aldri kan sitte i regjering med Frp eller bidra til at de blir dannet, sa Sponheim den gangen.

Nå vil Venstre love fødselshjelp til en blå regjering neste år.

– Politikk framfor partinavn

– Det jeg ser er signalet fra fylkesårsmøtene er at Venstre skal være konstruktive etter 2013, og sette politikken i sentrum, ikke partinavn, forklarer Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn.

Partinavnet Frp er dermed intet hinder lenger. Venstre har landsmøte i april, men føler seg allerede denne helga i praksis klare til å konkludere.

– Venstrefolk ønsker seg en ny regjering, og det er rett at man gjør det fordi man ønsker seg en bedre politikk, og det er også slik at vi er åpne for at da må vi snakke med alle partiene i opposisjon og ta det der ifra med den viljen at vi skal prøve å få til noe, gjentar Dørum.

– Men det er også slik at velgerne må vite at når de stemmer på Venstre, så skal de være trygge på at det er en stemme til den politikken vi står for, og som vi vil kjempe for å ikke forhandle bort, legger veteranen til.

AKTUELT NÅ