Hopp til innhold

– Kan minne om Al Qaida-retorikk

FFI-forsker Anne Stenersen mener språkbruken blant ekstremistene som truer navngitte kurdere på nettet kan sammenlignes med den som brukes av unge Al Qaida-tilhengere.

Kurdere trues på Facebook

En av de to kurderne, som trues med halshugging og tortur på Facebook-siden. Det diskuteres også om det er lov å drepe den navngitte kurderen «med brann».

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

NRK.no omtalte tidligere denne uken en gruppe på Facebook der to av de fornærmede kurderne i Krekar-saken trues på livet.

Utskrifter fra Facebook-siden ble tirsdag brukt som bevis i rettssaken mot mulla Krekar. Samme dag ble det også klart at PST vil etterforske truslene.

Anne Stenersen er terrorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Hun mener ordlyden i truslene, der det blant annet heter at man skal kutte av hodene på de to kurderne, sender tankene mot Al Qaida.

– Det kan minne om retorikk fra unge Al Qaida-tilhengere på internett. Al Qaidas-ledere har som regel mer gjennomtenkte uttalelser, sier Stenersen til NRK.no.

Stenersen forklarer at Al Qaida-ledere også kan fremstå som voldelige og truende, men at de vil sitere religiøse tekster for å «gi argumentene en viss tyngde, og framstå som lærde».

Anne Stenersen

Terrorfosker Anne Stenersen mener det virker som flere på Facebook-gruppa «ønsker å tøffe seg».

Foto: NRK

– I høyeste grad ekstreme

Stenersen sier ytringene på Facebook-gruppa i «høyeste grad er ekstreme», men mener sammenheng og avsender avgjør om de truende

– En religiøs autoritetsfigur med mange tilhengere bør for eksempel tas mer seriøst enn en anonym internettbruker. Når anonyme internettbrukere, eller ungdommer uten høyere religiøs utdanning, kommer med slike ytringer regnes det ikke som «fatwa» (islamsk domsavsigelse, journ.anm.), sier Stenersen.

Krekar utstedte en fatwa mot de to kurderne etter at de la ut en video på nettet der koranen brennes.

Aktor Geir Evanger sa under rettssaken tirsdag at man ikke holder Krekar direkte ansvarlig for truslene som fremsettes på Facebook-siden, men legger til at «ting henger i alle fall sammen».

Den ene av de to kurderne som trues på Facebook-siden la mandag ut en ny video, der han beklager koranbrenningen.

Dette fikk Krekar til å uttale at kurderen som unnskyldte koranbrenningen er «på rett vei», og at han vil prøve å få fatwaen trukket tilbake.

Krekar sier også at han har sendt brev til flere av demonstrantene, der han oppfordrer til en fredelig demonstrasjon.

Mulla Krekar

Krekar i Oslo tingrett. Krekar er tiltalt for trusler mot tre kurdere og Erna Solberg.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Krekar kan gjøre feil

«Islam Hamza» hevder å være en av initiativtagerne til demonstrasjonen førstkommende fredag. I en-post til NRK.no utdyper «Hamza» sitt syn på hvor tungt Krekars ord veier.

«Og når bror Krekar sier at vi ikke skal drive med flaggbrenning og ikke slakte folk og sånt under demonstrasjonen så er vi uenige med han, og vi ser hva Allah vil vi skal gjøre, ikke hva Krekar vil vi skal gjøre i dette tilfellet. Vi anser Krekar som en muslim, og han er en bror i islam, men muslimer er mennesker de også, og de kan av og til gjøre feil», skriver «Hamza».

Hamza skriver også at man «skal gjøre det mørkt» under demonstrasjonen i Oslo sentrum førstkommende fredag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trusler mot norsk kurder

Skjermdump fra Facebook-siden, der den ene norsk-kurderen navngis og trues på livet.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Ønsker å tøffe seg

Stenersen mener ytringer av typen som har blitt lagt ut på Facebook-gruppa, som i utgangspunktet ble opprettet for å få i gang en fredelig demonstrasjon mot koranbrenning, er «vanlige i enkelte ekstreme miljøer».

– Det har for eksempel tidligere blitt lagt ut bilde av karikaturtegneren Kurt Westergård, med oppfordringer om å drepe ham, sier Stenersen.

– Det virker som om disse ytringene er skrevet som utløp for frustrasjon, for å få oppmerksomhet eller at vedkommende bare ønsker å "tøffe" seg med voldelig retorikk. Det er også ganske vanlig i disse miljøene, sier Stenersen.

Hun presiserer at det må være opp til PST å vurdere om miljøet bak Facebook-gruppa kan være farlig.

– Det er PST som har ansvar for å overvåke disse miljøene og eventuelt har oversikt over hvilke aktiviteter de bedriver utenfor internett, sier Stenersen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bilde av død russer på Facebook-gruppe

Et av Facebook-gruppens medlemmer la søndag ut et svært makabert bilde av det som skal være en død russisk soldat, med teksten: «mhm marinert koffar» (ikke-troende, journ. anm.). Bildet ble fjernet etter kort tid.

Foto: Skjermdump/Facebook / NRK

Vil ha fredelig demonstrasjon

Den åpne gruppa på Facebook har rundt 300 medlemmer. Flere av disse har etter det NRK.no forstår blitt lagt til av dem som har opprettet gruppa, og enkelte gir nå uttrykk for at de ønsker å melde seg ut.

«kan admin. vennligst slette meg fra denne gruppen! har ikke tilgang til pc og dette virker useriøst!», skriver én.

En annen bruker er bekymret for at truslene som har blitt framsatt på gruppa kan være til skade for Krekar i den pågående rettssaken.

Flere personer skriver også innlegge der tar til orde for fredagens demonstrasjon skal foregå på fredelig vis.

«Våre fedre, mødre, søsken og barn kan bli utsatt for unødvendig sjikanering/trusler på T-banen, trikken, jobben, skolen osv. Og dette vil vi ikke tåle, ikke sant? Derfor er det viktig at man viser sin motstand, men med respekt med tanke på at folk kan misforstå oss.»

NRK.no har vært i kontakt med politiet i Oslo, som sier man ikke har fått en formell henvendelse fra administratorene av Facebook-gruppa om å holde en demonstrasjon.

AKTUELT NÅ