Hopp til innhold

– Det ser ut til at lokkepriser har blitt en trend hos meglerne

Forbrukerombudet reagerer på signaler om at eiendomsmeglerne bruker lokkepriser for trekke folk til visning. Nå skal bransjen sjekkes nærmere.

visning bolig eiendomsmegler

Forbrukerombudet har mottatt en rekke tips om urealistisk lave prisantydninger i boligannonser.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Gry Nergård

Gry Nergård.

Foto: Pressebilde

Forbrukerombud Gry Nergård, mener lokkepriser har blitt en trend hos meglerne og vil nå gå bransjen etter i sømmene.

Forbrukerombudet har mottatt en rekke tips om urealistisk lave prisantydninger i boligannonser, såkalte lokkepriser, for å trekke folk til visninger.

LES OGSÅ: Fortsatt høy prisvekt på boliger de neste åra
LES OGSÅ: IMF bekymret for norsk boligmarked

Forbudt

– Lokkepriser virker utbredt. Vi har fått tips om at flere selskaper bruker metoden. Villedende markedsføring er forbudt, sier forbrukerombud Gry Nergård til NRK.no.

Forbrukerombudet vil ta opp lokkeprisene med eiendomsmeglerbransjen. Regelen er at prisantydningen ikke skal settes lavere enn det selger er villig til å selge for, og heller ikke lavere enn meglers objektive vurdering skulle tilsi.

– Forbrukerne blir skadelidende, og ender med å gå på uaktuelle visninger. I verste fall kan de bli med på budrunder der de kjøper bolig de ikke har råd til, sier Nergård.

Hun tror lokkeprismetoden er mest utbredt i større byer, og spesielt i Oslo.

– Jeg har hørt eksempler der prisantydningen ligger flere hundre tusen kroner lavere enn det selger er villig til å selge for. Det kan være lurt å se på takst i tillegg til prisantydningen på boligen, råder forbrukerombudet.

– Det å orientere seg i boligmarkedet er i utgangspunktet en krevende prosess. Urealistisk lave prisantydninger gjør prosessen enda vanskeligere, sier Nergård.

Overrasket

Robert Fauske

Robert Fauske i Privatmegleren.

Foto: privat

Assisterende direktør i Privatmegleren, Robert Fauske, mener ingen er tjent med såkalte lokkepriser.

– Jeg er overrasket over Forbrukerombudet som advarer mot dette. Slik jeg ser det er ikke dette er problem i bransjen. Det er sjelden vi ser boliger som er priset lavere enn taksten, sier han.

Fauske sier at lokkepriser var noe som ble brukt mye for noen år siden.

– Det ble tatt tak i den gang. Bransjen har interne regler for dette, og jeg kan ikke tro at det er et problem lenger. Men det kan jo være enkelttilfeller, sier han.

– Det virker som Forbrukerombudet kun tenker på kjøper som en forbruker. Både selger og kjøper er forbrukere, og det er viktig at alle blir fornøyd med prosessen.

Fauske mener at grunnen til at noen boliger går langt over prisantydningen, er stigningen i markedet.

– Lokkepriser kan man bare kalle det dersom det dreier seg om en pris selger ikke vil akseptere, og ikke at boligen blir solgt over prisantydningen, legger han til.

Tviler på lokkepriser

Også administrerende direktør i Eiendomsmegler 1, Odd Nymark, tviler på at meglere systematisk bruker lokkepriser.

Odd Nymark

Odd Nymark i Eiendomsmegler 1.

Foto: Eiendomsmegler 1

– Jeg husker at lokkepriser det var et problem for noen år tilbake, men mener at det er stor bevissthet rundt dette i bransjen. Utfordringen nå er å sette riktig pris. Mange boliger selges for svært høye priser. Hva som er riktig pris, er det markedet som bestemmer. Ingen kommer hvis man setter for høy pris.

Han mener prissetting er et vanskelig tema.

– Vi er opptatt av at man ikke bevisst skal sette for lav pris. Men dersom selger er villig til å selge for lav pris, er det ikke lokkepris, understreker Nymark.

– Man skal ikke bagatellisere lokkepriser, men jeg tviler på at noen gjør det systematisk, sier han.

Også Nymark mener det er lite smart å bruke lokkepris for å trekke folk på visning.

– Du får feil personer på visning.

LES OGSÅ: Fortsatt høy prisvekt på boliger de neste åra


AKTUELT NÅ