Hopp til innhold

– Å, det var gøy at det ble en jente

Mange svensker i Norge gleder seg over kongelig prinsessefødsel i hjemlandet. NRK møtte noen av dem i solskinnet i Oslo sentrum.

Video Svensker i Oslo om prinsessefødselen

NETT-TV: Svensker i Oslo er begeistret over nyheten om prinsessefødselen i Sverige. (Klikk på bildet for å se video).

Med et svensk flagg festet til kameraet tok NRK.no en tur i Oslo for å gratulere svensker med den nye tronarvingen. Vi møtte bare brede smil.

LES: – Svenskene er elleville

LES: Her er den svenske arveprinsessen

– Hun burde hete Miriam

På slottsplassen møtte vi en svensk familie på vinterferie i Oslo som ble veldig glade da de hørte at en prinsesse var født.

Hanna

Hanna er på ferie med familien i Oslo. På slottsplassen fikk de høre at en prinsesse var født i hjemlandet.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Å, det var gøy at det ble en jente, og at vi fikk vite det her på slottsplassen i Oslo. Jeg synes hun burde hete Miriam, sier Hanna.

– Det er stort å få budskapet her. Det er gøy at vi har en ny svensk kvinnelig tronfølger som er jente. Jeg er egentlig ikke spesielt kongelig interessert, men de er gode ambassadører for Sverige, så dette er en meget god nyhet, sier mamma Petra.

Svensk flagg

Den svenske ambassaden i Oslo flagger på full stang og har lagt ut gratulasjonsprotokoll i forbindelse med prinsessefødselen i Sverige.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Maria Andersson krysset slottsplassen på vei til jobb. Hun ble meget glad da hun hørte om den kongelige fødselen i dag tidlig.

– Jeg synes det er veldig gøy at det er født en nye prinsesse. Jeg synes kronprinsparet er bra representanter for Sverige. Jeg aner ikke hva hun kommer til å hete. Det blir vel et langt kongelig navn, sier hun.

LES: – Hun fødte en veldig søt prinsesse

LES: Tror prinsessen skal hete Sofia

Alle kan gratulere

Også på den svenske ambassaden ble den nyheten mottatt med stor glede.

– Jeg synes det er veldig morsomt med prinsessefødselen. Det er gledelig for kronprinsessen og prins Daniel, sier ambassadør Ingrid Margaretha Hjelt af Trolle til NRK.

Hun gratulerte selv de nybakte foreldrene ved å skrive i gratulasjonsprotokollen som er lagt ut i den svenske ambassaden på Frogner i Oslo. Her kan også andre lykkelige svensker og andre som vil gratulere broderfolket med deres nye prinsesse ta turen.

Ambassadør Ingrid Margaretha Hjelt af Trolle

Ambassadør Ingrid Margaretha Hjelt av Trolle skriver i gratulasjonsprotokollen på ambassaden i Oslo.

Foto: NRK

– Det er alltid veldig gøy når det fødes et nytt barn, og spesielt er dette en stor dag fordi det er en tronarving som er kommet til verden. Kronprinsessen har fått mye oppmerksomhet under graviditeten, så vi er glade nå når fødselen har funnet sted. Alle gleder seg med kronprinsparet, sier ambassadøren.

Prinsesseterte

Det blå og gule flagget ble heist i dag tidlig da ambassadøren fikk høre nyheten fra Sverige, mens de tar sikte på å feire med tradisjonell marsipankake i morgen når navnet på den nye prinsessen blir offentliggjort.

– I morgen når vi får vite navnet på den nye prinsessen, skal vi skaffe en prinsesseterte som vi kan nyte i kaffepausen. Prinsesseterte er en marsipankake dekket med grønn marsipan, og en rosa marsipanrose på toppen. Det synes vi er passende måte å feire fødselen på, sier ambassadøren.

LES: Kronprinsessa som ikkje hadde arverett

AKTUELT NÅ