Hopp til innhold

– Dumt at måneder og dager avgjør erstatning

Sandra Isaksen ble utsatt for vold fem måneder før grensen Regjeringen vil sette for økt voldsoffererstatning.

Sandra Isaksen

Sandra Isaksen sliter fortsatt med hodepine etter voldsepisoden fra høsten 2010. Her fotografert under rettssaken i fjor vinter.

Foto: Christer Karlsen / NRK

Sandra Isaksen

Slik så Sandra ut etter at hun ble angrepet av jentegjengen på Notodden.

Foto: Privat

I august 2010 ble Sandra Isaksen (23) utsatt for grov vold under en helgetur med venninner på Notodden i Telemark.

– Tre unge jenter kom bort mot oss og lurte på hvorfor vi bråkte. Den ene angrep venninnen min. Jeg prøvde å hjelpe til, men da begynte de å angripe meg. Noen holdt meg fast mens de andre banket løs på meg. De sparket og slo mot hodet mitt, og de dunket hodet mitt i asfalten. Det endte med at jeg ble liggende i fosterstilling og bare tok imot. Jeg trodde jeg skulle dø, har Isaksen tidligere fortalt NRK.

I mars i fjor ble en 22-årig kvinne dømt til fengsel , mens en 18-åring og en 17-åring ble dømt til samfunnsstraff for volden.

Øker erstatningsbeløpet

I dag la Regjeringen fram et forslag til endring av voldsoffererstatningsordningen.

Ett av forslagene er å heve den øvre grensen for voldsoffererstatning fra 40 til 60 G, og at denne skal kunne fravikes i særlige tilfeller.

– Adgangen til å fravike den øvre grensen i særlige tilfeller vil hindre at grensen slår urimelig ut, sa justisminister Grete Faremo da hun presenterte forslaget i dag.

Dette får tilbakevirkende kraft til 1. januar 2011, og dermed omfattes ikke Isaksen som ble utsatt for vold fem måneder tidligere.

– Jeg synes jo at det er urettferdig. Det er et tilbud for alle som er utsatt for vold, uansett om de ble utsatt for vold før eller etter grensen. Det er jo akkurat de samme tingene man går igjennom, sier Isaksen til NRK.

Hun er glad for at beløpsgrensen økes, men synes det er dumt at måneder og dager skal avgjøre hvor høy erstatning man får.

– Det er ikke det at det er pengene som står i hodet på meg, men jeg synes at alle vi som har blitt utsatt for vold skal kunne ha krav på det samme, sier hun.

– Lite informasjon

Tiden etter voldsepisoden har hun brukt på å bearbeide opplevelsen, og har ennå ikke fremmet krav om voldsoffererstatning.

– Jeg har ikke fått noe informasjon om ordningen, med unntak av en fra Stortinget som ringte meg og tilbød å hjelpe. I retten fikk jeg også avslag på erstatningskravet mot gjerningsmennene fordi de mente jeg uansett ville få penger fra voldsoffererstatningen, forteller hun.

Det siste halvannet året har hun brukt av egne penger for å dekke utgifter til oppfølging hos lege og psykolog. Selv om sårene er grodd, kjenner hun fortsatt episoden på kroppen.

– Jeg sliter mye med hodepine, noe som påvirker min livskvalitet, hverdag og arbeidssituasjon. Hele synet på livet forandrer seg etter noe sånt. Jeg trodde jo jeg skulle dø, og det gjør noe med en person, sier 23-åringen.

Skeptisk til makstak

Hans Frode Kielland Asmyhr, Frp

Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) er skeptisk til makstak.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Medlem av justiskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet Hans Frode Kielland Asmyhr sier til NRK at han er glad for at beløpsgrensa nå økes, men mener også at ofre som ennå ikke har fått ferdigbehandlet kravene sine må omfattes av regelendringen.

– Det burde omfatte alle saker som ikke er ferdig behandla og utbetalt. Det har skjedd en del urimelige utslag ved andre endringer av ordningen, sier Asmyhr til NRK.

Fremskrittspartiet er også skeptisk til at det skal settes et makstak på hvor mye som kan utbetales.

– Det er også viktig at unntaket på 60 G ikke blir praktisert for strengt fordi at alle disse sakene som kommer opp mot 60 G vil i utgangspunktet være veldig spesielle saker. Derfor er det viktig at vi får en klar og tydelig praksis og at det ikke skjer urimelig forskjellsbehandling, sier Asmyhr.

AKTUELT NÅ