Hopp til innhold

Forbereder ny massevaksinering mot influensapandemi

Norge forbereder seg på ny massevaksinering mot en kommende influensa, som kan ligne på svineinfluensaen som herjet for to år siden. Helsemyndighetene har ikke bestemt seg for hvilken vaksine som skal brukes.

Vaksine

I Norge og Sverige plenlegges nå nye massevaksineringer mot en influensapandemi. Samtidig øker stadig kravene om erstatning etter bivirkninger fra svineinfluensavaksinen i begge landene.

Foto: Roald, Berit, Berit Roald, Foto: Berit Roald / SCANPIX

Årsaken er frykt for at en runde med influensa skal ramme landet. Hva slags influensa det blir, og når den eventuelt kommer, vet man ikke, opplyser Folkehelseinstituttet.

Norske helsemyndigheter har fått mye kritikk etter forrige massevaksinasjon mot svineinfluensa for å ha brukt en vaksine mange mente ikke var godt nok testet og for å ha kjøpt inn altfor mange vaksinedoser. Likevel er norske myndigheter nå i gang med å planlegge en ny runde med vaksinering for å hindre en ny, lignende influensapandemi.

– Vi forbereder oss med dette på en ny mulig pandemi, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

Også i Sverige forbereder de seg på ny massevaksinering. Socialstyrelsen har fått i oppdrag av regjeringen å sikre en avtale for innkjøp av ny vaksine. Den nye avtalen skal sikre vaksine for hele befolkningen.

Bjørn-Inge Larsen og Geir Stene Larsen

Direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet (t.h.) sier Norge må være forberedt på en nye influensaepidemi. Her sammen med helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på en pressekonferanse under svineinfluensapandemien i 2009.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Narkolepsi av vaksinen

Stene-Larsen forklarer at de foreløpig ikke har gått ut med et anbud for levering av nye vaksiner, men at de er i ferd med å planlegge dette.

Foreløpige erfaringer fra blant annet Sverige, Finland og Norge, viser at svineinfluensavaksinen som ble gitt ved forrige pandemi i 2009 kan være årsak til utvikling av narkolepsi hos barn og unge i alderen fire til 19 år.

Hittil har det kommet inn 93 søknader om erstatning fra folk som opplever bivirkninger etter at de fikk vaksine mot svineinfluensa. Blant søkerne er seks voksne og tretti barn som mener de har fått narkolepsi etter at tok vaksinen Pandemrix. Seks barn med samme diagnose har fått godkjent sine søknader om erstatning.

– Dette er ganske alvorlige skader. Man kan selv tenke seg hvor vanskelig det er for barn som har mistet kraften i en eller flere muskelgrupper og akutt faller i søvn nesten uansett hva de holder på med, sier kommunikasjonsrådgiver Torill Svoldal Stæhr i Norsk Pasientskadeerstatning. Hun sier de nå jobber med å fastsette erstatningsbeløpene.

Fire voksne har fått erstatning for andre skader enn narkolepsi etter vaksinen.

– Alle steiner skal snus

Totalt fulgte opp moot to millioner nordmenn myndighetenes råd og lot seg vaksinere mot fugleinfluensa med Pandemrix-vaksinen i 2009.

I dag sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at det er alvorlig at så mange barn har fått narkolepsi, og at det kan ha en sammenheng med vaksinen

– I denne saken skal alle steiner snus, sier Strøm-Erichsen i en pressemelding fra helsedepartementet.

Hun forsikrer om at pasientskadeloven sikrer at de som trolig har fått narkolepsi som følge av svineinfluensavaksinen Pandemrix, får erstatning.

– Vil sikre oss mot ny pandemi

– Det er for tidlig å si hvilke vaksiner vi skal bestille denne gangen, men vi vil inngå avtaler for å sikre oss tilgang på vaksine når det kommer en ny pandemi, sier Geir Stene-Larsen i FHI.

Sist gang måtte Norge kjøpe flere millioner vaksinedoser som ikke ble brukt, denne gang håper folkehelsa at de skal få til en mer fleksibel avtale som gjør at de ikke må kjøpe alt som er bestilt dersom ikke det er behov for vaksinen.

– Vi har tro på at legemiddelindustrien går med på det denne gangen, sier FHI-direktøren.

Må kaste flere millioner vaksinedoser

Stene-Larsen Norge brukte omtrent 1,5 millioner doser av de nesten ni millioner dosene som ble bestilt i forbindelse med svineinfluensapandmien.

– Vi tok utgangspunkt i det verst tenkelige scenariet den gang, og bestilte åtte–ni millioner doser slik at vi hadde mulighet til å vaksinere alle nordmenn med to doser. Nå endte vi opp med å gi kun en dose til rundt 1,5 millioner personer, Vi fikk heller ikke alt det vi bestilte levert. Med tross alt er det bedre å tape penger enn å ende opp med en situasjon der folk ikke får vaksine fordi vi skulle spare penger, sier Stene-Larsen.

Dosene som ikke ble brukt skal nå destrueres og kastet fordi de er gått ut på dato.

– Vi satt igjen med mer enn to millioner ubrukte doser, og vi må nå kaste vaksinere verdt et betydelig beløp, sier Stene-Larsen.

LES: Kaster svineinfluensavaksiner for 200 millioner

Han forklarer at det ikke er uvanlig at store beløp går tapt ved slike beredskapstiltak.

– Vi må sikre oss for eventuelle hendelser, og risikerer derfor å måtte kaste ubrukt materiale, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Svineinfluensavaksine

Dette var en av de første eskene fra den første pallen med svineinfluensavaksine på 50.000 doser. Rundt 2,2 millioner nordmenn ble vaksinert.

Foto: Josefsen, Jon-Michael, Jon-Michael Josefsen, Foto:Jon-Michael Josefsen, Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Sverige forbereder massevaksinasjon

Vårt naboland Sverige forbereder seg også på en ny massevaksinering av befolkningen. Socialstyrelsen har fått i oppdrag av regjeringen å inngå en avtale om innkjøp av ny vaksine. Den nye avtalen skal sikre vaksine for hele befolkningen.

Det finnes fortsatt ubrukt svineinfluensavaksine verdt 600 millioner kroner på lager. Men det er en risiko for at vaksinen er for gammel, ifølge Svenska Dagbladet.

Samtidig gjennomfører også svenskene en omfattende gransking av den forrige massevaksineringen i 2009 som førte til bivirkninger for blant andre 150 barn og ungdommer som fikk den kroniske sykdommen narkolepsi.

Folk står i kø for å få vaksine mot svineinfluensa

Folk sto i kø, her på Tøyensenteret i Oslo, for å få vaksine mot svineinfluensa. Nå øker stadig kravene om erstatning etter bivirkninger.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

AKTUELT NÅ