Hopp til innhold

Vil vrake handlingsregelen for bruk av oljepenger

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Oljefondet kan bli kraftig tappet de neste årene dersom ikke reglene for pengebruken endres, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale. Nå vil han endre handlingsregelen til 3 prosent.

Sentralbanksjef Øystein Olsen tar i sin årstale til orde for at politikerne i fremtiden bør belage seg på å bruke mindre oljepenger i kommende statsbudsjetter.

Å forvente at Oljefondet kan tjene 4 prosent i året er urealistisk, mener Olsen. Nå tar han til orde for å endre handlingsregelen til 3 prosent.

Årsaken er først og fremst at rentenivået på obligasjoner fremover nå er så lave, at det er urealistisk å oppnå en realavkastning på 4 prosent i året.

Olsen advarer mot å ta mer risikable veddemål for å øke sannsynligheten for høyere avkastning.

– Større dristighet i investeringene kunne veie opp for lave renter, men da øker også risikoen for store tap. Det er neppe en vei vi ønsker å gå, sier sentralbanksjefen.

LES OGSÅ: – Oljefondet «gambler på casino»

LES OGSÅ: Oljefondet tvinges til å investere i råtten statsgjeld

Sigbjørn Johnsen legger fram statsbudsjettet

Finansminister Sigbjørn Johnsen sa torsdag morgen til NRK at han så frem til sentralbanksjefens årstale, som han omtalte som en av årets store begivenheter. Trolig fikk han litt å tenke på, etter at sentralbanksjefen i sin årstale tar til orde for å vrake dagens handlingsregel.

Foto: NRK

Statens pensjonsfond utland er i skrivende stund verdt mer enn 3400 milliarder kroner.

1 prosent av Oljefondet utgjør 34 milliarder kroner. I statsbudsjett-sammenheng er det et enormt beløp, og mer enn de samlede utgiftene til samferdsel i 2012-budsjettet.

Statsbudsjettet for 2012 har totalt en utgiftsside på 1006 milliarder kroner.

– Mer smertefullt å vente

– Det vil være mer robust å basere finanspolitikken på en årlig forventet realavkastning fra Oljefondet på 3 prosent, sier Olsen i årstalen.

Han sier at en tilpasning til en ny 3-prosentbane nå «ikke bør være spesielt krevende», med den begrunnelse at det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet var nær 3 prosent i 2011.

Det er grunn til å tro at Finansdepartementet vil lytte nøye til hva sentralbanksjefen sier med tanke på oljepengebruken.

Sentralbanksjefen er styreleder i Statens pensjonsfond utland, og Norges Bank er i praksis Finansdepartementets fremste rådgiver i mange spørsmål som angår Oljefondet.

LES OGSÅ: – Oljefondets mandat må endres

Sentralbanksjef Øystein Olsen på Norges banks rentemøte onsdag

Det er urealistisk å forvente at Oljefondet vil få en årlig avkastning på 4 prosent i årene som kommer. Derfor bør dagens handlingsregel skrotes, mener sentralbanksjef Øystein Olsen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Milevis unna målet om 4 prosent

Siden 1998 har Statens pensjonsfond utland oppnådd en gjennomsnittlig realavkastning på 2,5 prosent.

Det er milevis unna det som har vært det langsiktige målet.

Siden handlingsregelen for bruk av oljepenger ble innført i 2001, har man lagt til grunn at den årlige realavkastningen av fondets beholdning av aksjer og rentepapirer vil bli 4 prosent på lang sikt.

– Kan tappe Oljefondet med 1000 milliarder på 20 år

I sin årstale sier Olsen at Oljefondet kan bli kraftig tappet dersom bruken av oljefondet bruker mer enn den årlige avkastningen.

– Skulle avkastningen faktisk bli 3 prosent, innebærer dagens 4-prosentregel for bruken av oljepenger at vi i løpet av de neste 20 årene vil vi ha tappet Oljefondet for nesten 1000 milliarder, sier Olsen.

Det er like mye som den anslåtte verdien av gigantfunnet Johan Sverdrup i Nordsjøen i 2011.

AKTUELT NÅ