Hopp til innhold

– Jens må sette ned foten

Striden om vikarers rettigheter er i ferd med å skape ei alvorlig flenge i forholdet mellom Ap og resten av venstresida. Nå strør Høyre salt i såret og krever at statsministeren får orden i egne rekker.

Jens Stoltenberg pressekonferanse

Jens Stoltenberg brukte store deler av pressemøtet i Stortinget onsdag om å svare på spørsmål om vikarbyrådirektivet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi kan ikke ha et sammenhengende seminar der regjeringa spriker i alle retninger, nå må Jens rett og slett sette ned foten, sier Høyres arbeidspolitiske talsmann, Torbjørn Røe Isaksen, til NRK.no.

Ap alene på venstresida

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen, Høyre.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Han vet godt at Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg må fri til Høyre og resten av opposisjonen dersom EUs omstridte vikarbyrådirektiv skal innføres i Norge.

For i striden om vikarers rettigheter har Ap alle vennene sine imot seg. Både LO, SV og Sp går inn for veto.

Enig med hovedmotstander

Da statsministeren møtte pressen etter spørretimen i Stortinget i dag var han opptatt av å avdramatisere situasjonen.

– Jeg er helt sikker på at vi kommer til å finne en god løsning på denne saken, slik vi har funnet en løsning i andre saker der det har vært uenigheter i regjeringa.

Han går ikke med på at det blir vanskelig for Arbeiderpartiet å søke til høyresida i norsk politikk for å få gjennomslag i en betent arbeidslivssak både fagbevegelsen og regjeringspartnerne er imot.

– Først og fremst er jeg opptatt av å gjøre det som er bra for norske arbeidstakere, og vi kommer til å anbefale den løsningen vi mener er best for å sikre gode arbeidsvilkår, sier Stoltenberg om den saken.

Angriper Høyre i arbeidslivspolitikken

Samtidig er Arbeiderpartiet fortsatt opptatt av å understreke at Høyre bør være hovedfiende nummer én for fagbevegelsen.

«Den største, hjemlige trusselen mot arbeidstagernes rettigheter er angrepene fra Høyre og Frp. Det vet vi som er i Stortinget og stadig må slå angrepene tilbake,» skriver Martin Kolberg, Arbeiderpartiets parlamentariske nestleder, i en kronikk i VG i dag.

Men Aps felles standpunkt med Høyre i vikarbyrådirektivet viser at denne argumentasjonen ikke holder, hevder Isaksen.

– Vi ser jo nå at det blir veldig hult å framstille oss som en hovedmotstander i arbeidslivspolitikken, sier Høyre-politikeren.

Hard skyts fra fagbevegelsen

Det er ingen tvil om at sterke krefter i LO nå har pekt ut Arbeiderpartiet som hovedmotstander i kampen mot vikarbyrådirektivet.

Lokale LO-topper har tidligere truet med å vrake Ap-representanter som ikke snur i synet på direktivet.

I dagens VG varlser deler av LO at dersom det ikke blir veto mot direktivet kan fagbevegelsen kreve omkamp om hele EØS-avtalen.

SVs Karin Andersen hevder arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fra Ap tilbakeholder informasjon, og en rekke sterke lokallag i Ap går åpent imot egen partiledelse.

.

Trettebergstuen skal ha blitt kalt hore under LO-demo

Tonen i debatten hardnet til da det ble kjent at Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen skal ha blitt kalt «hore» da hun holdt en appell under en LO-demonstrasjon mot direktivet den 18. januar.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Høyre: – De kan for det selv

Ifølge Isaksen får nå Arbeiderpartiet smake sin egen medisin i arbeidslivspolitikken.

– Arbeiderpartiet har nå i mange år brukt tida si på å stemple og karakterisere Høyres politikk, særlig arbeidslivspolitikken.

Han hevder Arbeiderpartiet bevisst forsøker å skape et skremselsbilde av at Høyre vil rasere den norske modellen, framfor å diskutere innholdet i politikken.

– Og nå får de selv smake konsekvensene av den debatten de har skapt, og det er veldig synd, men Arbeiderpartiet kommer sikkert til å fortsette, for de pleier ikke å la virkeligheten påvirke retorikken sin, sier Isaksen.

AKTUELT NÅ