Hopp til innhold

Den ene skal bli 73 år – den andre 81

Knut i Vestre Aker og Knut på Sagene er begge født i 1946 og bor i Oslo. Der stopper likhetene. De oppholder seg på forskjellige planeter.

Knut og Knut fra Vestre Aker og Sagene

Knut Endresen og Knut Kittilsen er født i 1946. Den ene bor på Vestre Aker, den andre på Sagene. Det de møter når de går ut inngangsdøren er to forskjellige verdener.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

Knut Endresen Vestre Aker

Knut Endresen

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Ta på skiene på trappen og gå rett ut. Sånn er det her. Helgefridag på vinteren hos oss er skitur, og favoritturen går mot Oppkuven.

Baksiden av Holmenkollbakken lener seg over trappen til Knut Endresen på Vestre Aker. På trappa står et par Fischer superlight langrennski. Bydelen han bor i har byens høyeste forventede levealder, den høyeste gjennomsnittsinntekten for menn og den høyeste andelen innbyggere med høyere utdannelse.

– Her har vi små hager der vi kan slå av en prat over gjerde til naboen. Asfaltjungelen har jeg aldri savnet, sier Knut.

Knut Kittilsen på Sagene ville ikke byttet om det stod om livet.

(Saken fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Menn på Sagene dør tidligere

Knut flyttet inn i Sagene bydel i 1966, flyttet til nabobydelen Nordre Aker når han fikk barn, men kom tilbake da ungene hadde flyttet ut. Nå vil han ikke bo noe annet sted i hele byen.

Han bryr seg ikke om at NRK.nos levekårskart viser at Sagene:

  • har den laveste forventede levealder for menn i hele Oslo med 73 år mot Vestre Akers 81.
  • har mange ganger flere sosialhjelpsmottakere enn i Vestre Aker.
  • har den høyeste andelen kommunalt disponerte boliger i byen.
  • har mange ganger flere barn med barnevernstiltak enn Vestre Aker.

Eller som Marit Rognerud, ekspert på helseovervåking ved Folkehelseinstituttet, sier det rett ut:

– Dårlig helse springer ofte ut av sosio-demografiske faktorer som lav inntekt, utdanning og tilknytning til arbeidslivet, i tillegg til at vi ser at sivilstand, enslighet og minoritetsgrupper blir assosiert med levekårsproblemer.

Hun sier levekårsproblemene har stor betydning for psykisk helse og for evnen til å etablere og opprettholde en helsefemmende livsstil og levevaner.

– I Oslo er de mest sosialt belastede individene i stor grad delt inn etter hvordan boligmarkedet fungerer. Det gir store forskjeller mellom bydelene. Ser man på forventet levealder i en bydel, har det å gjøre med hvem som bor der. På Sagene kan man eksempelvis se mange kommunale boliger, sosiale problemer og fattigdom. Dette trekker over i psykiske og fysiske plager og lidelser, og de med dårligst helse blir værende i området, sier Rognerud.

Knut på Sagene er fast bestemt. Sagene er hans bydel.

Punktum.

– Styrke med sammensatt befolkning

For Knut bryr seg ikke så mye om statistikkene som får bydelen hans til å stå frem som dårligere enn på Vestre Aker. Han synes den blandede befolkningen er en berikelse og han nyter mulighetene til å kunne rusle både til og fra kafeer, kinoer og teatere.

Knut Kittilsen fra Sagene

Knut Kittilsen fra Sagene kunne ikke tenke seg å bo i noen annen bydel i Oslo.

Foto: Kathrine Hammerstad / NRK

– Vi har sosialboliger og en del sosialtilfeller, men jeg har ikke hørt noen negative kommentarer om det. Ungene i bydelen er komfortable med at slik er det her hos oss. Det beriker oss og bydelen at folk fra alle lag bor i samme område, og jeg skulle ønske det ble mer samkvem mellom klassene i alle bydeler, sier Knut.

– Men jeg tror ikke det går an å få det til.

Og for ordens skyld, favoritturen går langs Akerselva.

AKTUELT NÅ