Hopp til innhold

– Kongen gjør det vanskelig å være negativ til monarkiet

Kong Haralds væremåte gjør at det er vanskelig å mislike monarkiet – selv for republikanere. – Flere i samme posisjon har mye å lære av kongen, mener professor.

Hallgeir Langeland

SVs Hallgeir Langeland er mot monarki, men for kongefamilien.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Sosialistisk Venstreparti (SV) har helt siden 1968 fremmet forslag om å innføre republikk i Norge. Hver eneste gang har de blitt grundig nedstemt i Stortinget.

Kong Harald

Kong Harald ble født som prins 21. februar 1937 på Skaugum - som i dag er hjemmet til kronprinsfamilien.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Kong Haralds popularitet gjør det ikke helt enkelt å være republikaner på Stortinget, men partiet står på sitt.

– Vi kommer til å fortsette å fremme forslaget. Ikke fordi vi har noe imot kongefamilien, men fordi det er en prinsippsak for partiet vårt. Vi er motstandere av kongehuset generelt, og mener at arvelige stillinger ikke har noe med demokrati å gjøre, sier Hallgeir Langeland til NRK.no.

Han er stortingsrepresentant for SV og en av de som har frontet saken.

Noe stort håp om å «styrte» kongefamilien i løpet av den nærmeste fremtiden har han likevel ikke, og det er han heller ikke lei seg for.

– Kong Harald er en svært hyggelig mann. Han reddet meg for eksempel fra ordentlig kjeft fra stortingspresidenten en gang, forteller Langeland.

Det skjedde da stortingsrepresentanten reiste seg under en middag på Slottet. Ikke bare én, men to ganger. Langeland måtte ut for å få seg en blås, og sånt gjør man ikke på slottsmiddag. Ikke hadde noen gjort det på over hundre år, heller.

Men kongeparet tok det ikke så tungt.

– Vi trodde du var syk, og så var du bare røyesyk, sa kongen. Så det er ikke slik at vi blir lei oss hver gang forslaget om å innføre republikk blir nedstemt, sier en munterLangeland til NRK.no.

– En av oss

Peggy Brønn

Professor Peggy Brønn lar seg imponere av kong Harald.

Foto: Handelshøyskolen BI

Peggy Brønn er professor i kommunikasjon ved handelshøyskolen BI. Også hun lar seg imponere av kong Haralds måte å kommunisere med folk på.

– Han snakker med folk, og ikke ned til dem. Han har en utmerket måte å knytte seg til andre på. Han er liksom en av oss, sier Brønn.

Hun mener flere i samme posisjon har mye å lære av kong Harald. Spesielt tremenningen i Storbritannia, dronning Elizabeth.

– Dronningen i Storbritannia kunne nok med fordel stått fram som mer snill enn hun gjør. Hun kunne gjerne hatt en mykere framtoning, sier professoren.

– Samtidig er det britiske kongehuset annerledes enn vårt. Der har de alltid vært mye mer opphøyd enn folket. Det virker nesten som om de er opptatt av å holde en større distanse til folket der.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video Kongen med latterbrøl

VIDEO: Kongen møter pressen med et latterbrøl

Sjarmerer i utlandet

Professoren mener kongen av og til kan bli litt stiv og formell når han holder taler her i landet, men at han viser en ny side av seg selv når han er i utlandet.

Noe av viktigste professoren - som selv er amerikaner - vil framheve når det gjelder den nå 75 år gamle kongen, er hans evne til å sjarmere på engelsk.

– Jeg har fått med meg flere av talene han har holdt i USA. Kongen er utrolig god på å kommunisere på engelsk. Han blir en annen person. Han spøker mer, og virker mer avslappet. Det er imponerende, sier hun.

– Gjør en utmerket jobb

Tilbake til sosialisten på Stortinget. Han innrømmer at han av og til skulle ønske at Norge hadde en annen kongefamilie, en som hadde vært litt mer utsatt for skandaler og kontroverser. Det hadde gjort det enklere å være negativ.

– Nå er det sånn at følelsene omkring republikk eller monarki er koblet opp mot den eksisterende regenten. For øyeblikket gjør kong Harald og resten av kongefamilien en utmerket jobb. Vi kommer som sagt til å fortsette å fremme forslaget, og en dag får vi kanskje gjennomslag, sier Langeland.

– Ikke glem å gratulere kongen med dagen fra meg, avslutter han.

AKTUELT NÅ