Hopp til innhold

Klomsæt etterforskes for lekkasjer til pressen

Det er advokat Sigurd Klomsæt som etterforskes for å ha lekket materiale i forbindelse med terrorsaken til pressen.

Sigurd Klomsæt

KILDE: Oslo-politiet har identifisert Sigurd Klomsæt som advokaten som skal ha lekket materiale fra terrorsaken til pressen.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Det bekrefter informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett.

Oslo-politiet har bedt Oslo tingrett om å tilbakekalle oppnevningen av advokaten i saken, som de mistenker at har stått bak lekkasjer av gradert avhørsmateriale i terrorsaken.

Klomsæt representerer én person i terrorsaken. NRK har tirsdag forsøkt å komme i kontakt med advokaten, uten å lykkes. Til NTB sier han at han aldri har sett dokumentene.

Spor i dokumenter

Bakgrunnen for at politiet mistenker advokaten, er spor de la inn i bevismateriale fra terrorsaken som fredag 3. februar ble sendt ut til over 170 bistandsadvokater.

Politiet hadde merket dokumentene med tanke på å spore kilden til lekkasjene. De ga hver enkelt bistandsadvokat sin unike kopi av en elektronisk sak, og la inn skjulte vannmerker i bildematerialet av terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Mette Yvonne Larsen

BØR SE PÅ POLITIET: – Det er litt overraskende at systemet som er brukt til å avdekke lekkasjen ikke brukes på politiet, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Klassekampen.

Foto: NRK

Flere medier publiserte bare timer etterpå en rekke opplysninger fra materialet. Blant det som ble publisert var bilder av Breivik etter arrestasjonen på Utøya.

Når mediene publiserte saker med bilder med vannmarker, kunne dermed politiet finne ut hvem kilden til lekkasjen var.

Mener politiet også lekker

Bistandsavdokatene i saken har flere ganger blitt beskyldt for lekkasjer til pressen.

– Det er en belastning for den det gjelder, men det er bra at en hel gruppe ikke blir kriminalisert, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til Klassekampen.

Hun tar forbehold om at tingrettens opplysninger er riktige, og slår fast at det er etterforskningen som skal avdekke om det har skjedd noe straffbart eller ikke.

– Samtidig synes jeg det er litt overraskende at systemet som er brukt til å avdekke lekkasjen ikke brukes på politiet, sier Larsen.

Oslo tingrett avgjør

Oslo-politiet er også anklaget for å ha lekket opplysninger, og politidistriktet etterforskes av Spesialenheten for politisaker. Derfor måtte den siste lekkasjesaken sendes til et uavhengig politidistrikt for etterforskning.

John Christian Elden

KAN VÆRE KRITIKKVERDIG: Advokat John Christian Elden sier lekkasjene kan være et eksempel på såkalt «uforstand i tjenesten» fra advokatens side.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Asker og Bærum politidistrikt etterforsker nå saken.

Til slutt blir det opp til Oslo tingrett å bestemme om advokaten får fortsette som bistandsadvokat i terrorsaken.

Kan være «uforstand i tjenesten»

Advokat John Christian Elden, som sitter i Den Norske Advokatforenings lovutvalg for strafferett og straffeprosess, har sagt at han mener det er naturlig at politiet prøver å avdekke kilden til lekkasjene.

Elden mener det å lekke sensitive opplysninger ikke er ulovlig som taushetsbrudd, men sier at det kan være et eksempel på såkalt «uforstand i tjenesten».

– Saken står på etterforskningsstadiet, da har ikke advokatene lov til å gi ut kopier av saksdokumentene, sa Elden.

Han sa også at det ville bli et spørsmål om vedkommende kan fortsette å fungere som bistandsadvokat.

AKTUELT NÅ