Hopp til innhold

Politiet: – Flere kan ha lekket opplysninger

Politiet har bedt retten om å tilbakekalle oppnevnelsen av en bistandsadvokat, fordi de mener vedkommende har lekket sensitiv informasjon til pressen. – Vi ser ikke bort fra at det kan være flere lekkasjer, sier politiet.

Jonh Roger Lund

Politiets etterforskningsleder John Roger Lund, ser ikke bort fra at flere bistandsadvokaer kan ha lekket.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Flere bistandsadvokater kan ha stått bak lekkasjer, sier etterforskningsleder John Roger Lund. Fredag det ble kjent at politiet mener å ha identifisert en bistandsadvokat som skal ha lekket sensitiv informasjon til mediene.

– Vi ser ikke bort fra at det kan være flere kilder, dette er en av kildene vi har avdekket, sier Lund til NRK.

Som følge av omfattende lekkasjer til mediene i terrorsaken bestemte politiet seg for å undersøke hvor lekkasjene kunne stamme fra.

Dette skjedde ved at hver enkelt bistandsadvokat fikk sin unike kopi av en elektronisk sak, i tillegg til at det var lagt inn sporbare tegn på utvalgte dokumenter.

– Fredag i forrige uke leverte vi ut dokumenter til bistandsadvokatene. I etterkant har vi har gjort ytterligere undersøkelser, og har dermed identifisert en av bistandsadvokatene. Slik kunne vi avdekke hvor en del av de lekkede opplysningene kom fra, sier Lund.

Dokumentene ble utlevert 3. februar, opplyser Oslo politidistrikt. Etter at dokumentene ble omtalt og vist i mediene, fikk politiet identifisert hvem dokumenteret kom fra.

Det dreide seg blant annet om bilder av Anders Behring Breivik rett etter pågripelsen på Utøya. Samme dag ble de offentliggjort i flere aviser og på TV.

Etterforskes

Oslo politidistrikt har sendt saken til Oslo statsadvokatembeter, som har sendt saken videre til Asker og Bærum politidistrikt for etterforskning.

Årsaken til at saken er sendt Asker og Bærum, er at Oslo-politiet også er anklaget for å ha lekket opplysninger, og de etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Dermed måtte denne saken sendes til et uavhengig politidistrikt.

Påtaleleder Stine Karlsen i Asker og Bærum politidistrikt bekrefter overfor VG at de har startet etterforskning av en advokat, og sier at denne advokaten har blitt avhørt fredag.

Avgjør neste uke

Det er imidlertid opp til Oslo tingrett å bestemme om advokaten får fortsette som bistandsadvokat i saken mot Breivik.

Retten skal behandle kravet fra politiet i neste uke, opplyser rettens informasjonssjef, Irene Ramm, til NTB.

Først skal advokaten gis anledning til å si sin mening om saken, og vedkommende har fått frist til å uttale seg til den 15. februar, opplyser Oslo tingrett.

Til sammen 173 advokater er engasjert som bistandsadvokater etter terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

– Naturlig at politet etterforsker

John Christian Elden sitter i Den Norske Advokatforenings lovutvalg for strafferett og straffeprosess. Han mener det er naturlig at politiet prøver å avdekke kilden til lekkasjene.

– Fordi det under etterforskningen av en sak blir publisert saksdokumenter som ikke skulle vært offentlig tilgjengelig, sier Elden til NRK.

Elden mener det å lekke sensitive opplysninger ikke er ulovlig som taushetsbrudd, men sier at det kan være et eksempel på såkalt «uforstand i tjenesten».

– Saken står på etterforskningsstadiet, da har ikke advokatene lov til å gi ut kopier av saksdokumentene, forklarer Elden.

Tillitsbrudd

Elden sier at det vil være et spørsmål om den aktuelle bistandsadvokaten kan fortsette å fungere som bistandsadvokat.

– Fordi dette uansett representerer et tillitsbrudd, med mindre klienten selv har ønsket å gå ut med opplysningene, sier Elden.

Han presiserer at det alltid vil være lekkasjer i enkelte straffesaker, enten fra politiets, advokaters eller bistandsadvokaters side. Elden mener en av grunnene til at bistandsadvokater lekker til pressen er for å få i gang en offentlig debatt.

– Man har særlig sett dette i forbindelse med spørsmålet om psykiatri i denne saken. Mediene og offentligheten har hatt en stor rolle i forbindelse med at det har blitt foretatt nye undersøkelser, sier Elden, som mener dette kan være en positiv kosekevens av lekkasjer.

– Samtidig bør advokatene være varsomme med å gå ut med konkrete saksopplysninger fra klienten, påpeker Elden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger