Hopp til innhold

– Tviler på Bujaks forklaring om at Jyllands-Posten var et terrormål

Shawan Sadek Saeed Bujak har forandret oppfatning på sin egen forklaring, og mener han ble ført bak lyset av hovedmannen Mikael Davud. Mandag anket han dommen på tre og et halvt års fengsel for terrorplanlegging mot den danske avisen.

Brynjar Meling

Shawan Sadek Saeed Bujak ble forrige mandag dømt til tre og et halvt års fengsel for terrorplanlegging mot Jyllands-posten. Nå anker han dommen, bekrefter hans forsvarer Brynjar Meling.

Foto: Per Foss / NRK

Bujak har under rettssakens gang endret mening på hva han har vært med på. Bujak tror ikke lenger at Jyllands-posten var terrormålet, men at han har blitt ført bak lyset og villedet av Davud, ifølge hans forvarer Brynjar Meling.

– Han ser mer og mer at han har blitt brukt av Davud, og at han aldri hadde en hensikt med å gjøre noe mot Jyllands-posten, slik Bujak har hatt et inntrykk av, sier Meling.

Bujak forklarte i politiavhør i september 2010 at han og Mikael Davud hadde planlagt terrohandlinger mot Jyllands-posten. Dette har Davud hele veien nektet for.

Shawan Sadek Saeed Bujak

Shawan Sadek Saeed Bujak ble forrige mandag dømt til tre og et halvt års fengsel for terrorplanlegging mot Jyllands-posten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Brynjar Meling har tidligere antydet at klienten kan ha «innbilt» seg at Jyllands-posten i Danmark var terrormålet.

– Det kan være en situasjon hvor han i varetektsperioden har forsøkt å forklare for seg selv hvorfor han ble arrestert, og da funnet dette som det nærliggende motivet, sier Meling.

Dommen legger til grunn for at Bujak planla terrorhandlinger mot avisa, noe Bujak har endret oppfatning på, og det er blant annet derfor han nå anker dommen.

Meling mener det ikke finnes annet bevis for at Jyllands-posten var målet, enn Bujaks forklaring.

– Brukte ham i et spill

F.v.: David Jakobsen, Shawan Sadek Saeed Bujak og Mikael Davud

Mikael Davud anket sin dom på sju års fengsel mandag.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Det var forrige mandag at Shawan Sadek Saeed Bujak ble dømt til tre og et halvt års fengsel for terrorplanlegging mot den danske avisen. Også Mikael Davud anket sin dom på sju års fengsel i dag. Davud er antatt hovedmann i terrorplanleggingssaken.

Bujak skal ifølge sin forsvarer Brynjar Meling ha følt seg «utnyttet» og «villedet» av Davud i løpet av rettssaken.

– Han har latt ham leve i en villfarelse rundt dette, og brukt ham i et spill. Det har betydning i denne saken fordi om man skal ha et terrorforbund som sådan, så må det være to parter som er enige, og har en alvorlig ment avtale. Når én er ført bak lyset av en annen part, så er det ikke forbund, sier Brynjar Meling til NRK.

– Ville ikke angripe Jyllands-posten

Både påtalemyndigheten og retten har valgt å tro på Bujaks forklaring.

Men Bujak mener nå at han har blitt brukt av Davud i et planlagt spill.

Det var 8. juli i 2010 at Shawan Sadek Saeed Bujak, Mikael Davud, og David Jakobsen, som alle hadde oppholdstillatelse i Norge, ble siktet av PST for å ha planlagt en eller flere terrorhandlinger på norsk jord, og mot danske Jyllands-posten. David Jakobsen har blitt frikjent for selve terrorplanleggingen.

– Finnes ikke nok bevis på at Jyllands-posten var et mål

Bujak var den av de siktede som valgte å forklare seg for politiet først. Det er i disse politiavhørene han først innrømmet at han og vennen Davud hadde snakket om å ramme Jyllands-posten og tegneren Kurt Westergaard.

Etter dette valgte også medsiktede Davud å forklare seg. Han sa derimot at hans mål var den kinesiske ambassaden i Oslo og at han bare hadde brukt de to medsiktede for å skaffe de ingrediensene han trengte for å lage en bombe.

Davud nekter for at han og Bujak skal ha diskutert å ramme mål i Danmark.

Men både påtalemyndigheten og retten har valgt å tro på Bujaks forklaring. Det er denne forklaringen Bujaks forsvarer Meling nå trekker i tvil.

Meling sier at i det massive lydmaterialet politiet sitter på med opptak av kommunikasjonen mellom de siktede, så er det ingen spor om at de snakker om Jyllands-posten.

– Det betyr at Bujak er blitt brukt. Han sa selv at hvis Davud hadde fortalt ham hva han egentlig hadde holdt på med, så ville nok aldri Bujak vært med på å bidra i noen sammenheng, sier Meling.

– Betyr det at Bujak har endret forklaring?

– Nei, det har han ikke. Bujak har hele tiden gitt uttrykk for sin oppfatning av forholdet mellom han og Davud. Det er ingen ny forklaring, men han ser at den oppfatningen han har hatt, ikke har vært riktig, sier Meling.

– Ikke uvanlig at man endrer forklaringen

Geir Evanger

Statsadvokat Geir Evanger.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Det er ikke noe nytt at en som er dømt prøver å endre litt på forklaringen sin, og prøver å komme seg fri. Det er vanlig at forklaringene endrer seg i takt med at man blir dømt, sier statsadvokat Geir Evanger til NRK.

Meling mener at Bujaks forklaringer rundt Jyllands-posten har vært uklare hele veien, men at det ikke kom godt fram i politiavhørene. Dette avviser Evanger.

I retten understreket Bujak flere ganger at det han forklarte seg om var hans oppfatning av saken og at de to snakket i koder.

– Det kommer ikke godt fram at de var uklare i politiavhøret, fordi de var ikke uklare i politiavhøret. De var helt klare. Det kan ikke være noe han har forestilit seg slik han har forklart seg til politiet, sier Evanger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger