Hopp til innhold

Ber om bloggtips til nytt regjeringskvartal

REGJERINGSKVARTALET (NRK.no) Administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) ber folket si sin mening om hva som bør være utgangspunktet for et nytt regjeringskvartal.

Høyblokka, nye tegninger

FLERE LØSNINGER: Rigmor Aasrud la torsdag fram flere alternativer til et nytt regjeringskvartal i Oslo. Denne tegningen viser en løsning der Høyblokka er bevart.

På vegne av regjeringen åpner hun denne uken en blogg der vanlige folk kan komme med innspill til hva som bør skje med de historiske regjeringskontorene i Oslo sentrum.

– Et nytt regjeringskvartal angår oss alle, sier Ap-ministeren.

– Jeg håper at en del vanlige mennesker kan komme med innspill på bloggen. Folk bryr seg om byen sin og folk bryr seg om Regjeringskvartalet, sier Aasrud til NRK.no.

Torsdag holdt hun en pressekonferanse der hun presenterte flere alternativer til fremtidens regjeringskvartal. Som NRK har meldt tidligere denne uken tar regjeringen utgangspunkt i tre ulike løsninger.

En løsning er å beholde store deler av dagens bygningsmasse slik den var før 22. juli, men regjeringen åpner også for å rive både R4, Y-blokka, S-bygget og Høyblokka for å rydde plass for et nytt og moderne regjeringskvartal.

Regjeringens ser også for seg flere mellomløsninger.

Aasrud sier regjeringen vil konkludere i 2013, og at de fram til da vil ha en konseptvalgutredning av de ulike alternativene.

Utredningene og rapportene som er hentet inn så langt blir offentliggjort, og Aasrud sier hun ønsker en åpen og bred debatt.

– Angrepet på Regjeringskvartalet var et angrep på demokratiet vårt, det var et angrep for oss alle. Derfor berører dette alle, sa hun.

Bør Høyblokka få leve? Si din mening

Les alle dokumentene og utredningene om Regjeringskvartalet

Samlet

Rigmor Aasrud

VANSKELIGE VALG: Rigmor Aasrud sier regjeringen skal konkludere om Høyblokka og resten av Regjeringskvartalet i 2013. Fram til da ber hun om innspill fra folk flest.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Som NRK avslørte denne uken er regjeringen enige om at departementene skal være samlet på et sted, men det hersker fortsatt uenighet om hvorvidt man skal rive Høyblokka eller andre bygg som ble hardt skadd i bomeangrepet 22. juli.

Ifølge mininsteren vil et nytt samlet regjeringskvartal ha en kostnadsramme på mellom 5 og 10 milliarder kroner.

– Et samlet regjeringskvartal gjør at kritisk infrasturktur kan etableres på et eget kontrollert område. Regjeringen har også lagt vekt på at samlokalisering gjør det daglige arbeidet mer effektivt. Særlig er reiseaspeket noe vi merker i hverdagen. Et samlet regjeringskvartal gir også en mer åpen by, sier Aasrud.

Høyblokka sårbar

Hun startet torsdagens pressekonferansen med å påpeke at Regjeringskvartalet har vært i regjeringens eie i 200 år. Hun fortalte også om bygningenes historiske betydning og viste fram gamle bilder av kvartalets fødsel.

Mellom 1500 og 1600 arbeidsplasser ble ødelagt av bilbomben som gikk av utenfor hovedinngangen til Høyblokka om ettermiddagen 22. juli 2011.

Både Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4 fikk svært store skader under angrepet, men ifølge Statsbygg er skadene på bæresystemene ikke så omfattende at byggene rives.

Aasrud forteller at en av de største utfordringene regjeringen står overfor i tillegg til sikkerhet er å skaffe nok kontorplasser.

Ministeren innrømmer at det er knyttet særlig store utfordringer til de eldste bygningene ettersom de ikke oppfyller byggtekniske krav anno 2012.

– Høyblokka har spesielt mange sårbarheter og tilfredstiller ikke dagens krav til infrastruktur. Byggtekniske tiltak i Høyblokka kan ikke løses uten et betydelig tap av bruksareal, sier Aasrud.

Også flere av de andre tiltakene i kvartalet blir vanskelig å gjennomføre uten vesentlig arealtap.

Rigmor Aasrud

PRESSEKONFERANSE: Fornyings- administrasjons og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) under pressekonferansen i Regjeringskvartalet 26. januar.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Y-blokka har i tillegg spesielt store utfordringer, fordi den er bygd over to gateløp, sier Aasrud.

Regjeringen har det siste halve året innhentet synspunkter for og i mot riving fra flere ulike hold.

Aasrud sier konklusjonene ikke er entydige.

– Hvis vi bevarer hele regjeringskvartalet kan vi ta vare på de kulturhistoriske verdiene slik de var før 22. juli. Samtidig innebærer dette alternativet at vi ikke får det samme antall arbeidsplasser som tidligere. Om Høyblokka skal bevares blir det med færre kontorer enn før. Det må lages nye sjakter for strøm og heiser, sier hun.

BILDESPESIAL: Befaring i Regjeringskvartalet

Kan ikke tilfredstille alle

Forslag til nytt regjeringskvartal

KONTROVERSIELT: Regjeringskvartalet uten Høyblokka.

Foto: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Ifølge Aasrud vil en eventuell bevaring av de gamle byggene trolig innebære en utvidelse av Regjeringskvartalet til flere omkringliggende bygninger, noe som igjen betyr at flere gater i området må stenges.

– Nybygg som erstatter S-blokka, Y-blokka og R4 gir rom for mer miljøvennlige bygg. Det minsker behovet for å kjøpe tilleggsareal og gir flere kontorplasser. En slik løsning gjør også at tekniske installasjoner i større grad kan bygges under jorda, sier hun.

Mellom alternativene riving og ikke-riving ser regjeringen for seg flere løsninger, som blant annet innebærer ombygging og transformering av de eksisterende byggene.

– Vi skal veie de ulike hensynene mot hverandre. Det vi vet er at ikke alle kommer til å bli fornøyd, sier Rigmor Aasrud.

Les mer om Regjeringskvartalet i Oslo på Wikipedia

Bakgrunn: Nytt regjeringskvartal til minst fem millarder

Forslag til nytt regjeringskvartal

FLERE KONTORPLASSER: Rigmor Aasrud sier nye bygninger vil gjøre det lettere å få plass til alle de ansatte.

Foto: Asplan Viak


AKTUELT NÅ