Hopp til innhold

Ingen isfront mellom Pakistan og Norge etter PST-forsnakkelsen

PST-sjefens lekkasjer om norske etterretningsagenter i Pakistan vil ikke skade forholdet mellom Norge og Pakistan, opplyser den pakistanske ambassadøren og UD etter et krisemøte i ettermiddag.

Pakistans ambassadør Ishtiaq Andrabi etter møte med UD

Pakistans ambassadør Ishtiaq Andrabi var i dag i krisemøte med Utenriksdepartementet i Oslo for å få klarhet i hva PST-sjef Janne Kristiansen har sagt om norsk etterretningsvirksomhet i Pakistan.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Like før kl. 13.30 reiste den pakistanske ambassadøren til det norske Utenriksdepartementet for å få en avklaring på hva som har skjedd i saken.

– Det var et godt møte, og denne situasjonen er ikke noe ekstraordinær, sier ambassadør Ishtiaq Andrabi til NRK etter møtet.

Vil dette skade forholdet mellom Norge og Pakistan?

– Norge og Pakistan har et godt og tett samarbeid, og dette rokker ikke ved det, understreker Andrabi.

– Norske borgere er ikke truet

Kjetil Elsebutangen, Utenriksdepartementet

Kjetil Elsebutangen sier forholdet mellom Norge og Pakistan er upåvirket av tidligere PST-sjef Janne Kristiansens forsnakkelser om hemmelig etterretningsinformasjon.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Ambassadøren ønsket et møte med norske myndigheter for å få svar og klarhet rundt uttalelsene til Kristiansen.

Herken han eller norsk UD ønsker å gå inn på detaljer om hva som ble tatt opp under krisemøtet i ettermiddag.

UD mener det var naturlig å møtes å få en orientering rundt det som har skjedd, og at norske myndigheter nå føler seg forsikret om at uttalelsene ikke har satt norske interesser i fare.

– Vi har ikke fått noen indikasjoner på at norske interesser eller norske borgere i Pakistan skal være truet som følge av gårsdagens uttalelse, sier talsmann for norsk UD, Kjetil Elsebutangen til NRK etter møtet.

Han beskriver også det bilaterale forholdet mellom Norge og Pakistan som «godt og uendret» etter PST-blemmen.

– Begge møtene i Oslo og Islamabad bekrefter at uttalelsene ikke påvirker dette forholdet, og at det nå ikke er noen uavklarte spørsmål rundt dette, forteller Elsebutangen.

Var pakistanske myndigheter klar over at Norge har etterretningsoperatører i Pakistan før dette ble kjent under gårsdagens høring på Stortinget?

– Nøyaktig hvilke opplysninger pakistanske myndigheter hadde om dette fra før har ikke jeg kjennskap til her og nå. Alle slike spørsmål må dessuten besvares av Forsvarsdepartementet, påpeker Elsebutangen i UD.

Norge inn på teppet i Pakistan

Abdul Basit, talsmann for pakistans UD

Avtroppende PST-sjef Janne Kristiansens lekkasjer vil ikke få konsekvenser for samarbeidet om terrorbekjempelse mellom Norge og Pakistan, opplyser Abdul Basit, talsmann for det pakistanske utenriksdepartementet.

Foto: AFP

Etter at pakistanske myndigheter ble informert om uttalelsene fra Janne Kristiansen begynte både ansatte ved ambassaden i Oslo og ved utenriksdepartementet i Islamabad å jobbe.

Den norske ambassadøren til Pakistan ble også kalt inn på teppet om saken i Islamabad.

– Selvsagt er er dette en formell sak. Når vi får en slik sak og kontakter et annet land betyr det at saken forfølges på offisielt hold, sier den pakistanske ambassadøren til NRK.

Møtet fant sted klokken 12 norsk tid, og er nå avsluttet.

– Møtet er ferdig. Begge parter ønsket å utveksle detaljer rundt de opplysningene som er fremkommet, sier talsmann i pakistansk UD, Abdul Basit til NRK.

– Når det gjelder disse siste uttalelsene, ønsker vi ikke å diskutere det i offentlighet. Pakistan har et strålende forhold til Norge. Vi samarbeider om terrorrelaterte saker, det er ingenting uvanlig med det.

– Terror-samarbeidet med Norge fortsetter

Basit i pakistansk UD bedyrer at det ikke er noe uvanlig ved et etterretningssamarbeid mellom Pakistan og Norge.

Vil samarbeidet fortsette etter dette?

– Definitivt. Det er ingen grunn til at det skal opphøre. Vi har felles interesser i å bekjempe terrorisme og voldelig ekstremisme, sier Basit på telefon fra Islamabad.

Janne Kristiansen valgte å fratre sin stilling etter å ha avslørt at Forsvarets Etterretningstjeneste har ansatte som jobber for seg i Pakistan.

Slik opplysninger er i utgangspunktet høyt gradert, og at PST-sjefen opplyste om dette i en åpen høring på Stortinget regnes dermed som et mulig alvorlig brudd på taushetsplikten.

– Bakgrunnen er at det er konstatert mulig taushetsbrudd, sa Faremo på pressekonferansen.

Hva legger du i mulige taushetsbrudd?

– Den endelige konklusjonen kunne ikke formuleres tydeligere i går kveld, og jeg må legge til at det pr. nå ikke er konstatert lovbrudd. Det må de rette instansene ta stilling til, svarte Faremo.

Det er nå også klart at Riksadvokaten vurderer å etterforske Kristiansen for brudd på taushetsplikten.

Les mer: Riksadvokaten vurderer etterforskning

Video Kristiansen om at norsk E-tjeneste er i Pakistan

Det var denne uttalelsen i onsdagens høring i Stortinget som både har ført til PST-sjef Janne Kristiansens avgang og reaksjoner fra Pakistan.

Røpet hemmelig informasjon

På onsdagens åpne høring i Stortinget om 22. juli gikk PST-sjef Janne Kristiansen langt i å røpe at norsk militær etterretningstjeneste opererer i Pakistan.

Les mer: – Overraskende for komiteen

– Vi har samarbeid med 60 lands sikkerhets og etteretningsjenester i PST. Når det gjelder samarbeid med Pakistan, er det ikke et land vi har offisielt samarbeid med. Men vi har via e-tjenesten, de som er utenlandstjenesten har godt og nært samarbeid, eller det må de svare på selv. De har representasjon i disse landene du tenker på, og vi har et nært samarbeid med E-tjenesten, svarte Janne Kristiansen på spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry om hva slags kontakt PST har med Pakistan om utveksling av informasjon.

Les om situasjonen: Dette sa hun

Les mer: Chaudhry: – Jeg reagerte på svaret

I en pressemelding fra Justisdepartementet sendt onsdag kveld skev justisminister Grete Faremo at det ikke er konstatert lovbrudd, men at det dreier seg om et mulig taushetsbrudd, og at hun derfor har godtatt Kristiansens «ønske om fratredelse».

AKTUELT NÅ