Hopp til innhold

– Hennes frittalenhet har vært hennes svakhet

Avtroppende PST-sjef Janne Kristiansen har fått haglende kritikk hele veien siden 22. juli.

Video Kristiansen om at norsk E-tjeneste er i Pakistan

Janne Kristiansen på onsdagens stortingshøring i regi av 22. juli-komiteen.

Foto: Nyhetsspiller

I går tabbet PST-sjefen seg ut med å røpe at Norge gjennom etterretningstjenesten har representasjon i Pakistan.

På bakgrunn av forsnakkelsen må Janne Kristiansen gå av med umiddelbar virkning. – Taushetsbrudd, heter det i pressemeldingen fra justisdepartementet.

Dette ble altså avslutningen på Kristiansen toårige periode som sjef for PST.

Siden 22. juli har Kristiansen fått massiv kritikk for sin rolle som PST-sjef.

– Summen av uttalelser etter 22. juli har svekket hennes stilling både utad blant folk flest og internt i PST, men også i forhold til regjeringen, sier NRKs kommentator Magnus Takvam.

Redaktør i Ukeavisen ledelse Magne Lerø sier at forsnakkelsen i går fikk begeret til å renne over.

– Dersom dette hadde vært den eneste tabben hun hadde gjort, så hadde hun sikkert overlevd. Hun har hatt så mange stormer. Nå har det blitt en orkan. Det var en riktig vurdering å trekke seg med en gang, sier Magne Lerø til NRK.

PST-sjefens tabbeliste:

Det har vært stor misnøye rundt Kristiansens håndtering av terrorangrepet, og hennes ledelse av PST. Flere har krevd hennes avgang.

25. juli brukte Kristiansen referanser til 22-juli-gjerningsmannens ariske utseende som en forklaring på at PST ikke fanget opp Anders Behring Breivik.

«Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville ha hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseendet». Dette ble sitert av britiske Sunday Times 31. juli.

Det ble stille fra PST etter at hun beklaget seg for sin karakteristikk av gjerningsmannen. I et intervju med Dagsnytt 18 i september svarte hun på kritikken.

– Nei, jeg har ikke vurdert å trekke meg. En sjef kan ikke gå av i stormen. Vi skal lære av det som har skjedd, sa PST-sjef Janne Kristiansen til NRK den gangen.

Kristiansen har også fått kritikk for å ha uttalt at selv ikke de hemmelige tjenester i Øst-Tyskland, STASI, ville klart å oppdage Anders Behring Breivik.

Før jul krevde justisminister Grete Faremo at Kristiansen måtte rydde opp i feilinformasjonen hun har spredt rundt terrorangrepet 22. juli.

Faremo krevde blant annet at hun måtte svare på hvorfor hun har sagt at PST har mottatt en liste der Anders Behring Breivik figurerte på en liste PST mottok gjennom internasjonalt samarbeid, uten å informere om at dette var en del av Global Shield-programmet som skal forhindre handel med kjemikalier som kan brukes til å fremstille bomber.

Det skapte forvirring da Kristiansen informerte mediene om at PST hadde sjekket det som var mulig å undersøke, samtidig som hun informerte justisdepartementet om at kontroll av kjemikalier ikke var en prioritert oppgave for PST.

Det skapte mistillit da Kristiansen i et NRK-intervju sa at Global Shield-listen inneholdt rundt 60 navn når den i virkeligheten inneholdt 41. Hun sa også at PST fikk listen i mars i fjor, men i virkeligheten hadde PST listen i hendene allerede i desember i 2010.

Janne Kristiansen har også møtt stor misnøye fra Stortinget.

Én av de sterkeste kritikerne av Kristiansen er justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp). Han har flere ganger sagt at Kristiansen ikke er rett kvinne på rett plass.

– Det som har blitt verre i saken er at PST har erkjent at de har tatt feil med hensyn til hvilke verktøy som har vært disponibelt i forhold til å ta ut enkeltterrorister og grupperinger i Norge, sa Sandberg til NRK.

– Usedvanlig frittalende

Magne Lerø

Redaktør i Ukeavisen ledelse, Magne Lerø.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Magnus Takvam

NRKs kommentator Magnus Takvam.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

– Hun mestret ikke fullt og helt rollen som PST-sjef. Hun har snakket så åpent at journalister har blitt overrasket. Det er alvorlig at en PST-sjef sier noe hun ikke bør si. Hun er usedvanlig frittalende til en PST-sjef å være, fortsetter Lerø.

Det var trolig Kristiansens svar på spørsmål fra SVs Ahktar Chaudry som felte henne under høringen på Stortinget i går.

«Men E-tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via E-tjenesten om dette landet» sa Kristiansen.

– Det sier seg selv at medarbeidere i E-tjenesten som opererer i det skjulte ser svært alvorlig på at det ble kjent at de opererer i dette området. Man får se etter hvert hva det fører til, sier Takvam.

– Er dette en forseelse som er så alvorlig at den alene krever hennes avgang?

– Ja. Janne Kristiansen røpet i høringen gradert informasjon. Hun uttalte seg også om den militære etterretningstjenesten i Pakistan som ligger under Forsvaret, og ikke under justisdepartementet som Kristiansen sogner til. Summen av dette gjorde at regjeringen ikke kunne leve med henne som sjef for PST, sier Takvam.

Akhtar Chaudhry

Det er trolig spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry som førte til Janne Kristiansens avgang som PST-sjef.

AKTUELT NÅ