Hopp til innhold

– PST må lære seg å bruke verktøyene de har

Per Sandberg (Frp) mener Politiets sikkerhetstjeneste må ta trusselen fra enkeltindivider på alvor, men han vil ikke være med på at PST trenger flere fullmakter slik de selv ønsker. – Nå må i alle fall PST og Janne Kristiansen benytte seg av de verktøyene som de allerede har fått, sier han til NRK.

Per Sandberg på PST-pressekonferanse 2011

Per Sandberg vil ha mer fokus på enkeltindivider, men tror ikke PST trenger flere fullmakter.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Sjefen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avsluttet sitt framlegg på den årlige pressekonferanse om trusselsituasjonen i Norge med å vise til at samfunnet kan gjøre noe for å skjerme seg bedre.

Janne Kristiansen

Janne Kristiansen ønsker nye fullmakter til PST. Her fra pressekonferansen om den åpne trusselvurderingen tirsdag.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

– Vi kan dersom vi ønsker det, redusere trusselen, blant annet ved å øke overvåkingen. Da er vi igjen tilbake i diskusjonen om den vanskelige balansegangen mellom mest mulig trygghet og størst mulig frihet, sa Kristiansen.

Les også: – Islamister fortsatt størst trussel
Les også: PST urolige for «copy cats»

Da viste hun til PSTs ønsker om flere og videre fullmakter, blant annet knyttet til det PST-sjefen har kalt solo-terrorister.

I fjor høst ble det kjent at PST i et hemmelig innspill til Justisdepartementet hadde bedt om endringer i lovverket som ville kriminalisere besittelse av en rekke typer gjenstander som blant annet avbitertenger, gummihansker, finlandshetter og biler.

Les også: Skeptisk til kriminalisering av gummihansker

Ønsket om økte fullmakter skal være knyttet til kampen mot den så kalte solo-terroristen.

Les også: PST vil straffe «soloterrorister»
Les også: – «Soloterrorisme» utfordrer PSTs grenser

– Nærmest forsøkt å si at man ikke har verktøy

Per Sandberg i Fremskrittspartiet er enig i fokuset på enkeltindividers kapasitet til å gjennomføre terrorhandlinger, men vil ikke gi PST nye fullmakter.

– Nå må i alle fall PST og Janne Kristiansen benytte seg av de verktøyene som de allerede har fått, sier Sandberg til NRK.

Justispolitikeren påpeker at Politiets sikkerhetstjeneste er de eneste som har vide fullmakter for å iverksette overvåking av norske borgere, og at de har mange muligheter for å holde styr på ekstremister som kan komme til å bruke vold.

Per Sandberg

Per Sandberg mener PST må bruke det de har fått av politikerne.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– De har fått datalagringsdirektivet, noe jeg var sterkt kritisk til. Nå må PST lære seg å bruke de verktøyene de har fått før de ber om nye, sier Sandberg.

Han har vært svært kritisk til Janne Kristiansens håndtering av 22. juli-saken, og trekker også nå inn hvordan det lenge var tvil og motstridende signaler fra PST om hvilke muligheter de egentlig hadde til å registrere Anders Behring Breivik i sine systemer.

– Verktøy man nærmest har forsøkt å si at man ikke hadde før og etter 22. juli. Det finnes åpninger og PST har fullmakter som ingen andre har rundt overvåking, sier Frp-politikeren.

Du sa PST-sjef Janne Kristiansen nok måtte gå før vi kom til 2012, hva sier du nå?
– Jeg tar til etterretning at hun sitter, men jeg mener fortsatt at PST-sjefen har mye å bevise, sier Sandberg.

Han er enig i sikkerhetstjenestens vurdering av at islamistiske ekstremister er viktig, men mener at de likevel har utfordringer som de må ta tak i før han har full tillit.

– Hun må bevise at vi har beredskap og sikkerhet som vi kan ha tillit til, sier Sandberg.

Enig i hovedfokus

Mange har tatt opp det faktum at PST lenge har pekt veldig mot islamister, men at det var en nordmann med høyreekstreme anti-islamsk ideologi som gjennomførte terror den 22. juli. Sandberg støtter derimot dette fokuset fra PST.

– At PST har vært klar og tydelig på at hovedfokuset deres er radikale islamister er ikke noe jeg kritiserer dem for. Det tror jeg er riktig. Andre land har også hovedfokuset der, sier Sandberg til NRK.

Han mener likevel at overvåkningsorganet ikke må glemme andre aktører

– Det er samtidig viktig at man ikke mister fokuset på enkeltindivider, og at man styrker seg på den fronten. Derfor har jeg ment at PST må spisse seg på flere områder, og det gjelder blant annet fokuset på enkeltpersoner.

Sandberg trekker fram økningen i antall trusler mot myndighetspersoner som politikere og andre høytstående personer som et tegn på at enkeltindivider må følges opp.

Grete Faremo og Janne Kristiansen

Justisminister Grete Faremo valgte å stille ved PST-sjefens side. Ifjor høst var det mange spekulasjoner om at Kristiansen måtte gå, men justisministeren virker å ha tillit til henne nå.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

– Naivt

På PSTs pressekonferanse om trusselnivået var også justisminsiteren. Hun mente at Norge fortsatt er et trygt land.

– Norge er fortsatt et av verdens tryggeste land, men som angrepene mot Regjeringskvartalet og Utøya viste er også vi utsatt for terrorfare, sa justisminister Grete Faremo.

Sandberg er ikke helt enig i den karakteristikken.

Hva tenker du om uttalelsen?

– Det er naivt, kommer det kontant fra Frp-eren.

Han har selv vært til stede på de tidligere framleggelsene av trusselvurderinger, og mener signalene fra fagetaten PST sier noe helt annet.

– Det har blitt sagt at Norge har økt sitt trusselnivå opp mot nivåene i andre land som har hatt terroranslag. Hvis det ikke gjelder lenger burde PST informert om det i dag, sier Sandberg.

Han mener derfor at vi i Norge har nesten like stor fare for nye terrorangrep som andre land der terroren har rammet tidligere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger