Hopp til innhold

A-pressens styre har solgt TV 2

Danske Egmont blir eneeier av TV 2, etter å ha kjøpt selskapet for 2,1 milliarder kroner. Salget ble vedtatt mot ansatterepresentantene i A-pressens stemmer.

TV2 selges til Egmont

HAR EID HALVPARTEN: Det er ikke kjent hvor stor andel av sin eierandel A-pressen har solgt. Til nå har A-pressen og Egmont eid 50 prosent hver av TV-kanalen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Salget ble klart i et ekstraordinært styremøte søndag kveld, og mandag morgen bekreftet Egmont salget i en pressemelding.

Salget skjedde mot de tre ansatterepresentantenes stemmer, sier konserntillitsvalgt A-pressen Eva Grønseth til NRK.

Eva Grønseth konserntillitsvalgt A-pressen

Eva Grønseth, konserntillitsvalgt i A-pressen, sier hun er skuffet over salget.

Foto: NRK

– Dette er en trist dag. TV 2 har vært en stor og viktig del av A-pressen, sier Grønseth, som mener fremtiden vil vise om salget er uklokt.

– Vi har hatt to ben å stå på, og det har gjort oss robuste. Nå har vi ett ben å stå på, som er avis, sier Grønseth, som legger til at eierskapet i TV 2 har vært lønnsomt for A-pressens del.

Egmont betaler et kontantbeløp for 2,1 milliarder norske kroner for A-pressens 50 prosents eierandel i TV 2.

Til nå har A-pressen og Egmont eid 50 prosent hver av TV-kanalen, siden stiftelsen av TV 2 i 1991.

Konsernsjef i mediekonsernet Egmont, Steffen Kragh, hevder kjøpet i seg selv ikke innebærer noen endringer for TV 2.

– Vi ønsker at TV 2 viderefører sin satsing på nyheter, sport og underholdning. Egmont er garantist for at TV 2 fortsatt skal være et uavhengig mediehus, med norsk profil, og at virksomheten skal fortsette med å bygge gode og nære relasjoner til det norske folk, sier Kragh.

Verdt 4,2 milliarder

TV 2 konsernet ble i fjor høst verdsatt til 4,2 milliarder kroner, ifølge Kampanje.

– Når vi nå selger oss ut av TV 2, er vi glade for at det skjer til en aktør som kjenner selskapet godt, som gjennom mange år har vist at de er en solid og langsiktig medieeier, og som respekterer redaksjonell frihet og publisistiske prinsipper, sier konsernsjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen, etter at salget ble klart mandag morgen.

Eriksen sier A-pressen vil bruke pengene fra salget til å satse på lokale medier.

– Etter at vi for en måned siden kjøpte Edda Media fra britiske Mecom, er imidlertid tiden nå inne for oss til å konsentrere vår virksomhet og kapital om lokale medier, sier konsernsjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen i pressemeldingen.

Til NRK sier Eriksen at salget var nødvendig etter at A-pressen kjøpte opp flere Edda-aviser i fjor.

– Vi ønsker å styrke mediemangfold og styrke lokalavisene i fremtidig mediekonkurranse. Da må man prioritere, og da er vi glad for at det er nettopp Egmont som overtar TV 2, som vi har hatt et samarbeid med i lang tid, sier Eriksen.

Saken fortsetter under bildet

Styreleder Erik Nord og nestleder Jon M. Hippe i A-pressen

INGEN KOMMENTAR: A-pressens styreleder Erik Nord ville ikke før møtet søndag kveld kommentere hva som sto på dagsordenen, eller et eventuelt TV 2-salg. Her sammen med nestleder Jon M. Hippe (t.h.).

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Fra tidligere er det kjent at de ansatte ikke trenger pengene fra et TV 2-salg for å finansiere kjøpet av Edda Media.

– Kan være starten på en nordisk TV-gigant

Knut Kristian Hauger, konstituert ansvarlig redaktør i Kampanje

KAN BLI TV-GIGANT: Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger mener salget av TV 2 åpner for en interessant utvikling i Norden.

Foto: Hilde Lillejord / Hilde Lillejord

Salget av TV 2 kan være første skritt på veien til å skape en nordisk TV-gigant. Det mener redaktør i forlaget Kampanje, Knut Kristian Hauger.

– Det er et faktum at vi i dag mistet den siste av norske etermedier som driver med reklame fra norske hender.

Han mener utviklingen på sikt blir spennende.

– Dette er nok bare en første fase der man forsøker å samordne alle de nasjonale reklamekanalene, som TV 2 i Norge, TV 4 i Sverige, MTV 3 i Finland og dansk TV 2 i ett gigantisk nordisk TV-konsern, sier Hauger til NRK.

Han tror ikke seerne vil merke noe til endringen på kort sikt.

– Heller ikke på markeder vil dette ha noe å si på kort sikt. Det det kan få betydning for relativt raskt, er denne betal-TV operasjonen til TV2, der man jobber for en større sammenslåing, sier Hauger, som tror den restriktive, norske medielovgivningen kan ha vært avgjørende for salget.

– Kunne næringsminister Trond Giske stoppet dette salget?

– Det er en interessant debatt om denne lovgivningen har virket mot sin hensikt, og det er jo en medielovgivning Giske kjenner godt og har vært med på å legge føringer på. Den har vært meget restriktiv i forhold til norske mediehus, og slått fast at norske mediehus ikke skal bli for store i Norge. Da åpner man også for at andre kan komme inn, og når det ikke er noen norske, blir det utenlandske, sier Hauger.

– Trist dag

Næringsminister Trond Giske mener det er svært uklokt å la kanalen havne i utenlandske hender, til tross for at Regjeringen tidligere har sagt at de ikke vil blande seg inn i oppkjøpet.

Aftenposten skriver mandag at næringsministeren, kulturministeren og statsministeren har vært varslet om salget i flere måneder.

– Det er en trist dag hvis TV2 nå flagges ut av Norge. Det var et nasjonalt prosjekt å starte TV2, og et viktig løft for medie-Norge. Det er medie-Norges arvesølv som nå går ut av landet, sier Giske til NRK mandag morgen.

– Hva vil bli annerledes med utenlandske eiere?

– Generelt i norsk næringsliv trenger vi et sterkt norsk eierskap. Det betyr at de som tar beslutninger om bedriftens strategiske planer har en forankring i norsk samfunnsliv, og at det å formidle norske nyheter og norsk drama har en forankring i eierskapet, sier Giske.

Søndag sa Giske til NRK at han frykter at TV 2 kan havne i mediemogul Robert Murdochs hender.

– Når du først har solgt det til utlandet, har du ingen kontroll på hvor det havner. Da kan det havne hos Murdoch eller hos en rent kommersiell eier. Da har du mistet kontrollen over selskapet.

Statsminister Jens Stoltenberg og nærings- og handelsminister Trond Giske

UKLOKT: Næringsminister Trond Giske mener det er uklokt å la TV 2 havne i utenlandske hender.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.