Hopp til innhold

Opp mot 40.000 uten mobildekning

Så mange som 40.000 mobiltelefonbrukere kan tirsdag formiddag være uten dekning etter at stormen «Dagmar» slo til i Norge.

Siden stormen «Dagmar» har slått ut deler av mobildekningen langs kysten på Vestlandet, kom ikke ambulansetjenesten i Førde frem til en pasient før etter at vedkommende var død.

Stormen har ført til store problemer med mobiltrafikken, og Helse Førde melder at de ikke har oversikt over om uværet har ført til personskader, eller om pasienter har fått komplikasjoner eller opplever en forverret helsesituasjon.

Beredskapssjef Bjørn Morten Øen forteller at det har vært en hendelse, selv om det ennå er for tidlig å si om utfallet kunne vært annerledes om hjelpen hadde kommet frem før:

– Vi har hatt en hendelse der pårørende ikke kom til til nødtjenesten på telefon, og måtte kjøre ut for å hente ambulansen. Pasienten var død da ambulansen kom frem.

390 basestasjoner ute av drift

Problemet er at strømmen ved mange basestasjoner, som telefonsignalene må gå gjennom før de kommer til den enkelte mobiltelefonen, er borte. Verst er situasjonen nord i Hordaland, i Møre og Romsdal og i Sogn og Fjordane.

– Jeg antar at et sted mellom 20.000 og 40.000 mobilkunder er berørt, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Foto: Telenor

Telenor har mer enn 10.000 basestasjoner fordelt på 6500 steder i Norge. Av de mer enn 10.000 basestasjonene var 390 ute av drift klokken 05 tirsdag morgen. To tredeler av de 390 basestasjonene som er ute av drift, er i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. De andre er fordelt på de andre stedene som stormen har herjet.

Dette gir problemer med mobil- og fastnettet i Nord- og Sør-Trøndelag, Nordland, Hedmark, Oppland og Akershus.

– Vi følger strømmen

Pressevakt Atle Lessum i Telenor forklarer problemet:

– Vi følger bokstavelig talt strømmen. Når den kommer tilbake, får vi bedre oversikt.

– Disse basestasjonene trenger strøm. Enkelte steder er det nødaggregater som varer alt fra noen timer til noen dager, men også disse går ned når strømmen er borte lenge, forklarer Lessum.

Når strømmen er tilbake, vil de fleste telefonene virke igjen. Skulle det være andre feil enn kraftfeil, vil det ikke bli funnet ut før strømmen er tilbake.

Det har ikke vært mange henvendelser hos Telenor i forbindelse med at det ringende norske folk er uten telefon.

– Det virker som at folk er tålmodige og skjønner at det er nødssituasjon. Det er sjelden dette skjer i Norge, og dette er jo tiden for stearinlys, sier Lessum.

AKTUELT NÅ