Hopp til innhold

Vil nekte personer med barn å bli au pairer i Norge

Regjerignen vil skjerpe reglene for å hindre at au pair-ordningen blir brukt til å utnytte utenlandske jenter som billig arbeidskraft.

Video Forbudt å bli au pair med egne barn

SE VIDEO: Aps nestleder Helga Pedersen og regjeringen vil stramme inn au pair-ordningen.

Regjeringen foreslår å gjøre kraftige endringer i au pair-ordningen. Blant annet blir det forbudt for personer som har barn i hjemlandet å bli au pair i Norge.

Formålet er å styrke kulturaspektet og hindre at ordningen blir brukt til å utnytte utenlandske jenter som billig arbeidskraft.

En au pair (fransk for «på like fot») er en ung person som bor hos en familie i et fremmed land for å lære om kulturen, ofte for ett år.

Vertsfamilien gir kost, losji og lommepenger, og regner som regel med å få hjelp til barnepass og lettere husarbeid tilbake.

Vil ha like rettigheter

Vita Jane Decatoria fra Filippinene er au pair i Norge. Hun bor i en familie der reglene blir fulgt. 29-åringen sier at det har vært en drøm å komme til Norge og skjønner ikke at mulighetene nå innskrenkes.

– Hvorfor skal man stoppe mulighetene til menneskene som vil oppleve den norske kulturen? Det vil bli bedre for oss au pairer om vi har like rettigheter, sier kvinnen som selv ikke har barn.

Men hun har flere filippinske au pair-venninner som har barn, og mener at det både går an å tjene penger og sende hjem, og lære av kulturen.

Au pair Vita Jane Decatoria

Vita Jane Decatoria fra Filippinene er au pair i Norge. Hun har ikke barn og blir ikke berørt av den nye regelen. Likevel etterlyser hun like rettigheter for kvinner som ønsker å være au pair i landet.

Foto: Lucian Muntean / NRK

Sosial dumping

Rundt 3000 personer er au pairer i Norge og de fleste er fra Filippinene. Ifølge undersøkelser Justis- og politidepartementet har gjort blir mange utnyttet som kun billig arbeidskraft.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen mener at kulturutvekslingen blir brukt som et skalkeskjul for sosial dumping. Det vil regjeringen hindre ved å forby personer som har barn i hjemlandet til å bli au pair.

Helga Pedersen

Helga Pedersen sier at forbudet er et viktig tiltak for å hindre at kvinner blir utnyttet.

Foto: Lucian Muntean / NRK

– Jeg tror det er svært få, unge kvinner som reiser til utlandet for kulturutveksling – med en nyfødt baby. Derfor mener jeg at dette er ikke en urimelig forskjellsbehandling. Snarere tvert imot er det et viktig tiltak for å hindre at kvinner blir utnyttet, sier Pedersen til NRK.

Det fremgår også i gjennomgangen at enkelte au pairer ser på ordningen som en måte tjene penger på, og ikke primært som en mulighet til å oppleve kulturutveksling.

– Bryter med menneskerettighetene

Prosjektleder i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK), Lene Løvdal, mener derimot at den nye regelen er diskriminerende og bryter med menneskerettighetene.

– Det handler om retten til familieliv og retten til privatliv. Du skal kunne ha barn og ha rett til å reise. Og ikke minst forsørge dem eller å dra på kulturutveksling. Det vi nå risikerer er at folk går under jorda, og at både mor og barn har enda dårligere rettigheter, sier Løvdal som gir de som jobber som au pair informasjon om hva slags rettigheter de har.

Lene Løvdal

Lene Løvdal i JURK mener at den nye regelen bryter med menneskerettighetene.

Foto: Lucian Muntean / NRK

Karanteneordning

Regjeringen foreslår også å opprette en karanteneordning for vertsfamilier som utnytter au pairene.

Regelverket for au pairene skal dessuten forenkles, slik at de lettere kan bytte vertsfamilie uten å måtte gå gjennom en kronglete prosess med oppholdstillatelsen.

Det skal opprettes en rådgivningstelefon for au pairer, og satsene for lommepenger og norskkurs justeres opp. Satsene for lommepenger økes fra 4000 til 5000 kroner, og summen skal indeksreguleres årlig.

Det er Utlendingsdirektoratet som skal håndheve den nye endringen. Justis- og politidepartementet ønsker at endringene skal tre i kraft så snart som mulig.

AKTUELT NÅ