Hopp til innhold

Disse bildene kunne ikke vaktsentralen se

Da bomben gikk av i Regjeringskvartalet måtte vaktene over i et annet bygg for å spole tilbake opptakene fra mange av kameraene som hadde fanget opp Anders Behring Breivik. Fra vaktsentralen kunne de ikke se dem.

De tekniske systemene for å overvåke Regjeringskvartalet ble allerede i 2008 beskrevet som utdaterte av direktøren i Departementenes servicesenter. Direktøren som var ansvarlig for sikkerhetstjenesten advarte regjeringen om at sentralen burde skiftes ut, kunne NRK fortelle mandag.

Les mer: – Utdatert vaktsentral med risiko rundt evnen til å håndtere anslag

Systemene i vaktsentralen gjorde også at de ansatte som var på jobb da det smalt ikke hadde tilgang til overvåkingsmateriale.

Etter det NRK erfarer var det ikke mulig for de som satt i vaktsentralen å spole tilbake og hente ut bilder fra mange av kameraene.

De ansatte i regjeringens egen sikkerhetsavdeling måtte derfor etter at bomben hadde gått av bevege seg til et serverrom i annet bygg.

Kjell Arne Knutsen

IKKE ALLE: DSS-direktør Kjell Arne Knutsen forteller at de kunne spole tilbake på noen av opptakene, men ikke alle.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

NRK kjenner til at bildene man ikke kunne få opp på skjermene like etter bombeeksplosjonen blant annet inkluderte nærbildene der man kan se at gjerningsmannen går med en pistol i hånda og har en politi-lignende uniform.

– Vi har funksjonalitet slik at noen typer overvåkning lett kan hentes fram igjen, men andre typer overvåking kan det ta lenger tid å hente fram, bekrefter dagens direktør Kjell Arne Knutsen i Departementenes servicesenter (DSS) til NRK.

Han sier han ikke vil gå inn i detalj på hvilke kameraer det var direkte tilgang til og ikke, fordi det kan påvirke sikkerheten og hvordan de arbeider også framover.

NRK kjenner til at 22. juli-kommisjonen har besøkt sikkerhetsavdelingen i Regjeringskvartalet, og at de også har besøkt vaktsentralen i kjelleren under Høyblokka.

Kommisjonen som nå gransker beredskapen i Norge før og under 22. juli har også bedt om å få oversendt beredskapsplaner og annen dokumentasjon fra Departementenes servicesenter.

Vet du noe om dette? Tips NRKs journalister!

Gjerningsmann på frifot

Det er fra før kjent at vaktene i Regjeringskvartalet først trodde den store varebilen som parkerte utenfor Høyblokka kunne være en varelevering, men de stusset over at den parkerte så nært resepsjonen og inngangen.

De hadde derfor startet undersøkelser for å finne ut mer om bilen da det smalt.

Etter at bomben hadde gått av varslet de politiet, og brukte skjermene sine til å få oversikt og forsøke å finne ut hvor en eventuell gjerningsmann hadde tatt veien.

Regjeringskvartalet fra taket av R4 - 23. juli kl. 11:16

UNDER BAKKEN: Vaktsentralen som så bombebilen parkere like utenfor resepsjonen til Høyblokka ligger under den samme bygningen. Mandag kom det fram at den ble ansett som teknisk utdatert.

Foto: KRIPOS / Scanpix

De kunne da på opptak se at Anders Behring Breivik hadde forlatt bombebilen før det smalt, men han forsvant ut av dekningen til de kameraene de hadde tilgang på fra vaktsentralen.

En gjerningsmann kunne fortsatt være på frifot, og politiet var også interessert i informasjon om personen og hans bevegelser.

Men de mer detaljerte bildene av Breivik fikk de først tak i da man tok seg inn i et serverrom i kjelleren i et av de andre byggene i Regjeringskvartalet senere på ettermiddagen den 22. juli.

Var det deler av de bildene som har vært ute i media som sikkerhetsvaktene måtte til en annen bygning for å se?

– Det vil jeg anta, svarer DSS-direktør Knutsen.

– Virker sløvt

Forsker ved NUPI og ekspert på terrorisme Ståle Ulriksen reagerer sterkt på alt som har kommet fram om sikkerheten i Regjeringskvartalet de siste ukene.

Nupi-forsker Ståle Ulriksen

REAGERER: Ståle Ulriksen er forsker ved NUPI, og er opptatt av sikkerhet mot terroranslag.

Foto: Nupi

– Alt som har blitt avdekket de siste ukene viser at det har vært ganske sløvt rett og slett, sier Ståle Ulriksen til NRK.

Les også: Advarte i 2006 mot å plassere nasjonalt krisesenter i høyblokka
Les også: – Stoltenberg fikk for dårlig og sen informasjon 22. juli
Les også: Problemer med informasjon oppdaget allerede i 2006

Han mener avsløringene om mangler og bortprioritering av sikkerhet viser at forholdene ikke har blitt tatt på alvor. Slik Ulriksen ser det kan det ikke ha vært et stort nok ønske om forbedre sikkerheten. Han forteller at man i andre land har egne folk som er ansvarlige for å jakte feil i sikkerhetssystemene.

– Her virker det nesten som man har vært redd for at noen skulle finne noe feil. Da får man ikke gjort noe med svakheter, sier UIriksen til NRK

NRK kunne i dag fortelle hvordan det fra ledelsen for sikkerhetstjenesten allerede i 2008 advarte om en utdatert vaktsentral. Likevel kom pengene til oppdatering og investering i ny vaktsentral etter at bomben hadde gått av.

Ulriksen berømmer de som har turt å si fra.

– Rapportene som har blitt avdekket i det siste viser jo at det har vært mennesker som faktisk har vært bekymret for sikkerheten, men likevel har det ikke vært gjort noe med det, sier han til NRK.

– Ikke problematisk

DSS-direktør Kjell Arne Knutsen synes ikke opplysningene om at vaktsentralen manglet muligheten til å spole tilbake en del kameraer er veldig problematisk.

– Det viktige for oss i sikkerhetssammenheng er at vi har muligheten for å bruke de mest sentrale overvåkingskameraene på en god måte, sier Knutsen til NRK.

Kjell Arne Knutsen

RAPPORT: Knutsen i DSS mener at sikkerheten hele tiden må bli bedre, men at man hadde mye av det man trengte da det smalt og at ikke utstyret var problemet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

At man måtte gå til et annet bygg for å hente opptakene, utgjør ikke det en sikkerhetsrisiko?
– Nei, det normale er ikke at uthenting av opptak er utfordringen. Det vesentlige er jo at vi har en løpende overvåking gjennom kameraer, sier Knutsen

Knutsen vedgår at man så klart kan bedre systemene. Som ansvarlig for sikkerhetsavdelingen til regjeringen sier han at han aldri kan hvile og slå seg til ro med at ingenting kan bli bedre.

Gjerningsmannen var på frifot, er det ikke da viktig å få tak i opptakene så raskt som mulig?
– Det er jo slik at man har tilgang på den informasjonen. Noe kan man spole direkte tilbake til der man sitter, andre opptak må hentes. Utgangspunktet er at vi ikke har vurdert det som problematisk, svarer Knutsen.

Knutsen understreker at det hele tiden gjøres endringer, og at det nå også bygges en ny vaktsentral etter at regjeringen bevilget over 15 millioner kroner til formålet.

Syns du sikkerheten i Regjeringskvartalet har vært god nok?
– Jeg tenker at sikkerheten i Regjeringskvartalet må sees på som en prosess der det stadig må jobbes, og at det alltid må videreutvikles, sier Knutsen.

AKTUELT NÅ