Hopp til innhold

KrF vil stenge sædbanken

Kristelig Folkeparti vil avvikle såkalt assistert befruktning fra tredjepart, noe som betyr at lesbiske må lage barn på naturlig vis.

Øyvind Håbrekke, stortingsrepresentant for KrF

– MÅ VITE HVEM FORELDRENE HER: Krfs Øyvind Håbrekke mener

Foto: NRK

Onsdag legger KrF fram et lovforslag som blant annet innebærer å stenge de norske sædbankene, skriver VG.

– Det betyr at alle som får assistert befruktning, må bruke sine egne egg og sædceller. Og det betyr at enkelte ikke får den hjelpen de får i dag. Det er viktig at forslaget vårt ikke skiller mellom homofile og heterofile par, sier KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke til avisa.

– Kan få barn med hvem som helst

Men han innrømmer at dette vil ramme i underkant av 3 prosent av barnløse heterofile par, men også alle lesbiske par som ønsker barn.

– Hvem som har rett på assistert befruktning, er et spørsmål om lovregulering, men hvem som helst kan jo fortsatt få barn med hvem som helst, sier Håbrekke som sier det ligger likestillingspolitikk bak forslaget.


– Tilbudet om sæddonasjon brukes som brekkstang for å få rettigheter til stadig nye grupper, der barn til slutt risikerer å bli en vare, sier han.

Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, som er leder i Stortingets familie- og kulturkomité, mener KrF bruker argumentet om hensynet til barnet for å hindre lesbiske i å få barn. Hun kaller forslaget diskriminerende.

– Det viktigste i et moderne samfunn er at barn har gode omsorgspersoner som foreldre, ikke den biologiske tilknytningen, sier hun. Gjul mener en slik lovendring vil tvinge lesbiske til å reise ut av landet eller benytte et illegalt marked.

(©NTB)

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT