Hopp til innhold

Varsler flere tusen nye arbeidsledige

Selv om rekordmange nordmenn vil ha jobb neste år, vil antall arbeidsløse øke med flere tusen, viser nye prognoser fra Nav.

Joakim Lystad presentert som ny Nav-direktør

Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad tror arbeidsledigheten vil synke igjen i 2013.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Nordmenn flest kan se frem til bedre økonomi neste år. Rekordmange er i jobb, men ikke alle får ta del i oppgangen ettersom vi stadig blir flere som skal jobbe.

Arbeidsledigheten vil øke med 5000 personer neste år, og det er flest industriansatte som mister jobben, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav.

– Det er nok særlig i tradisjonell industri vi vil se at veksten stanser litt opp, og som kan få noen utfordringer, sier Lystad.

Det er industriarbeid, reiseliv og transport som opplever høyest arbeidsledighet som følge av dårlige tider utenfor Norges grenser, og Fellesforbundet opplyser at de har 2500 arbeidsledige medlemmer og 800 permitterte folk i norsk industri.

– Norge er i en særstilling

– For dem som opplever å miste jobben er det selvfølgelig svært krevende, og ikke fullt så interessant om det er mange eller få andre som opplever det samme, sier Lystad

Nav varsler likevel fortsatt oppgang i norsk økonomi. Mens Europa sliter for å komme på fote etter gjeldskrisen, vil Norge ha rekordmange i jobb både neste år og året etter.

– Samtidig er det viktig å huske på at det hele tiden er veldig mange som går ut av arbeidsledighet i Norge. Vi venter fortsatt sysselsettingsvekst i Norge, både i 2012 og i 2013. Så Norge er i en særstilling, sier Lystad.

Lystad mener at ledigheten vil synke igjen i 2013.

Les også: Nordmenn har svakere tro på landets økonomi

AKTUELT NÅ