Hopp til innhold

Tiltalt mann beklaget trusler mot finansministeren

Den tiltalte 45-åringen ba om unnskyldning for trusler mot finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og hans familie da rettssaken mot ham startet i Oslo tingrett mandag.

Sigbjørn Johnsen

Tiltaltes advokat Oscar Ihlebæk og Sigbjørn Johnsen.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Det var 4. juni i år at 45-åringen leste inn en trussel med krav om penger på Johnsens mobilsvar. Mannen truet blant annet med å gi finansministeren nakkeskudd.

Dagen etter ringte han også til Johnsens kone og datter og truet med å angripe dem.

– Han var aggressiv

Finansminister Sigbjørn Johnsen fortalte selv om truslene da han vitnet i saken mandag.

Han bli oppringt av den tiltalte ved 0530-tiden om morgenen 4. juni i år. Johnsen fortalte om en samtale som eskalerte og ble mer og mer truende.

– Mannen hadde en militær sjargong og han ble aggressiv og voldsom. Truslene gikk ikke bare ut over meg og min jobb. Jeg følte at han truet min families integritet på en voldsom måte, sa Johnsen.

Også Helle Johnsen svarte i vitneboksen i dag. Dagen etter tiltales telefonsamtale med finansministeren, ringte han på nytt, og truet Johnsens kone og datter på livet.

– Han sa han ville komme og skjære opp meg og datteren min, forteller Helle Johnsen i retten.

– Så direkte trusler har jeg aldri opplevd før, fortalte hun.

I rettssalen ba den tiltalte om direkte om unnskyldning overfor familien Johnsen, for det han kalte grunnløse utsagn.

– Det var ikke meningen å utsette deg og din familie for noe slikt, sa 45-åringen.

– Jeg har måttet bli mer lukket

– Det er veldig ubehagelig å bli utsatt for slike trusler. Familien og jeg er robuste personer, men det er klart man tenker på det, og at det ligger der, sa Johnsen.

Finansministeren fortalte at han tidligere har blitt truet på livet da han satt som fylkesmann.

Inntil i sommer hadde Johnsen offentlig telefonnummer, som alle kunne nå ham på.

Tiltaltes advokat Oscar Ihlebæk sa han ble overrasket over at finansministeren tidligere har vært såpass tilgjengelig for allmennheten, og lurte på om hans omgjengelighet hadde blitt omtalt i media på et tidligere tidspunkt.

– Jeg er opptatt av å være tilgjengelig i et åpent demokrati. Men slike trusler bidrar til at man blir mer lukket. Det er vanskelig å være like omgjengelig etter dette, sa Johnsen.

Ikke tilregnelig

Rettspsykiaterne har konkludert med at 45-åringen ikke er strafferettslig tilregnelig. Førstestatsadvokat Marit Bakkevik kommer derfor til å legge ned påstand om tvungent psykisk helsevern.

Forsvarer Oscar Ihlebæk bestrider at mannen er psykotisk i dag og kommer til å legge ned påstand om frifinnelse. Strafferammen for denne type trusler mot en statsråd er fengsel i inntil 15 år.

Oslo tingrett har satt av fire dager til saken. Dommen faller på torsdag.

Helle og Sigbjørn Johnsen og Oscar Ihlebæk

Helle og Sigbjørn Johnsen sier de tok truslene mot ham og familien alvorlig. Her i samtale med tiltaltes advokat Oscar Ihlebæk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

AKTUELT NÅ