Hopp til innhold

Breivik får 22. juli-aviser på cella

Mandag oppheves medieforbudet for Anders Behring Breivik (32). For første gang siden 22. juli får han tilgang til aviser, radio og TV. Den terrorsiktede får også tilgang til gamle medieklipp.

Geir Lippestad montasje

MEDIEFORBUDET OPPHEVES: Anders Behring Breivik gleder seg til å se TV. Forsvarer Geir Lippestad kommer også til å gi sin klient tilgang til gamle avisklipp. Til venstre VG og Dagbladet fra 14. august.

Foto: Scanpix / Scanpix

Forsvarer Geir Lippestad bekrefter at han vil samle medieklipp for at Breivik skal få lese noe av det som er skrevet i norske medier etter 22. juli.

– Han får tilgang til medietilbudet som eksisterer på Ila, det vil si TV, radio og aviser. Han ser fram til at forbudet oppheves og gleder seg spesielt til å se på TV. Vi har spart en del aviser og klipp som det er naturlig å vise ham, sier Lippestad til NRK.

Les også: Breivik får lese frierbrev

Gleder seg til TV

Siden 22. juli er navnet «Breivik» nevnt nesten 15.000 ganger i norske medier, viser et søk i Retriver-basen.

Et søk på «22. juli» gir 25.500 treff. I tillegg kommer den massive dekningen i utenlandske medier.

– Jeg tror ikke han har så mange forventninger, annet enn at han gleder seg til å få et meningsfullt innhold i hverdagen. Han gleder seg mest til å se serier og underholdning på TV, sier Lippestad.

– Hvor mye vet han om det som er skrevet om ham?

– Vi har forsøkt å orientere ham fortløpende om det som har skjedd. Han vet at han er demonisert, som han kaller det, men jeg tror han forstår at hele hans liv er viktig for å forstå det som har skjedd, sier Lippestad.

Ifølge forsvareren er Breivik også klar over at flere medier har skrevet om den terrorsiktedes barndom.

– Selv sier han at han ikke husker mye av denne perioden, sier Lippestad.

Lik behandling

Knut Bjarkeid

SAMME TILBUD: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid sier Breivik får tilgang til TV, radio og de største avisene.

Foto: NRK

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel og forvaringsanstalt forklarer at det ikke er fengselets ansvar å gi Breivik gamle aviser.

– Han får nøyaktig det samme tilbudet som andre innsatte. Han får låne de vanligste avisene i løpet av dagen. Han har også fri tilgang til TV og radio. TV-tilbudet består av en familiepakke på 10-20 av de vanligste kanalene, sier Bjarkeid til NRK.

Ifølge Bjarkeid er både radio- og TV-apparatet på Breiviks celle innebygd for at han ikke skal kunne skru dem fra hverandre.

– Radioen er vanligvis innebygd i veggen på cellene, men i Breiviks tilfelle er også TV-en innebygd, forklarer fengselsdirektøren.

Avhøres om rapporten

Geir Lippestad kom søndag hjem fra USA, der politiet har foretatt et grundig avhør med Breiviks storesøster.

Han møtte sin klient på Ila mandag, blant annet for å snakke om sakkyndigrapporten, der psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderer med at Breivik er psykotisk.

Ifølge Lippestad vil rapporten være tema i avhør både denne uken og i neste uke.

Breivik har godtatt psykiaterens konklusjon, men erkjenner ikke at han er syk, ifølge Lippestad.

– Både økonomi og den sakkyndige erklæringen blir tema i de neste avhørene. Han er ikke skuffet eller sjokkert over erklæringen, men har resonnert seg fram til ting er ganske bra. Han mener rapporten åpner for nye muligheter, uten at jeg vet hva han tenker på, sier Lippestad til NRK.

Anders Behring Breivik på avisforsider

OMSTRIDT: VG sin forside 14. august viste den terrorsiktede under avhør på Utøya. Også Dagbladet kjørte saken på forsiden, men uten de nye bildene av Breivik.

Foto: Scanpix / Scanpix


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger