Hopp til innhold

Eksperter: – Breivik-diagnosen begrunnes ikke

To faglige eksperter som har lest de sakkyndiges rapport om Anders Behring Breiviks mentale helse, er kritiske til flere punkter i rapporten. De mener at rapporten ikke begrunner diagnosen godt nok.

Anders Behring Breivik i regjeringskvartalet og rettspsykiatrisk rapport (montasje)

To faglige eksperter, som har lest sakkyndigerapporten på Anders Behring Breivik, er kritiske til den på flere punkter.

Foto: ABC Nyheter, Cornelius Poppe / SCANPIX

I forrige uke konkluderte de rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby med at Behring Breivik er paranoid schizofren, og ikke strafferettslig tilregnelig.

Aftenposten har latt Svenn Torgersen, professor emeritus i klinisk psykologi, og Arne Thorvik, tidligere fengselslege på Ullersmo og sakkyndig i straffesaker siden 1992, lese hele den 243 sider lange rapporten for å gi sin vurdering.

Savner dokumentasjon

Begge reagerer på det de oppfatter som manglende begrunnelser i rapporten.

– Rapportens begrunnelse for valg av diagnostiske kjennetegn synes ikke å treffe. Dette utelukker ikke at han er paranoid schizofren. Men rapporten dokumenterer ikke det, etter min mening, sier Torgersen til avisen.

– Jeg skal være så ydmyk som å si at konklusjonen kan være riktig, men den er langt fra tilstrekkelig underbygget. Hovedinnvendingen er at alternative forståelsesformer av gjerningsmannen og handlingen knapt er drøftet, sier Thorvik.

Torgersen mener rapporten gir grunn til å spørre om diagnosen heller burde vært «paranoid psykotisk», men ikke schizofren.

Vil ha eksperter fra flere miljøer

Thorvik sier at han ikke kan se noen annen løsning enn at retten må oppnevne nye og uavhengige sakkyndige fra ulike fagtradisjoner.

– Hvis ikke, vil det forbli tvil om denne konklusjonen. Dette er nødvendig for ettertiden, for de mange berørte, og ikke minst for alle de fredelige menneskene med samme diagnose som opplever denne saken som en belastning, sier han.

De to rettsoppnevnte psykiaterne vil ikke kommentere innholdet i rapporten, siden det er taushetsbelagt.

Rapporten skal nå kvalitetssikres av Den rettsmedisinske kommisjon.

AKTUELT NÅ