Hopp til innhold

– Ingen vits i å bruke hostesaft

Det finnes ingen beviser for at hostemedisin fungerer, konstaterer legemiddelverkene i Norge og Sverige.

Hoste

Vitenskapelige studier som er gjort av hostemedisiner, er ofte små og viser motstridende resultater.

Foto: Colourbox.com

madsen

Medisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Foto: NRK

– Vanlige slimløsende hostemedisiner har ingen virkning, man kunne like godt drukket springvann, sier medisinsk direktør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

De har ingen medisinsk virkning, fastslår han.

LES OGSÅ: - Ikkje gi hostesaft til småbarn

Strammet inn på bruken

– Den vitenskapelige dokumentasjonen om at hostesaft fungerer er mangelfull. Derfor er det strammet inn på bruken av noen hostesafter og midler mot forkjølelse, sier Madsen.

Vitenskapelige studier som er gjort av hostemedisiner, er ofte små og viser motstridende resultater. Mange av studiene er også gamle.

Madsen forteller at flere hostesafter har negative bivirkninger.

– Det er helt unødvendig for de fleste å ta hostesaft. Det hostestillende middelet etylmorfin påvirker evnen til å kjøre bil. Det er det mange som ikke er klar over.

Om lag 250.000 fikk resept på hostesaft som inneholder etylmorfin i fjor.

LES OGSÅ: Promilledømt skyldte på hostesaft

Ingenting man kan gjøre for å bli kvitt forkjølelsen

– Har dere et ansvar for å formidle til forbrukere at effekten hostesaft er dårlig dokumentert?

– Vi har informert om dette flere ganger, og mange forbrukere er klar over det. Hostemedisin har en placeboeffekt, og det er viktig når man føler seg uvel. Vi har strammet inn på bruken av noen hostemedisiner og ber legene om å være forsiktige med å skrive ut resepter på hostesaft.

Blant annet ble bruken av Efedrin hostesaft strammet inn fordi det kan gi hjerterytmeforstyrrelser til små barn under to år.

LES: Advarer mot å gi små barn efedrin

Ifølge Madsen er det ingenting man kan gjøre for å bli kvitt forkjølelsen.

– Hvis det er helt nødvendig kan man bruke nesespray og litt febernedsettende i noen få dager for å lindre plagene. Men det er altså ingen vits i å bruke hostesaft, sier han.

85 prosent «bedre» på grunn av placebo

Ved bruk av åtte hostedempende medisiner så ble pasientene «bedre» i 85 prosent av tilfellene på grunn av placeboeffekten, ifølge en studie. Men hosten ble bare dempet i 15 prosent av tilfellene.

Ifølge spesiallege Jane Ahlqvist Rastad i det svenske legemiddelverket er det umulig å si om hostemedisinene har noen effekt, uansett om de er reseptfrie eller reseptbelagte.

LES OGSÅ: Tusenvis får feil medisin på apotek

AKTUELT NÅ