Hopp til innhold

EU-rapport: Én av tre instruktører ønsker dopingkontroller

Kjendistrener Yngvar Andersen håper norske treningsinstruktører er langt mer positive til dopingkontrollører enn sine europeiske kollegaer.

Dopingpreparater i hendene til Ståle Wadsworth

Tidligere doper Ståle Wadsworth viser frem ulike typer forbudte preparater.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Over to tredjedeler av de ansatte ekspertene på treningssentre mener at doping er helseskadelig, og en tredjedel vet at det brukes doping der de arbeider. Åtte av ti treningseksperter sier at de ønsker å støtte en eventuell antidopingkampanje.

Likevel mener kun én av tre at «det vil være en god ting» å slippe dopingkontrollører inn på treningssentrene. 24 prosent «har ikke noe imot det». Dette kommer fram i en ny undersøkelse gjennomført i en rekke EU-land.

– Jeg håper og tror at dette tallet vil være langt høyere i Norge. Hvis tallet er lignende, vil det være en katastrofe, sier NRKs treningsekspert Yngvar Andersen.

NRK.no har tidligere skrevet at rundt 150 norske treningssentre har skjerpet sin dopingpolitikk. Medlemmene må godta å bli dopingtestet – eller bli kastet ut.

Yngvar Andersen

NRKs treningsekspert Yngvar Andersen er en ihuga dopingkritiker. – Skyggesidene er store, sier han.

Foto: Morten Heckmann Scanpix/All over press / NRK

– Utelukkende positivt

Andersen understreker at doping er et alvorlig samfunnsproblem. Han håper at dopingkontroller på treningssentre vil kunne bidra til å få bukt med problemet, og at dette vil kunne heve terskelen for kjøp og bruk.

– Flere slipper å få denne muligheten i miljøet der de trener, sier eksperten.

Line Marion

Treningsekspert Line Marion Nielsen Kjøniksen er positiv til dopingkontroller på treningssentere.

Foto: linemarion.no

Line Marion Nielsen Kjøniksen har jobbet i treningsbransjen i mange år. Hun har ikke opplevd at kollegaer har vært negative til kontrollvirksomhet.

– Der hvor jeg jobbet var det utelukkende positiv holdning til dopingkontroller. Jeg har erfart flere tilfeller der medlemmer har blitt kastet ut på grunn av dopingmistanker, sier hun.

Les også: Glamourmodell fikk angst av slankedop

Det er Antidoping Norge som gjennomfører kontrollene på treningssentrene. De har ikke støtt på ansatte som har reagert negativt på deres tilstedeværelse.

– Vi har overhodet ikke merket noe slikt hos dem som har avtale med oss. Det kan hende at noen steder har slike holdninger, men de vil trolig ikke melde seg på et slikt program, sier avdelingsleder Frode G. Hestnes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Steroider mest vanlig

Det er Den europeiske helse- og fitnessorganisasjonen (EFHA) som står bak rapporten. De har gjennomført en større utspørring i en rekke EU-land, der over 10.000 brukere, ansatte og eiere av treningssentre har uttalt seg om sitt forhold til doping.

2,52 prosent av de spurte medlemmene oppgir at de har brukt prestasjonsfremmende midler. Mest vanlig er anabole steroider, som står for omtrent en tredjedel av konsumet. Menn er, ikke overraskende, klart overrepresentert.

Les også: Ekstorpedo ønsker steroidforbud

Den hyppigste årsaken som oppgis, er ønske om muskelvekst eller endret kroppsfasong. Andre grunner til at folk doper seg, er ønske om å gå ned i vekt og ønske om bedre fysisk form.

Det er ingen norske respondenter i undersøkelsen, men bransjedirektør Anne Thidemann i hovedorganisasjonen Virke forteller at tallene harmonerer bra med norske undersøkelser gjort på medlemsnivå.

– Jeg tror denne studien er rimelig representativ for norske forhold, sier Thidemann.

Les også: Tord (18) valgte å ta sitt eget liv

Frode Hestnes i Antidoping Norge er skeptisk.

– Det hadde vært mer interessant for oss om vi kunne se på tallene fra for eksempel Danmark isolert, mener han.

Tallene i den europeiske undersøkelsen er ikke endelige. Den totale rapporten vil først presenteres på en større antidopingkonferanse i København i februar neste år.

Organisasjoner i Portugal, Bulgaria, Danmark, Tyskland, Polen, Storbritannia, Nederland, Ungarn og Sveits deltok i prosjektet. Det kom i tillegg svar fra Slovenia, Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Frankrike og Malta.

AKTUELT NÅ