Hopp til innhold

Terrortiltalt: – Jeg angrer på alt

Terrortiltalte David Jakobsen uttrykker i et intervju med NRK at han angrer på kontakten med Politiets sikkerhetstjeneste. Mannen som ble PST-informant angrer likevel først og fremst på at han ble kjent med hovedmannen Mikael Davud.

David Jakobsen slipper ut av varetektsfengsel

David Jakobsen angrer på å ha kontaktet politiet, men mener han aldri visste hva han ble innblandet i av hovedmannen Mikael Davud. Han er den eneste av de tre tiltalte som ikke lenger er varetektsfengslet. Her sees han i det han løslates fra Oslo fengsel i fjor.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Jakobsen skal ifølge tiltalen ha kjøpt ingredienser til en bombe, men mener selv at han ikke visste hva det han kjøpte skulle brukes til.

Sammen med to andre er han tiltalt for terrorplanlegging. Rettssaken pågår nå i Oslo tingrett.

De tre skal ifølge tiltalen og etterforskningen til Politiets sikkerhetstjeneste ha planlagt å sprenge en bombe ved avisa Jyllands-Posten i Danmark, eller å skyte karikaturtegneren Kurt Westergaard.

Se oversikten: Disse er tiltalt for å ha planlagt terrorangrep mot Jyllandsposten
Les også: Mener Davud fikk Al Qaida-opplæring

David Jakobsen gikk den 20. november 2009 til politiet og sa at han ønsket å snakke med PST.

Angrer at han meldte seg til PST

Etter at han meldte seg, hadde han flere samtaler med kontakter han fikk oppgitt i politiet. Han fungerte som informant for PST, men i dag skulle han ønske at han aldri tok kontakt med representanter for lovens lange arm.

– Jeg angrer på at jeg gikk til politiet, sier Jakobsen til NRK i dag.

Jakobsen føler at han stort sett bare har fått flere problemer som et resultat av at han meldte seg.

Selv om han hadde vært informant for PST i over et halvt år, ble han den 8. juli 2010 tatt i en samordnet aksjon der alle de tre som i dag er tiltalt ble pågrepet.

Etter det har han både blitt siktet og tiltalt for terrorplanlegging, men han er i motsetning til de to andre tiltalte ikke lenger varetektsfengslet.

Hvorfor angrer du på at du gikk til politiet?

– Jeg angrer på at jeg gikk til politiet i det hele tatt. De utsatte meg for alt dette, sier Jakobsen til NRK, og henviser til pågripelsen i fjor sommer, fengselsoppholdet og tiltalen med rettsprosessen som han nå er inne i.

Hva tenkte du da Riksadvokaten tok ut tiltale mot deg?

Det var et sjokk. Det har vært sjokkartet helt fra begynnelsen med pågripelsen, siktelsen og tiltalen, forteller Jakobsen.

Han forteller at han den gangen han valgte å melde seg, trodde han hadde tatt det riktige valget. Det mest fornuftige var, slik han så det da, å ta kontakt med politiet, men nå er han i tvil.

– Jeg vil ikke bruke så store ord som borgerplikt, men jeg følte den gangen at det var det riktige å gjøre. I ettertid er jeg derimot ikke så sikker på om det var det riktige valget, forklarer han om sine tanker rundt det å gå til politiet.

Tror du at færre vil tørre å gå til politiet etter denne saken?

– Jeg tror folk må tro og stole mindre på politiet enn de i dag gjør, svarer den tiltalte PST-informanten.

Rettstegning av David Jakobsen

David Jakobsen sitter på tiltalebenken i terrorplanleggingssaken, og i dag startet han sin forklaring med å fortelle om hvordan han møtte og ble kjent med hovedmannen Mikael Davud.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

Les også: Davud innrømmet kontakt med Al Qaida i retten

Mandag var første gang David Jakobsen forklarte seg i rettssaken mot de tre terrortiltalte. Til NRK forteller han at det var flere grunner for at han gikk til politiet mot slutten av 2009.

Oppdaget at han ble spanet på

Jakobsen hadde over en tid hatt kontakt med Mikael Davud. Davud pekes på som hovedmannen bak terrorplanene av PST og påtalemyndigheten, og det var blant annet oppførselen hans som fikk Jakobsen til å gå til politiet.

– Jeg var generelt bekymret på grunn av det Davud spurte om, og hvordan han oppførte seg. Den var ikke én enkelt hendelse, men mer et generelt inntrykk, sier Jakobsen til NRK.

Den terrortiltalte mannen med bakgrunn fra Usbekistan var likevel allerede under overvåking og spaning da han meldte seg. PST hadde søkelyset på de tre mennene som i dag sitter på tiltalebenken, og Jakobsen innrømmer at spaningen gjorde ham mistenksom og påvirket ham til å melde seg.

– Jeg oppdaget at jeg ble spanet på da jeg var på reise i Polen. Det var også med på å påvirke meg til å ta kontakt med politiet, sier Jakobsen.

Det var på en reise for å besøke en kamerat at han merket hvordan noen fulgte med på hva han gjorde og hvor han reiste. Den samme bilen var til stadighet på samme sted som ham uten at han klarte å skjønne helt hvorfor. Etter dette valgte han å informere politiet om bekymringene rundt mannen han hadde spist middag sammen med opptil flere ganger. Jakobsen tror likevel ikke at Davud visste noe om at han hjalp politiet.

– Han visste ikke at jeg snakket med politiet, ikke fra meg i alle fall, sier David Jakobsen.

Hva tenker du om å ha gått til politiet og informert om Davud?

– Det er vanskelig å si. Vi tar det som det kommer, og vi kan ikke rømme fra vår skjebne. Er det slik, så er det slik, svarer han.

Angrer mest på Davud-kontakt

Selv om den terrortiltalte med bakgrunn fra Usbekistan ikke kan si klart hvilke tanker han har om å ha informert politiet om Mikael Davud, er han klar på andre ting ved forholdet til mannen som nå sees på som den hovedtiltalte.

– Jeg angrer på alt rundt kontakten med politiet, men uansett angrer jeg først og fremst på at jeg ble kjent med Davud, sier David Jakobsen.

De to ble første gang kjent da de begge holdt til i Østfold. Jakobsen skulle leie ut en leilighet og kom da i kontakt med en av få i hele fylket som snakket et lignende språk som ham. Etter dette hadde de kontakt, og delte interessen for mat fra sin hjemregion. Jakobsen var på middagsbesøk hos Davud, og hjalp ham med ulike ting siden han snakket dårlig norsk. Det angrer Jakobsen på i dag.

– Jeg angrer på at jeg hjalp ham med alt fra å lese papirer på norsk til å gå på visninger da han lette etter en leilighet, sier Jakobsen til NRK.

Et av punktene i tiltalen mot de to er hvordan David Jakobsen hjalp Davud med å skaffe ingredienser til en bombe.

Les også: Davud mener han lurte de andre

– Uskyldig kjøp

– Han sa at det kunne brukes som rengjøringsmiddel til blant annet ei kokeplate han viste meg. Det skulle visst brukes til den sammen med noen gryter og panner, er forklaringen Jakobsen har på hva han trodde stoffet han handlet på apoteket ved legevakten i Oslo skulle brukes til.

Jakobsen mener han aldri fikk vite at det var tiltenkt en bombe.

– Jeg mener absolutt at jeg ikke har gjort noe galt, sier han.

Han mener at å kjøpe stoffet ikke var noen forbrytelse i seg selv.

– Hvis det er en forbrytelse å kjøpe en flaske med dette stoffet skjønner jeg ikke hva som ikke er galt. Det er en vare som er helt lovlig, og jeg kjøpte den også helt lovlig på et apotek, sier Jakobsen og forklarer at han ikke hadde noen baktanker med kjøpet.

Hvorfor tror du at du er tiltalt da?

– De måtte koble sammen trådene og personene slik jeg forstår det. Kjøpet av flasken på apoteket måtte blant annet kobles med resten for at de skulle ha en sak, sier Jakobsen og henviser til hvordan påtalemyndigheten har bygd opp en tiltale der de tre beskyldes for å ha avtalt og samarbeidet om å planlegge terror.

Hva tror du ville skjedd om du ikke gikk til politiet i det hele tatt?

Vitneboksen

Fra denne vitneboksen har Jakobsen forklart seg om forholdet sitt til Davud.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Det er vanskelig å si hva som hadde skjedd om jeg ikke hadde gått til politiet, men det ville nok ikke skjedd noe i forhold til meg da, svarer David Jakobsen.

– Kan få strafferabatt

Påtalemyndigheten er derimot ikke enig med Jakobsen i at han kunne gått fri, eller at han ikke visste hva som foregikk før han gikk til politiet.

– Vi mener at hans påstand om uskyld og uvitenhet ikke er riktig. Vi mener at han var fullt ut innforstått med hva Davud holdt på med, og var med på planene fram til han gikk til politiet, sier statsadvokat Geir Evanger til NRK.

Evanger forteller at de ikke helt tror på at Jakobsen bare fulgte en slags borgerplikt da han valgte å melde seg til politiet. De tror at han kontaktet PST med bakgrunn i en bekymring for flere enn Davud.

– Det er vel kanskje forståelig at han angrer på å ha kontaktet politiet, men vi har hele veien ment at han gikk til politiet mer for at han var bekymret for sin egen situasjon enn at han var bekymret for det Davud holdt på med, sier Evanger som er aktor i saken som føres for Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten har valgt å tiltale David Jakobsen for alt som skjedde i perioden før han gikk til politiet.

Geir Evanger

Statsadvokat Geir Evanger mener at Jakobsen visste hva han var med på.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Statsadvokaten sier at ingen informanter kan få noen garantier mot straffeforfølgelse, men at det kan gis betydelige strafferabatt – også i denne saken.

– Helt generelt er det slik at hvis man hjelper politiet og gir informasjon kan det lede til strafferabatt. Det vil også være aktuelt her, sier Evanger.

Stemmer det at du innstilte på at han ikke skulle tiltales?

– Statsadvokaten innstilte på at Jakobsen ikke skulle tiltales for terrorforbund, men bare for å ha skaffet ingredienser for å lage sprengstoff, svarer statsadvokaten når NRK spør.

David Jakobsen ble likevel tiltalt for terrorplanlegging ved å inngå avtaler med andre, terrorforbund, av Riksadvokaten som tok ut den endelig tiltalen.

NRK har tidligere omtalt at statsadvokaten ikke ønsket å ta ut tiltale mot PST-informanten, og at det var Riksadvokaten på et nivå over som avgjorde og kjørte gjennom en terrortiltale også mot Jakobsen.

Les mer: Ville ikke tiltale PST-informanten

Evanger understreker også i dag at han helt og fullt respekterte den avgjørelsen, og at han nå fører saken for påtalemyndigheten i retten med den tiltalen som grunnlag.

Kan det bli et problem for PST i fremtiden at en informant blir tiltalt?

– Dette regner jeg med at PST har tenkt over. Det er likevel slik at de som velger å melde seg og være informanter for politiet raskt for tilbakemelding om at de ikke kan garanteres hverken strafferabatt eller straffefritak, sier Evanger og understreker at alle kilder eller informanter kan risikere straff hvis de selv har begått lovbrudd.

AKTUELT NÅ