Hopp til innhold

Tror Hagen-exit gjør borgerlig samarbeid lettere

Carl I. Hagens bitre farvel med rikspolitikken gjør Frp mer spiselig for de andre partiene på borgerlig side, mener Unge Venstre.

carl i hagen

Carl I. Hagen er fortsatt gruppeleder for Frp i Bystyret i Oslo, men går hardt ut mot ledelsen i eget parti. Ungdomspartiene på borgerlig side tror samarbeidet blir lettere når han er ute av bildet.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Unge Venstre Sveinung Rotevatn ballong

Sveinung Rotevatn, Unge Venstre.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

– Det gamle Frp, som Hagen representerer, er et parti det har vært vanskelig å samarbeide med, sier ungdomspolitikeren Sveinung Rotevatn til NRK.no.

Mener Hagens harme er positivt

Hagen ledet Frp i 28 år før han ga fra seg sjefsstolen til Siv Jensen i 2006. Siden da har Frps «grand old man» aldri helt klart å holde fingrene fra fatet. Men i går brøt Hagen med partiledelsen etter at stortingsgruppa ikke sørget for at han fikk en plass i Nobelkomiteen.

I protest har han sagt opp vervet som Fremskrittspartiets eldregeneral, og har dermed ingen formelle roller i Frp sentralt.

– Det er positivt for det borgerlige samarbeidet at Hagen blir det han har varslet lenge – nemlig pensjonist, sier Rotevatn.

Video Carl I Hagen er skuffet over vrakingen

Carl I Hagen er skuffet over vrakingen

– Ironisk avgang

Men Venstre-mannen er mest opptatt av det som skjedde i skyggen av bråket rundt Hagen. Det alternative statsbudsjettet Frp la fram i går er nemlig historisk: for første gang opererer de innenfor handlingsregelen (se faktaboks).

–­ Det er litt ironisk at Hagen, som alltid har latterliggjort handlingsregelen, forlater rikspolitikken samme dag som partiet for første gang følger den, sier Rotevatn til NRK.no.

Også Henrik Asheim, leder i Unge Høyre, tror samarbeidet med Frp blir lettere nå som Hagen tilsynelatende forlater rollen som syvende far i huset.

–­­ Hagens mål var jo å gjøre Frp så stort at de kunne true seg til samarbeid, mens de nye kreftene er mer åpne for å inngå kompromisser, sier han til NRK.no.

Gammelt nag

Men i Kristelig Folkepartis ungdomsparti, KrFU, har de ikke like stor tro på at Hagens opprør har noen innvirkning på et mulig borgerlig regjeringssamarbeid etter 2013.

–­ Det er politikken som gjelder. Hvilke personer de har i ulike verv er totalt likegyldig, sier KrFU-leder Elisabeth Løland til NRK.no.

­

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen, Høyre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ifølge Torbjørn Røe Isaksen, tidligere Unge Høyre-leder og nå stortingsrepresentant, er denne type uttalelser typisk for den nye generasjonen politiske ledere på borgerlig side.

Løland og Asheim var i begynnelsen av 20-årene da Siv Jensen overtok som partileder, mens Rotevatn i Unge Venstre bare var 19 år.

– Fra «fenomen» til vanlig parti

–­ Før ble Frp sett på som et fenomen som folkedypet hadde gulpet opp. Nå blir de behandlet som et vanlig parti, sier Røe Isaksen.

Men for dem som satt på Stortinget mens Hagen regjerte i Frp, var inntrykket et helt annet, mener han.

–­ Det er jo ikke tvil om at Hagen hadde mange fiender i mange politiske partier.

Ringrever i Høyre husker godt da Hagen var med på å felle Kåre Willochs regjering i 1986, mens mange i KrF har vondt for å glemme at Hagen i 2005 erklærte at partiet ville avsette daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Per-Kristian Foss (H) tror avgangen til Hagen vil bedre samarbeidsklimaet på borgerlig side. Han tror Hagens exit styrker muligheten for et regjeringssamarbeid.

– En litt mer forsonlig tone, vil bidra til et bedre samarbeidsklima, sier Foss.

Han tror det kommer færre rabiate utspill fra partiet, særlig innen innvandrings- og integreringspolitikken.

historisk Bondevik og Hagen

Hagen og Bondevik har aldri vært særlig gode venner. Her fra en debatt i 1993.

Foto: Greve, Jan / SCANPIX

Willoch og Bondevik har for lengst forlatt den rikspolitiske arenaen, og nå ser det ut som Hagen omsider tar følge.

­ De som bærer agg mot hverandre i Høyre, Frp og KrF er på vei ut, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT