Hopp til innhold

– Han har ikke ønsket å delta i en terroraksjon

Shawan Sadek Saeed Bujak er den første av de tre terrortiltalte som i dag må forklare seg i retten. En av advokatene hans forteller at Bujak mener han ikke hadde avtalt å delta i en terroraksjon, til tross for at han tidligere har innrømmet at det var planer om å angripe Jyllands-Posten.

Arvid Sjødin (t.h.) forsvarer Shawan Sadek Saeed Bujak.

Shawan Sadek Saeed Bujak er sammen med David Jakobsen og Mikael Davud tiltalt for å ha dannet forbund for å gjennomføre terror mot den danske avisa Jyllands-posten.

Foto: Joakim Reigstad/Petter Olden / NRK

Når rettssaken etter terrorpågripelsene i fjor sommer begynner i Oslo tingrett i dag, vil påtalemyndigheten og Politiets sikkerhetstjeneste forsøke å bevise at tre menn bosatt i Oslo planla terrorhandlinger mot den danske avisa Jyllands-Posten etter at de trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Les også: – Al Qaida hadde en mann i Norge i 2009

Shawan Sadek Saeed Bujak er sammen med David Jakobsen og Mikael Davud tiltalt for å ha dannet forbund for å gjennomføre terror mot avisa.

Les også: Dette er de terrortiltalte

Geir Evanger

Statsadvokat Geir Evanger.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Arvid Sjødin

Forsvarer Arvid Sjødin.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Kurderen fra Irak har også i politiavhør innrømmet at målet var Jyllands-Posten.

– Jeg kan bekrefte at én av de siktede har tilstått planlegging av terror og forklart at målet var Jyllands-Posten i Danmark, kunne kommunikasjonssjef i PST Trond Hugubakken fortelle til NRK i september i fjor.

Bujak må dermed måte i retten tiltalt for akkurat det – å ha planlagt et terrorangrep mot avis og/eller tegneren Kurt Westergaard.

En tiltale som også inkluderer handlinger som å skaffe til veie og oppbevare bombeingredienser, og å ha forsøkt å skaffe skytevåpen til terrorplanene.

Den tiltalte som skal forklare seg allerede på rettssakens første dag mener derimot ikke at han kan straffes.

– Aldri deltatt i terroraksjon, eller ønsket å gjøre det

Bujaks forsvarer advokat Arvid Sjødin forteller til NRK at klienten lenge har vært velvillig til å snakke med politiet, og at han nå er klar for en rettssak.

– Han har sittet 16 måneder i varetekt, og da er det på høy tid at han får fortelle sin historie til en domstol. Han er veldig fornøyd med at det skjer nå, sier Sjødin til NRK.

– Vil han erkjenne straffeskyld?

– Nei, han vil ikke erkjenne straffeskyld, sier Bujaks forsvarer.

Ifølge Sjødin vil klienten hans fortsette å villig forklare seg når han kommer foran en dommer under rettssaken som er planlagt å vare helt opptil jul. Bujak vil ifølge sin forsvarer fastholde sin versjon av det som har skjedd, men likevel ikke innrømme at han kan straffes.

– Han har aldri deltatt i noen terroraksjon i det hele tatt. Han har heller aldri uttrykt ønske om å delta i noe slikt. Der ligger det forskjeller i tolkningen av hans forklaringer i avhør, mellom slik politi og påtalemyndighet ser det, og slik han ser det, sier Sjødin.

For å kunne dømmes for å ha planlagt terror i Norge må det være snakk om flere personer som er blitt enige om å planlegge og gjennomføre terrorhandlinger – et såkalt terrorforbund. Forsvarerne til Bujak vil i retten argumentere for at det aldri forelå noen slik avtale.

– Vi mener at det ikke er inngått noen avtale om å begå noen terrorhandlinger i det hele tatt. Han har forklart at han var imot karikaturtegningene, men det er ikke det samme som å inngå noe forbund, sier Sjødin til NRK.

– Ikke tvil om at de kan dømmes

Statsadvokaten som skal føre saken i retten mener at det ikke er noen tvil om at alle tre, også Shawan Bujak, hadde inngått avtaler som innebærer terrorforbund. Dermed mener han at det er grunnlag for å dømme han for brudd på terrorlovene.

– Vi mener å ha en så sterk sak at disse skal dømmes. Tiltalen er tatt ut med bakgrunn i at vi ikke mener det er noen tvil lenger om de har gjort dette, og vi mener vi har en sterk sak, sier statsadvokat Geir Evanger til NRK.

Lovbruddene som Bujak og de to andre er tiltalt for har en strafferamme på 12 år. Evanger kan ikke ta stilling til hvor streng straffeutmåling det vil bli i detalj, men han tror den blir ganske streng.

For påtalemyndigheten og PST mener at Bujak inngikk avtale med den antatte hovedmannen Mikael Davud. Davud hadde så igjen nye avtaler med den tredje tiltalte David Jakobsen og også Al Qaida.

– Tiltalen opererer med flere forbund. For én av dem gjelder det kontakt med Al Qaida og de to andre. De to andre har slik vi ser det inngått forbund med denne personen hver for seg, sier Evanger.

Dette betyr at politiet ikke mener at Bujak og Jakobsen hadde noen direkte kontakt, men at alt gikk via Davud som satt i midten.

Lagret bombeingredienser

Kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak var den eneste av de tre som ble arrestert utenfor Norges grenser. Bujak ble arrestert i bydelen Meiderich i Duisburg i Tyskland, sammen med sin kone og deres to små barn på ett og tre år.

Da han ble pågrepet var han bosatt i Oslo sammen med sin familie. Naboene hans i Oslo beskriver mannen som anonym, sær og innesluttet.

Kona hans har uttalt seg til media, uttrykt at mannen ikke var noen ekstremist og fortalt at pågripelsen har gitt datteren deres store problemer.

– Politiet har tatt feil mann. Min mann er ikke en muslimsk ekstremist, har hun sagt til NRK

Påtalemyndigheten mener derimot at Bujak var med på å planlegge terrorangrep mot Jyllandsposten og/eller tegneren Kurt Westergaard og har tiltalt ham for det.

I tiltalen som statsadvokaten har laget står det at kurderen skal ha både skaffet til veie og oppbevart ingredienser tenkt til å lage en kraftig bombe.

– De er tiltalt for anskaffelse av ulike ingredienser for å lage en bombe. Disse kan helt klart brukes for å lage ganske så potent sprengstoff, og det regnes som forberedelser til en mulig alvorlig straffbar handling, sier statsadvokat Evanger til NRK.

Ifølge tiltalen skal Bujak også ha sagt seg villig til å skaffe et våpen for å skyte tegneren Kurt Westergaard.

AKTUELT NÅ