Hopp til innhold

Har fått full bonus i alle år

Hvert år skal Politidirektoratet vurdere om politimesteren i Oslo har fortjent bonus. Og hvert år har de gitt full pott. – Ser på det som en del av fast lønn, sier Anstein Gjengedal.

Anstein Gjengedal

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, er så vant til å få full bonus at han regner det som en del av sin faste lønn.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Politimester Anstein Gjengedal har en grunnlønn på drøyt 950 000 kroner i året. I tillegg kan han få en bonus kalt personlig tillegg på inntil 140 000 kroner. Denne er knyttet til en totalvurdering av stillings- og resultatkrav.

Men til tross for at det siste omtales som resultatlønn, er Gjengedal så vant til å få bonusen at han regner det som en del av den vanlige lønnen.

Les også: – Ser for lite politi i Oslo-gatene
Les også: – Jeg følte meg glemt av politiet
Les også: – Gjengedal har få dager på å vise at han har kontroll over Oslo

– Jeg som politimester betrakter ikke dette som en bonusordning, dette er en del av vår faste lønn, sier Gjengedal til NRK.

Det er stikk i strid med ordlyden i arbeidskontrakten mellom Gjengedal og Oslo politidistrikt.

«Ikke automatisk bonus»

NRK har fått tilgang på den siste arbeidskontrakten Gjengedal har skrevet under.

I kontrakten heter det blant annet:

«Partene forplikter seg til årlig å drøfte i hvilken grad arbeidstaker har oppfylt stillings- og resultatkravene (...) og hvilke stillings- og resultatkrav som skal gjelde (...) de kommende 12 måneder.»

Videre heter det:

«Arbeidsgiver fastsetter (...) nye stillings- og resultatkrav, og avgjør om et individuelt tillegg skal gis (...). Arbeidstaker har ikke krav på at et individuelt tillegg som tidligere er gitt, skal videreføres eller økes»

Gjengedals utsagn om egen bonus kan imidlertid tyde på at dette er en papirtiger. Og politimesteren holder på sitt.

Politi i Oslo sentrum

Politiet i Oslo har hatt økt bemanning de siste helgene på grunn av de mange overfallsvoldtektene i hovedstaden i år.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

– Hvorfor dette er ordlyden i kontrakten får du spørre politidirektøren om. Jeg som politimester betrakter ikke dette som bonus, men som min faste lønn.

– Forstår du at noen kan reagere på at du får fullt utbetalt personlig tillegg når mange opplever en hovedstad som er så utrygg?

– Det får de ta opp med direktoratet som er min forhandlingspartner, ikke med meg, sier Gjengedal.

Hemmeligholder kriterier

NRK har spurt Politidirektoratet hvilke kriterier de har lagt til grunn når de har gitt Gjengedal full bonus i år etter år. De sier det er personalmessige forhold som er unntatt offentligheten.

I kontrakten NRK har, står det imidlertid at Gjengedal i 2009 blant annet skulle ha fokus på forbrytelser som ble utført i flere politidistrikter, blant annet knyttet til tyveribandene fra Øst-Europa.

Samme år viste Oslo politidistrikts egen statistikk at anmeldelsen av antall grove tyverier var stabil, mens simple tyverier gikk i været. Dette er de samme kriminalitetstypene de Øst-Europeiske bandene som drev sin virksomhet på tvers av politidistriktene var kjent for å utføre.

– Må ryddes opp

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX
André Oktay Dahl

André Oktay Dahl

Foto: NRK

Nå reagerer både Fremskrittspartiet og Høyre på en resultatlønn de mener ikke virker etter hensikten.

– Jeg tror veldig mange som opplever kriminalitetsbildet i Oslo føler det ganske urimelig at øverste sjef for politiet i hovedstaden skal ha full resultatlønn når så mange føler seg utrygge i byen, sier Ulf Leirstein (FrP) i justiskomiteen på Stortinget.

Han sier han i utgangspunktet er for resultatlønn, men han er skeptisk til at en resultatlønn tilsynelatende deles ut automatisk fra år til år.

Leirstein får støtte av Andre Oktay Dahl (H) i samme stortingskomitee. Han reagerer også på at målene som er satt opp i Gjengedals kontrakt er for generelle.

– Målene bør være klarere, og samtidig må man følge opp at de faktisk blir oppnådd. Det virker det som ikke er tilfelle her, sier Oktay Dahl.

AKTUELT NÅ