Hopp til innhold

– Regjeringen prater bare om likelønn

– Regjeringen vil ikke ha likelønn, den vil bare prate om det, sier både den erfarne kvinneforkjemperen Berit Ås og Frp-leder Siv Jensen. Nå vil de ha høyere kvinnelønninger.

Berit Ås og Siv Jensen

En uvanlig allianse: Berit Ås og Siv Jensen. Sammen kjemper de om økt likelønn for kvinner og menn.

Foto: Scanpix/NRK

Tretti år med kvinnekamp har ikke redusert lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i Norge.

Ingen konkrete forslag

Regjeringens likestillingsplan har heller ingen konkrete forslag for likelønn, til tross for mange politiske løfter.

Frp-leder Siv Jensen mener de rød-grønne ikke vil gjøre noen reelle tiltal for likelønn.

– Regjeringen vil ikke ha høyere kvinnelønn, den vil bare prate om det. Det er helt åpenbart at dersom man skal få til et løft for lavlønnsdominerte kvinneyrker, så må det vedtas. Det er ingen vei rundt det, og da handler det kun om politisk vilje, sier Frp-lederen.

Hun står nå sammen med kvinnesaksforkjemperen Berit Ås i en uvanlig allianse.

– Menn drar fra

Berit Ås sier menn drar ifra i lønnskampen og får en stadig større andel av pengene i alle land.

– Kanskje har så mye som 75 prosent av kvinnebefolkningen fått en forverret livssituasjon fra 1980 og frem til i dag, i forhold til menn i samme gruppe, sier Berit Ås, som er grunnlegger av kvinneuniversitetene i Norge og Norden.

Siv Jensen mener man må tenke helt nytt for å jevne ut lønnsforskjellene.

– Problemet er at dersom kvinner i lavlønnsdominerte yrker skal få et akseptabelt lønnsnivå så kan man ikke fortsette innenfor de strukturene som eksisterer i dag. Man må være villig til å ta et ekstraordinært løft. Noe vi gjorde for noen år tilbake for lærerne, sier Siv Jensen.

Tjener 85 prosent av mannens inntekt

Frp-lederen la frem forslag om å øke kvinnelønningene i Stortinget senest i vår, som for to år siden. For lønnsforskjellene mellom kvinner og menn øker gjennom livsløpet og med alderen, også for nye generasjoner, medgir regjeringen i sin nye likestillingsplan.

Likelønnsoppgjøret i fjor økte kvinners lønn som andel av menns med ørsmå 0, 3 prosent. Fortsatt tjener kvinner i heltidsjobb kun 85 prosent av menns lønn.

– Jeg har prøvd å få dette utredet og spør stadig fagforeningsfolk om de ikke er interesserte i hva mora di får, hva søsteren di får og hva døtrene dine får ... Og det virker som om det er null interesse, sier Berit Ås.

LES: - Vil ha vår del av verdiskapningen

LES: – Lysbakken har gjort et mageplask

LES: – Kvinner må bli mer selvstendige

AKTUELT NÅ