Hopp til innhold

– LO må forstå vi er en del av verden

Hellas og eurokrise kan komme til å torpedere lønnsoppgjøret i norsk industri i 2012. – De som krever må moderere seg, sier arbeidsgiversiden.

Lønnsoppgjør

Hellas og eurokrise kan tvinge forhandlingsgrunnlaget for norsk industri i kne før neste lønnsoppgjør. Her møtes Fellesforbundets leder, Arve Bakke (t.v.) og adm. dir. i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, under hovedoppgjøret i 2010.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Gjeldskrisen i blant annet Hellas har kastet hele eurosonen ut i økonomisk krise. Det går også utover fremtidsutsiktene til den såkalte fastlandsindustrien, altså industribedrifter utenom oljesektoren som eksporterer sine produkter.

Derfor sier arbeidsgiverne allerede nå at LO og LOs medlemmer må regne med bunnskrapt kasse under neste års lønnsoppgjør.

Og de får langt på vei støtte av finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Oppgjør om norsk industris fremtid

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri dumper nemlig ansvaret for norsk eksportindustris fremtid rett i fanget på LO-leder Roar Flåthen og hans medlemmer.

– Lønnsoppgjøret i 2012 blir et oppgjør om hvor mange industriarbeidsplasser LO ønsker i Norge. Det er de som krever, og de som må moderere seg. Med dagens økonomiske situasjon kan vi ikke ha lønnsoppgjør i Norge som ligger to til tre ganger så høyt som i Sverige, Danmark og Finland. Det har vi hatt i flere år, og det kan ikke fortsette. Vi må forstå at vi er en del av verden, sier Lier-Hansen.

Også finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) maner til ansvarlighet i neste lønnsoppgjør.

Lønn viktig for konkurranseevnen

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier det blir avgjørende å ha et 'ansvarlig' oppgjør neste år.

Foto: Johan B. Sættem

Han peker på at Norge og norsk eksportindustri uten oljesektoren har svekket sin konkurranseevne de siste årene.

– Derfor blir lønnsoppgjøret til våren utrolig viktig. Lønn og konkurranseevne har en veldig nær sammenheng, og det å få et ansvarlig på plass til våren som er tilpasset situasjonen i norsk eksportindustri blir avgjørende, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til NRK.

– Er ansvarlig og moderat det samme?

– Et ansvarlig oppgjør er alltid et godt oppgjør, men det er jo partene som har ansvaret for dette, og jeg tror de ser alvoret i situasjonen slik den er nå, sier Johnsen.

– Vi er vårt ansvar bevisst

Anders Skattkjær

- Vi er vårt ansvar bevisst, sier Anders Skattkjær i Fellesforbundet.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Anders Skattkjær som er nestleder i Fellesforbundet, LOs største forbund i privat sektor, er ikke overrasket over utspillet fra arbeidsgiversiden. Han mener arbeidstakersiden både har og kommer til å føre en «ansvarlig» lønnspolitikk.

– Både Fellesforbundet og LO er sitt ansvar bevisst. Vi følger selvfølgelig med på hva som skjer her hjemme og i utlandet, sier Skattkjær til NRK.no

Han sier lønnsoppgjøret neste år også bør handle om andre, viktige spørsmål knyttet til bl.a. arbeidet mot sosial dumping og vilkår for de innlede i bemanningsbransjen.

Skattkjær legger likevel ikke skjul på at det også handler om høyere lønn.

– Industriarbeidere har hatt noe svakere lønnsutvikling enn andre grupper de siste årene. Det kan da ikke være slik at de som har svakere lønnsutvikling og våre lavlønnsgrupper skal vise mer moderasjon enn andre grupper, sier Skattkjær.

– Tror LO vil se nødvendigheten

Karen Helene Ulltveit-Moe

- Oljeindustrien burde være solidariske ved neste lønnsoppgjør, sier økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe.

Foto: Moment Studio / UIO

Økonomiprofessor, Karen Helene Ulltveit-Moe ved universitetet i Oslo, deler synet på at neste års lønnsoppgjør bør bli moderat.

– Det er helt åpenbart. Uroen i markedet vil fortsette, og norske bedrifters konkurranseevne vil svekkes ytterligere. Noen bedrifter vil havne i en alvorlig knipe, sier professoren.

Hun tror også fagforeningssiden vil se nødvendigheten av et moderat oppgjør.

– Det ville forundre meg sterkt dersom ikke LO også ser at dette er en dyd av nødvendighet, sier hun.

– Oljeindustrien bør være solidariske

Om oljeindustrien derimot kommer til å følge i samme fotspor, er hun usikker.

– Det er kanskje usannsynlig dersom oljeprisen holder seg sterk, men oljeindustrien burde vise solidaritet, sier Ulltveit-Moe.

Hun sier industribedrifter som holder til i nærheten av oljeindustrien, spesielt på Vestlandet, opplever et stort press dersom oljeindustrien velger å være rause i lønnsoppgjøret.

– Dersom de ikke er i takt med industrien for øvrig, vil de miste mye attraktiv arbeidskraft, sier Ulltveit-Moe.

AKTUELT NÅ