Hopp til innhold

55 norske redaksjoner vil dekke terrorsaken

133 journalister, 73 fotografer og 12 tegnere fra norske redaksjoner har meldt sin interesse for å dekke rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Oslo tingrett

ENORM INTERESSE: Presse og publikum utenfor Oslo tingrett under første fengslingsmøte 25. juli.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Totalt 55 redaksjoner har tatt kontakt med Norsk Redaktørforening og sagt hvor mange de ønsker å akkreditere når hovedforhandlingene trolig starter i april neste år.

I tillegg til de norske journalistene og fotografene er det ventet at et stort antall utenlandske journalister har et ønske om å følge saken.

– Vi har fått henvendelse fra 55 redaksjoner. 133 reportere og kommentatorer. 73 fotografer og kamerafolk til TV og 12 tegnere ønsker å dekke saken, sier generalsekretær i redaktørforeningen Nils. E Øy til NRK.

Totalt 40 redaksjoner har svart ja på spørsmålet om det er aktuelt å akkreditere til første åpne fengslingsmøte.

– Mange understreker at dette ikke må oppfattes som bindende for redaksjonene, sier Øy.

Bakgrunn: Terrorsaken kan bli vist på TV

Vurderer lokaler

Geir Engebretsen

VANSKELIG OPPGAVE: Interessen for rettsmøter og hovedforhandlingen i terrorsaken er enorm, sier sorenskriver Geir Engebretsen.

Foto: Varfjell, Fredrik / SCANPIX

Pressens behov er videresendt Oslo tingrett, som er i full gang med å planlegge gjennomføringen av saken.

Tingretten har tidligere uttalt at de venter at over 1000 journalister vil følge saken.

– Vi jobber fortsatt med tre alternativer til lokaler. Alternativ én er å bruke eksisterende lokaler i Oslo tingrett, et annet alternativ er å bygge et nytt lokale fra grunn av. Vi vurderer også om vi kan leie et egnet kurs eller konferanselokale, sier sorenskriver i Oslo tingrett, Geir Engebretsen til NRK.

Ifølge Engebretsen er det aktuelt å aktuelt å bygge om tinghuset for å få plass til alle som ønsker å følge hovedforhandlingen.

– Vi har kontaktet arktiekten for tinghuset for å se på muligheter, men det er vikitg å understreke at vi ikke har konkludert. Vi ønsker å drøfte alternativene grundig med både pressen, representanter for bistandsadvokatene, aktoratet og politiet, sier Engebretsen.

Fengslingsmøte kan bli åpent

Neste fengslingsmøte i saken er mandag 14. november.

Fengslingsmøtet kan bli åpent for presse og fornærmede ettersom politiet kun har begjært delvis lukkede dører.

Politiet ber også om at Behring Breivik forklarer seg for dommeren via en videolink fra Ila fengsel. Forsvarerne mener politiets begjæring om videolink er en trussel mot rettssikkerheten.

Det er opp til Oslo tingrett å avgjøre om politiet får medhold i sin begjæring.

Les også: Forsvarere på befaring i Regjeringslokalet


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger