Hopp til innhold

Politiet henlegger anmeldelse av forsvarssjefen

Flere tillitsvalgte i Heimevernet anmeldte i august forsvarssjef Harald Sunde blant annet for brudd på arbeidsmiljøloven. Nå har politiet henlagt anmeldelsen.

Harald Sunde
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Anmeldelsen ble levert inn 8. august og allerede 9. september var politiet ferdig med sin vurdering, skriver ABC Nyheter.

At saken nå er henlagt, framkommer i et brev fra Forsvarsdepartementet til Thomas Lund Nielsen, som var tillitsvalgt for elitesoldatene i HV-016 inntil avdelingen ble lagt ned før nyttår.

– Vi går hele veien med dette. Avgjørelsen er påklaget og på vei tilbake til Oslo statsadvokatembete, sier Lund Nielsen.

I anmeldelsen, som ble sendt både statsadvokatene i Oslo og Forsvarsdepartementet, ble Sunde anklaget for å ha drevet sensur av egne ansatte, og for brudd på arbeidsmiljøloven.

Politiet finner derimot ikke grunn til å gi forsvarssjefen det glatte lag.

Elitesoldater anmeldte

«Når det gjelder spørsmålet om ileggelse av ordensstraff i medhold av tjenestemannsloven §14, er det departementets vurdering at det på bakgrunn av den foreliggende informasjon ikke er grunnlag for å forfølge saken ytterligere», heter det.», heter det i brevet.

Det var tillitsvalgte for tidligere elitesoldater i Heimevernet som sto bak anmeldelsen.

– For oss handler denne anmeldelsen utelukkende om hvordan en arbeidsgiver ikke kan oppføre seg. Det må markeres en grense for hvordan endrings- og omstillingsprosesser i Forsvaret skal drives, med særlig vekt på ytringsfrihet og anledningen til å forsvare seg når arbeidsgiver uriktig utsetter noen for anklager, sa tillitsvalgt Thomas Lund Nielsen den gang.

Det er nedleggelsen av Heimevernets eliteavdeling HV-016 som er årsaken til at Sunde har kommet på kant med fagforeningene.

Også andre steder innen Forsvaret har misnøyen vært stor. I vår truet fire av fem fagforeninger å bryte samarbeidet med forsvarssjefen.

AKTUELT NÅ