Hopp til innhold

– Kriminelle kan slippe unna

Førstestatsadvokat Jørn Maurud i Oslo frykter at kriminelle kan slippe unna, dersom Oslo-politiet får for mye å gjøre.

Voldtekt Oslo

Dette er ett av åstedene for overfallsvoldtekter i Oslo den siste tiden.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– I verste fall kan sakene være for dårlig etterforsket, og da kan det føre til at vi ikke får tatt ut tiltale eller retteføre dem, sier Maurud til NRK.

Tid til etterforskning

Han mener det er avgjørende viktig at anmeldte saker må følges opp, og at politiet må ha ressurser også til å etterforske dem både når det gjelder avhør og sikring av bevis, sier han.

HØR INNSLAGET HER:

Maurud mener det nå er viktig med en avklaring om Oslo politidistrikt har de

Statsadvokat, Jørn Maurud.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud er bekymret for at Oslo-politiet skal få for mye å gjøre.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

ressursene de trenger til å etterforske sakene ordentlig.

Statsadvokaten har tatt kontakt med Oslo-politiet for å finne ut dette, sier Maurud.

I går sa justisminister Knut Storberget at det kan være aktuelt å hente inn ressurser fra andre politidistrikt for å etterforske de mange overfallsvoldtektene i hovedstaden den siste tiden.

LES OGSÅ: 2003: Streng voldtektskritikk fra FN 2011: Enda færre saker oppklares

LES OGSÅ: Storberget slår tilbake mot kritikken

Omprioritering

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, sa at han ikke ville avvise tanken om hjelp utenfra, men at de først vil prøve å greie det ved å omprioritere egne ressurser.

De mange overfallsvoldtektene har ført til et massivt krav om at politiet må gjøre mer for å få en slutt på disse ugjerningene.

LES OGSÅ: – Billigere taxi kan hindre voldtekt

Oslo-politiet venter nå på analyser av DNA-prøver i 16 voldtektssaker. Ifølge politiinspektør Hanne Kristin Rohde har de ventet på svarene i flere uker, skriver Aftenposten.

I Stavanger ligger et privat laboratorium med ledig kapasitet. De kunne ha utført DNA-analyser i løpet av tre dager, men justisminister Knut Storberget (Ap) mener det er en offentlig oppgave å skaffe bevismateriale til straffesaker, og ønsker ikke å benytte private laboratorier.

LES OGSÅ: Natteravnene kritisk til borgervern

Analysekapasiteten kunne imidlertid vært doblet hos det offentlige hvis regjeringen hadde lagt fem millioner kroner på bordet.

– Vet ikke hva som skjer

Ved Universitetet i Tromsø har nemlig et rettsgenetisk senter blitt bygd opp de siste tre årene. Laboratoriet mangler fem millioner kroner for å få på plass en dataløsning som kunne gjort dem i stand til å rapportere elektronisk.

– De pengene har vi ikke, og vi får dem ikke i budsjettforslaget for neste år. Nå vet vi ikke lenger hva som skjer, sier prosjektleder Lars Uhlin-Hansen.

LES OGSÅ: Varsler masse synlig politi i Oslos gater cupfinalehelgen

Det er så langt i år blitt anmeldt dobbelt så mange overfallsvoldtekter i Oslo som i hele fjor til sammen. NRK.no skrev tirsdag at oppklaringsprosenten har vært lav og til dels synkende helt siden begynnelsen av 2000-tallet. I 2003 fikk Norge kritikk av FNs Kvinnekommisjon for dette, og bistandsadvokat Marte Bastiansen sa at hun tror oppklaringsprosenten hadde vært høyere dersom sakene hadde vært raskere oppklart.

– Det tar ofte lang tid før gjerningspersonen kalles inn til avhør, og da er faren for bevisforspillelse tilstede, sa hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT