Hopp til innhold

Breivik redd for å møte medfangene

ILA FENGSEL (NRK) Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) er lettet over at han foreløpig slipper å møte andre fanger i fengselet.

Geir Lippestad

NYTT MØTE PÅ ILA: Geir Lippestad orienterte fredag sin klient om at politiet ikke vil forlenge isolasjonsperioden.

Foto: Terje Haugnes/NRK

Breiviks forsvarer Geir Lippestad hadde fredag nye møter med sin klient på Ila fengsel utenfor Oslo, for å orientere om at politiet ikke vil begjære en ny isolasjonsperiode for 32-åringen.

– Han er orientert om politiets beslutning, og innforstått med at det ikke vil bety de store praktiske endringene for ham. Han sitter her på særlig store risikovilkår. Han sier at han i grunnen er glad for at han ikke akkurat i dag får møte andre innsatte, sier Geir Lippestad til NRK etter møtet på Ila fredag.

Nytt møte med Ila

Selv om politiet ikke ber tingretten om å forlenge isolasjonen, er det opp til Ila å vurdere Breiviks sikkerhet.

Foreløpig er det ikke aktuelt å slippe ham ut blant andre fanger, opplyste fengselsdirektør ved Ila, Knut Bjarkeid til NRK torsdag.

Isolasjonsvedtaket gjelder fram til 8. februar. Ifølge Lippestad frykter Behring Breivik reaksjoner fra andre fanger.

– Han føler at han utsettes for risiko dersom han kommer ut blant de andre, forklarer forsvareren.

Advokaten har likevel bedt om et møte med ledelsen ved Ila neste uke for å diskutere soningsforholdene.

– På sikt er målet at han skal sone som alle andre, men det må en del praktisk tilrettelegging til, så dette vil ta noe tid. Jeg vil jobbe for at han blir satt på en mer normalisert soning før februar, sier han.

Vil ikke tilbake på gården

Ila fengsel, terrorsaken

STRENGEST I NORGE: Bak murene på Ila fengsel og forvaringsanstalt sitter Anders Behring Breivik varetektsfengslet. Ingen andre fanger i Norge soner under like strenge forhold.

Foto: Terje Haugnes/NRK

Det strenge sikkerhetsvedtaket innebærer at den terrorsiktede ikke får møte andre enn ansatte i fengselet og forsvarerne. Han får heller ikke tilgang til medier.

– Det er gjort en del tilrettelegging for ham slik at isolasjonsperioden ikke er uholdbar. Han har tilgang til bøker, PC, film og spill slik at han har noe fornuftig å bruke tiden til, sier Lippestad.

Politiet i Oslo holdt tirsdag en pressekonferanse der de oppsummerte foreløpig status i etterforskningen.

Siden 22. juli er Behring Breivik avhørt i over 100 timer. I de siste avhørene har politiet vært spesielt opptatt av bombeproduksjonen på Åsta gård. Politiet har tidligere antydet at de vil gjennomføre et avhør med den terrorsiktede på gården, men torsdag sa politiadvokat Christian Hatlo at det foreløpig ikke er aktuelt å ta Behring Breivik med tilbake til gården utenfor Rena.

– Han har forklart seg veldig detaljert om hvordan han laget bomben og har ikke noe behov for å komme tilbake til Åsta, sier Geir Lippestad til NRK fredag.

– Ble banket opp

I de siste politiavhørene har Breivik også forklart seg grundig om sin egen livsførsel i barne- og ungdomsårene.

– Det dreier seg om ting han opplevde i ungdomsårene som handler om sammenstøt mellom forskjellige gjenger og miljøer som han har opplevd her i Oslo, sier Lippestad.

Ifølge Lippestad har Breivik forklart at han ble utsatt for vold flere ganger da han var ung, men forsvareren har foreløpig ikke funnet dokumentasjon som underbygger denne forklaringen.

Denne uken ble det kjent at en sakkyndig psykolog anbefalte at Behring Breivik ble flyttet ut av hjemmet da han var rundt fire år.

Barnevernsrapporter

Forsvareren bruker mye tid på å kartlegge sin klients livsførsel i detalj. Han fokuserer særlig på barndommen, som han mener er spesielt viktig for saken.

– Alle miljøer han har hatt, eller vært i kontakt med, er viktige for å danne seg et helhetsbilde. Jeg prøver å kartlegge alt som kan ha en forklarende effekt – ikke unnskyldende eller fullt ut forklarende, men hvordan det har seg at man kan vokse opp i et samfunn som Norge, og ende opp med de ideene, tankene – og ikke minst de handlingene som han har utført, sier forsvareren.

– Det er helt klart at de to rapportene som foreligger fra barnevernet, som ble skrevet da han var mellom fire og fem år, konkluderer med at han burde blitt tatt hånd om på en annen måte enn det han ble, dersom det ikke skulle utvikle seg en alvorlig skjevhet i hans psyke, sier Lippestad.

Bakgrunn: Breivik forklarer seg om barndommen

AKTUELT NÅ