Hopp til innhold

Vil lokke fram investering i grønn energi i fattige land

Ban Ki-moon og andre verdensledere er i Oslo for å finne geniale løsninger: Hvordan skaffe miljøvennlig lys og varme som fattige har råd til og forretningsfolk vil investere i?

Klimakonferanse

I tillegg til FNs generalsekretær Ban Ki-moon deltar blant andre statsministrene fra Etiopia og Kenya og ministre fra 20 andre land.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Ban Ki-Moon

– Vi må skape et politisk momentum for målet om energi for alle, sa Ban Ki-Moon.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters
Erik Solheim

Ifølge Solheim er strøm nøkkelen til utvikling i fattige land.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Statsminister Jens Stoltenberg presenterte Norges nye initiativ på en konferanse som Norge og Det internasjonale energibyrået (IEA) holder i Oslo i dag og i morgen. Blant deltagerne er FNs generalsekretær Ban Ki-moon og andre framtredende gjester.

Energi-effektiviseringen bør dobles

Energi- og klimainitiativet er Norges bidrag til FNs generalsekretærs visjon om at alle bør ha tilgang til energi, at energi-effektiviseringen bør dobles og at andelen fornybar energi i verden bør dobles innen 2030.

– Vi må skape et politisk momentum for målet om energi for alle. 2012 er året for bærekraftig energi for alle, og FN-toppmøtet (Rio+20) i juni 2012 gir oss en historisk mulighet, sa Ban Ki-moon.

Lys til å lese lekser om kvelden, strøm til kjøleskap hos kjøpmannen på hjørnet eller til å holde livsviktige vaksiner kjølige. Dette er ting som folk i det rike nord tar for gitt, men det er fortsatt milliarder som mangler tilgang til stabil og trygg energi.

– Uten rimelig energi blir det mindre håp, færre muligheter, påpekte statsminister Jens Stoltenberg, som mandag ønsket velkommen til konferansen.

– Det må bli en prislapp på karbonutslipp

Nøkkelen er å få internasjonale selskaper til å investere energimarkeder i fattige land.

Stoltenberg påpekte flere faktorer som må være på plass for å nå målet: politikere må legge til rette for at investorene skal kunne se muligheter til å tjene penger.

Samtidig må det settes en pris på karbonutslipp – det vil gjøre det mer attraktivt å investere i rene energikilder.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fortalte hvordan han selv hadde opplevd energimangel i oppveksten i Korea.

– Jeg var en gutt under krigen. Jeg studerte i lyset fra stearinlys. Ting som et kjøleskap, aircondition eller en enkel vifte var en fjern luksus. Uten dette var også utviklingen langt borte. Energifattigdom er virkelig fattigdom, sa Ban under åpningen av konferansen.

Hør: Jens Stoltenberg åpner klimakonferansen. Reporter, Ellen Omland.

Ressurser på det afrikanske kontinentet

Også Kenyas statsminister Raila Amollo Odinga og Etiopias statsminister Meles Zenawi er blant deltakerne på konferansen.

Begge understreket at solenergi og vind- og vannkraft ligger klar til å utnyttes på det afrikanske kontintetet.

– Investorene har vært dårlige til å håndtere risiko i rike land, og de løper fra en antatt risiko i fattige land. Vi trenger måter å håndtere denne antatte risikoen, sier Meles Zenawi.

1,3 milliarder uten strøm

Rundt 1,3 milliarder mennesker har ikke tilgang til strøm. Dobbelt så mange lager mat over åpen ild eller med ved og trekull i gamle ovner som forurenser.

Etterspørselen etter energi i fattige land vil vokse dramatisk. En større befolkning og bedre levestandard vil øke problemene.

– For å få til utvikling i fattige land trenger folk strøm. Det er nøkkelen til utvikling. Skoleelever må ha leselys. Strøm må til for å oppbevare medisiner. Mangel på strøm gjør kvinner og barn ekstra sårbare. Energi er også en forutsetning for investeringer i framtidens næringsliv, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Den norske støtten til fornybar energi i utviklingsland vil sammen med bidrag fra blant annet FN, Verdensbanken, Storbritannia, Tyskland og Nederland, bli brukt til å belønne utviklingsland for resultater oppnådd på økt energitilgang og reduserte klimagassutslipp.



AKTUELT NÅ