Hopp til innhold

Stoltenberg: Politiet styrkes i statsbudsjettet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier han tar ansvar for det som ikke fungerte under terrorangrepet 22. juli. Han varsler styrking av politiet i det kommende statsbudsjettet.

Jens Stoltenberg

Stoltenberg takket Stortinget for at opposisjonen valgte å stå samlet etter terrorangrepene.

Foto: NRK

Under åpningen av trontaledebatten i Stortinget tirsdag sa Stoltenberg at det ikke blir ventet med tiltak til 22. juli-kommisjonen er ferdig med sitt arbeid.

– Blant annet har vi allerede styrket politiet i Oslo og politiets helikoptertjeneste. I statsbudsjettet som kommer torsdag, vil vi styrke politiets beredskapstropp og Politiets sikkerhetstjeneste. Dette vil justisministeren si mer om senere i debatten, sa statsministeren.

– Ansvaret er mitt

Stoltenberg takket Stortinget for at opposisjonen valgte å stå samlet etter angrepene. Samtidig tok han det fulle ansvar for håndteringen av krisen:

– La meg slå fast med bred penn: Ansvaret er mitt, for politiet, beredskapstroppen, helikoptrene og sykehusene. Jeg er ydmyk for at ikke alt fungerte som det burde 22. juli. Derfor skal vi lære, og vi skal jobbe for å øke tryggheten.

– Vi skal lære av 22. juli, lære for å styrke vår evne til å møte fremtidige kriser. Jeg forstår at mange er utålmodige, men jeg advarer mot å trekke forhastede konklusjoner, sa Stoltenberg.

Terror i fokus

Da Kong Harald åpnet Stortinget mandag var også terroren 22. juli et viktig tema i trontalen.

– Angrepene 22. juli var rettet mot Utøya og Regjeringskvartalet, men rammet hele Norge. Det norske folk svarte med å slå ring om demokratiet. Ut av det vonde vokste en sterk folkelig vilje til samhold, åpenhet og deltakelse, sa kongen i sin tale.

Videre sa han at regjeringen vil gå nøye gjennom beredskapen i forkant av 22. juli, og håndteringen etter angrepene.

Åpner for justering av formueskatt

Video LO leder Flaathen slakter hagen for salg av Borregaard

LO-leder Flaathen vil fjerne formueskatten.

Foto: Nyhetsspiller
Video Solberg fornøyd med valgprognosene

Også Erna Solberg mener formuskatten bør fjernes.

Foto: Nyhetsspiller

Stoltenberg ble også utfordret på LO-leder Roar Flåthens skatteutspill da trontaledebatten ble sparket i gang.

Statsministeren svarte med å si at det ikke er aktuelt å fjerne formuesskatten, men la til at det kan komme endringer og justeringer.

– Vi går ikke inn for å fjerne en skatt som bidrar med 14 milliarder kroner, og det oppfatter jeg ikke at LO-lederen ønsker heller. LO-lederen ønsker en gjennomgang. Vi har allerede justert formuesskatten, og jeg utelukker ikke at nye justeringer også kan komme i fremtiden, sa Stoltenberg.

Høyre-leder Erna Solbergs mantra for å møte den økonomiske krisen er å sikre konkurransekraften.

– Når det blir trangere på markedene ute, så blir konkurransekraft enda viktigere, sa Solberg under trontaledebatten.

Høyre-lederen sa at Norge faller på alle barometre som måler konkurransekraft og innovasjonsevne. Da må vi lete etter hvilke faktorer som presser opp prisene på norske varer, ut over våre høye lønninger. Svaret er å fjerne formuesskatten, sa hun.

AKTUELT NÅ