Hopp til innhold

Vil tilby Utøya-ofre skreddersydd skole

Kristin Halvorsen (SV) sender ut nye råd til kommunene for å hindre at Utøya-ofre dropper ut av skolen. – Det er mulig å studere hjemme, sier kunnskapsministeren.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen

BER SKOLE-NORGE TA GREP: Kristin Halvorsen (SV) og kunnskapsdepartementet jobber med et nytt sett med råd til kommunene om hvordan de skal forhindre at Utøyaofre dropper ut av skolen.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

Tidligere i uken ble det kjent at flere av de unge terrorofrene sliter med å gjennomføre skole og studier. Problemene rammer også søsken og de som har mistet nære venner.

Onsdag møtte kunnskapsministeren og forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland representanter for den nasjonale støttegruppen, for å diskutere nye tiltak som kan hindre at ungdommer som overlevde Utøya forlater skolebenken.

Les også: Klarer ikke å sove alene etter Utøya

Nye råd

– Det viktigste er at skoler, fylkeskommuner og studiesteder skreddersyr et oppleg i forhold til den enkelte elev, og oppmuntrer til at alle deltar på noe, selv om de ikke gjennomfører alt . Derfor sender vi nå ut et nytt brev til videregående skoler, høgskoler og fylkeskommuner med informasjon om hvordan de kan håndtere dette, sier Halvorsen til NRK.

Også kort tid etter 22. juli sendte Kunnskapsdepartementet ut informasjon til kommuner og fylkeskommuner med råd om krisepedagogikk.

De nye rådene som sendes ut om kort tid skal være mer konkrete, ifølge kunnskapsministeren.

– Vi får rapporter om ting som fungerer veldig bra, men også om at mange møtes med et firkantet regelverk. Det er viktig å formidle at skolene har stor grad av fleksibilitet i forhold til elevene, både når det gjelder hva som skal til for å sette standpunktkarakter, og i forhold til fravær, sier Halvorsen.

– Det er for eksempel muligheter for å studere hjemme, eller levere oppgaver på en annen måte dersom man noen dager ikke orker å være i store forsamlinger, understreker kunnskapsministeren.

Kristin Halvorsen

DISKUTERTE TILTAK: Kristin Halvorsen, leder for støttegruppen Trond Henry Blattmann og nestleder Tove Selbekk.

Foto: Ingunn Andersen
Læreransvar

Nestleder Tove Selbekk i den nasjonale støttegruppen opplyser til NRK.no at flere ungdommer sliter med søvnvansker, konsentrasjonsproblemer og angst.

Støttegruppen reagerer blant annet på at regelverket praktiseres ulikt på de forskjellige skolene.

– Vi får tilbakemeldinger om at informasjonen om fleksible skoleløsninger ikke når ut til lærere, elever og foreldre. Det viktigste vi kan gjøre akkurat nå er å få ut denne informasjonen. Det er også viktig at alle instanser samarbeider om en best mulig løsning for sin ungdom, sier Selbekk til NRK.

Hun oppfordrer spesielt lærere til å reagere raskt.

– Jeg oppfordrer lærere til å ta tak i problemet når de ser at ungdommene sliter. En løsning kan være å innkalle til et møte der foreldrene er med, også i tilfeller der ungdommene er over 18 år.

Hun ber også elever og studenter som sliter om å ta kontakt med Kunnskapsdepartementet og varsle om problemene.

Tora Aasland

VIL GJØRE DET ENKLERE FOR STUDENTER: Forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland (SV).

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Vi får tilbakemeldinger om at mange sliter med konsentrasjonsproblemer. De sliter med å sove om natten. Mange leter alltid etter en fluktvei, spesielt i store forsamlinger. Mange av disse ungdommene har ikke den samme tryggheten som deg og meg. Dette gjelder også søsken eller ungdommer som har mistet nære venner, sier Selbekk.

Les også: Krever terroransvar i statsbudsjettet

Sykestipend til studenter

Regjeringen har allerede varslet at de vil endre regelverket i forhold til Lånekassen, slik at studenter som sliter etter 22. juli lettere kan få sykestipend.

Forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland oppfordrer studenter til å fortsette på skolen selv om de ikke klarer å studere på fulltid.

– Det er avgjørende viktig at vi samarbeider slik at færrest mulig ungdommer dropper ut av skolen eller studiene. Det å ha noe normalt i hverdagen er med på å bearbeide de dramatiske tingene de har opplevd, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Har du tips eller innspill? Kontakt NRK


AKTUELT NÅ