Hopp til innhold

Greenpeace frykter at norsk prestisjeprosjekt skal kollapse

Myndighetene i Indonesia har vurdert å definere palmeoljeplantasjer som skog.

Palmeoljefabrikk i Indonesia

Palmeoljefabrikk i Indonesia. Norge har gått med på å betale inntil seks milliarder kroner for bevaringen av regnskogen.

Foto: ROMEO GACAD / Afp

Nico Warouv

Nico Warouv.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

Greenpeace frykter at Norges prestisjefylte skogavtale med Indonesia er i ferd med å rakne fordi myndighetene i landet har vurdert å definere palmeoljeplantasjer som skog.

Den indonesiske forskeren Nico Warouv har sett på utspillet fra skogdepartementet i hjemlandet, og selv ikke han har hørt ordet som brukes for å definere palmeoljeplantasjer som en del av skogen.

– Jeg tror de har introdusert et nytt ord i dette dokumentet, som ikke er vanlig i det indonesiske språket en gang, sier han.

Sammen med sin forskerkollega ved Universitetet i Oslo, Signe Howell, har han lest seg til at det myndighetene ønsker er å åpne eksisterende skogsområder for plantasjevirksomhet.

– Ikke offisielt trukket

– Hvis resultatet av dette direktivet er slik at palmeolje er redefinert som skog, så betyr det at palmeoljeplantasjer kan kreve å bli tatt med i et slikt prosjekt, sier Howell.

Etter protester i Indonesia har skogdepartementet nå uttalt at de kommer til å trekke loven, men Howell påpeker at dette ikke er offisielt bekreftet.

– Foreløpig har det ikke skjedd noen ting. Dette direktivet ligger fortsatt på hjemmesiden til skogdepartementet, sier hun.

Signe Howell

Signe Howell på Universitetet i Oslo.

Foto: Eva Marie Strand / NRK

– Klart brudd på avtalen

Truls Gulowsen

Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Foto: Pressebilde

Norges arbeid for å bevare verdens regnskoger er internasjonalt anerkjent. Avtalen med Indonesia går ut på at vi har sagt ja til å betale inntil seks milliarder kroner hvis de forplikter seg til å bevare regnskogen.

– Dette er jo et veldig klart brudd på intensjonene i denne avtalen Indonesia har med Norge, sier lederen i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Dokumentet som åpner for at palmeoljeplantasjer kan kalles skog er undertegnet av både skogministeren og justisministeren i Indonesia.

– Skoghogstplantasjekreftene i Indonesia har nå fått større makt, og vrir seg unna avtalen om å stoppe avskogingen med kreativ lek med definisjoner, sier Gulowsen.

Les: Norge skaper blest om regnskogen i Indonesia
Les: Australia slutter seg til Norges regnskog-satsning

– De får ingen penger

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Miljøvernminister Erik Solheim er i Indonesia denne uka for å snakke om nettopp skogavtalen.

Han fastslår at Indonesia virkelig har trukket lovforslaget om å omdefinere palmeoljeplantasjer til å være «skog».

– Pengene skal være resultatbaserte, det vil si at Indonesia får penger når de beskytter regnskogen. Hvis Indonesia gjør om regnskog til palmeoljeplantasjer, vil de rett og slett ikke få penger fra Norge, sier Solheim.

Selv om Solheim forsikrer at norske milliarder ikke skal gå til palmeoljeindustrien, etterlyser Gulowsen klarere tale fra Norge.

– Jeg regner med at han tar dette skikkelig opp med dem, og sørger for at de rydder opp i skogdefinisjonene slik at pengene fra Norge går til å verne regnskog. Hvis ikke Indonesia vil være med på ordentlig, synes jeg ikke Norge skal stille med de pengene, sier han.

Les også: Norske regnskogmilliarder står ubrukt på konto
Les også: Frykter norske penger skal rasere regnskog

AKTUELT NÅ