Hopp til innhold

Politiet følger ikke opp konkrete tips om narkobakmenn

Gjentatte ganger har politiet takket nei til narkotikakurerer som tilbyr seg å lede dem til bakmennene i Oslo.

Video Politiet følger ikke opp konkrete tips om narkobakmenn

Video: Politiet har i flere saker fått «gratissjanser» til å kunne spore opp bakmennene i organiserte kriminelle nettverk.

I går kunne NRK fortelle at politiet beskriver narkotikamiljøet som mer uoversiktelig enn noen gang .

Narkotikasakene blir likevel nedprioritert, mye på grunn av mangel på ressurser.

Dropper konkrete tips

Men en gjennomgang NRK har gjort av ti narkotikasaker fra de siste fem årene, viser at politiet i flere saker har fått «gratissjanser» til å kunne spore opp bakmennene i organiserte kriminelle nettverk.

Narkotikakurerer som har blitt stoppet på grensa har tilbudt seg å gi politiet adresser og telefonnummer til oppdragsgivere i håp om å få strafferabatt.

Siktede ga opplysninger om leverandør i Polen og mottaker av stoffet i Oslo, som politiet ikke fulgte opp.

Fra dommen mot en polsk statsborger dømt i 2007

I narkodommene NRK har gjennomgått, går det fram at politiet i disse tilfellene ikke fulgte opp tipsene. I flere av sakene skylder politiet på manglende kapasitet og ressurser.

Tilbød seg å være lokkedue

26. juli i fjor ble en polsk statsborger pågrepet på Svinesund av politiet i Østfold med nesten en kilo heroin på seg.

Den 41 år gamle kureren tilbød seg å hjelpe politiet med å fortsette kurerruten og dermed lede politiet til bakmennene. Politiet takket nei fordi de ikke hadde kapasitet.

Tiltalte har videre gitt politiet opplysninger om mannen som vervet ham i Romania, mennene han møtte i Amsterdam, hotellet han bodde på der og hvilke telefonnumre han hadde til bakmennene. Politiet har av kapasitetshensyn valgt å ikke gjøre noen undersøkelser med tanke på å avdekke bakmenn.

Fra dommen mot en rumensk statsborger dømt i 2009

Mannens advokat Haakon Fredrik Borgen sier politiet festet lit til polakkens forklaring.

– Det vil jeg si. Han har gitt en relativt detaljert og troverdig forklaring, sier Borgen til NRK.

– Skjer ofte

Hans Christian Nygaard Wang

Advokat Hans Christian Nygaard Wang.

Foto: NRK

Dette er ikke et unikt tilfelle, og det har skjedd mer enn ti ganger at politiet har droppet å følge opp potensielt viktige opplysninger, ifølge Hans Christian Nygaard Wang som har vært advokat i flere kurersaker i Halden tingrett.

– Bare i saker jeg har hatt de siste årene har det vært problemstillingen, i hvert fall så mange ganger. Dette er noe som skjer relativt ofte i løpet av et år, sier Wang til NRK.

Han påpeker at kurerene tar en stor risiko ved å navngi bakmennene.

Bakmennene sitter trygt

Per Sandberg

Per Sandberg vil ha flere ressurser til politiet.

Foto: NRK

Dermed kan det se ut som om politiet konsentrerer innsatsen rundt småfiskene, mens bakmennene sitter trygt. Det mener justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Per Sandberg.

– Signalet dette gir til bakmennene er at politiet mangler ressurser, kompetanse og nærmest ikke bryr seg om at man får konkrete ledetråder på bordet til å ta dem. Da blir det enklere for disse bakmennene å operere, sier Sandberg.

Han mener situasjonen står i sterk kontrast til signalene fra Regjeringen om at innsatsen mot narkotikasmugling har vært økt betydelig de siste årene.

Oppskriften for å lykkes er at politi og tollvesen styrker samarbeidet, og at politiet får flere ressurser til å kunne spane på bakmennene. Det går ikke når politiet må prioritere småsaker for å få opp oppklaringsprosenten, mener Sandberg.

– De blir presset til å lage gode statistikker, det er noe av det det politiske miljøet presser politiet til. Og jeg er stygt redd for at enkelte politidistrikter bruker små saker for å pynte på sine måltall, sier Sandberg.

– Knallhard prioritering

Politiinspektør Einar Aas

Einar Aas sier det ikke står på viljen.

Foto: NRK

Leder seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, Einar Aas, sier det ikke skyldes vrangvilje når politiet ikke følger opp konkrete tips.

– Vi har som ambisjon å stille opp, men det er situasjonen der og da som avgjør om vi kommet i havn eller ikke, sier Aas til NRK.

Han vil ikke kommentere de enkeltsakene NRK viser til hvor politiet altså har takket nei til å følge opp tipsene fra kurerene.

– Vi vurderer hver sak for seg og forfølger den vi anser for å være viktigst. Vi er villige til å gå en lang og kronglete vei hvis målgruppen er den riktige, sier Aas.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT