Hopp til innhold

- Terrorofre har ikke fått lov til å være sinte

Krisepsykiater frykter at terrorofre kan føle seg unormale når de reagerer på terroraksjonene med sinne.

Lars Weisæth, krisepsykiater

Professor i katastrofepsykiatri Lars Weisæth sier at de nasjonale reaksjonene etter terrorangrepene 22. juli ikke har gitt rom for å reagere med sinne.

Foto: Nordby Carl Martin / Aftenposten

Alle rosene og alt snakket om demokrat og kjærlighet i kjølvannet av terroren kan ha gjort det vanskeligere for ofrene å si høyt at de er sinte.

De er jo sinte på gjerningsmannen og har all grunn til det, sier Lars Weisæth - den erfarne professoren i katastrofepsykiatri.

- Når du har blitt angrepet så brutalt og ekstremt – eller har mistet noen på den måten – må du få lov til å være rødglødende sint. Og er du ikke sint på Behring Breivik, kan sinnet komme ut andre steder, sier han til NRK.

- Føler deg unormal

For det å være rasende på gjerningsmannen som har tatt så mange liv er heit naturlig og til hjelp for den som er rammet, sa Weisæth i dag til helsepersonell fra hele landet som skal ta seg av terrorofrene.

Hvordan fungerer hjelpetilbudet i din kommune? Eller vet du noe annet om hendelsene 22. juli? Send NRKs journalister et tips!

Men alle rosene, alt snakket om gater fulle av kjærlighet, åpenhet og demokrati har ikke gitt så mye rom for sinne, sier Weisæth til NRK:

- Det viktigste er at du gir deg selv lov til å ha de følelsene du har. At du kjenner og aksepterer det selv. Men for mange er det også viktig å dele det med andre.

Han sier at bearbeidelsen av terroren kan ha blitt vanskeliggjort av at det norske samfunnet ikke ville reagere militant og aggresivt.

- Du føler deg unormal fordi du ikke reagerer slik som samfunnet har foreskrevet at vi som nasjon skal reagere.

- Vet ikke reaksjonene på lang sikt

- Tror du at en del ungdommer er provosert over at vi skal vise så mye kjærlighet etter terrorangrepet?

- Jeg ville i hvert fall vært det hvis jeg var i en sånn situasjon.

Helsepersonell i kommunene må aktivt ta kontakt - særlig med ungdom som opplevde massakren på Utøya.

- Vi må ikke regne med at de tar kontakt sjøl, og noen får problemer først etter ein stund. Derfor vet vi ikke alltid i løpet av de første ukene hvordan det vil gå fremover, sier barne- og ungdomspsykiater Grete Dyb ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold traumatisk stress.

AKTUELT NÅ