Hopp til innhold

– Norsk politi må mobilisere folket

Spesialrådgiver for det britiske politiet, Samuel Johnson, mener norsk politi har vært for lite flinke til å involvere lokalsamfunn i arbeidet med å forebygge terror.

Spesialrådgiver for det britiske politiet, Samuel Johnson, mener norsk politi må involvere folket

– Behring Breivik forandret seg ikke over natta, han planla terroraksjonen 22. juli over flere år. Folk rundt ham ville ha lagt merke til at han forandret seg, sier Samuel Johnson (innfelt).

Foto: Berit Roald / Kristine Næss Larsen / Scanpix/NRK

Han sier vanlige folk i større grad bli oppmuntret til å varsle politiet dersom de oppdager personer med mistenkelig oppførsel.

– Vi har et motto som sier at politiarbeid er altfor viktig til at politiet kan utføre det alene, sier Samuel Johnson til NRK.

– Det er av og til et spørsmål om tillit, men jeg mener at politiet i Norge er ganske defensive.

Mer tillit

Johnson mener norsk politi må mobilisere en kollektiv dugnad for å forebygge ekstremisme. Politiet og PST må opparbeide seg mer tillit, slik at de får lokalsamfunnene til å stole på dem.

– Britisk politi gjør universitetslærere oppmerksomme på hvordan de kan oppdage studenter som er i ferd med å utvikle ekstreme synspunkter, de holder kurs for skolelærere og samarbeider med lokale myndigheter, sier Johnson.

Han mener norsk politi er nødt til å engasjere flere i dette arbeidet, og sier det ikke handler om paranoia, men om at alle har et ansvar.

«Nabokjerringa» mot terror

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, støtter Johnsons tanker.

Arne Johannessen er leiar for Politiets Fellesforbund

Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier at det ikke er snakk om å skape et angiversamfunn.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Jeg synes dette er veldig riktig tenkt, og det stemmer veldig godt med det politiet selv har som tanke om politirollen i et moderne samfunn, sier Johannessen.

Han har tidligere tatt til orde for å mobilisere «nabokjerringa» mot terror og frykter ikke økt mistenkeliggjøring.

– Det tror jeg ingen er interessert i, og da tror jeg det er en klok håndtering av de gamle, gode skikkene at en bryr seg mer. Det er jo ikke snakk om å skape et angiversamfunn, men vi kan gjøre det som blant annet erfaringer fra England viser er verdifullt.

Øyne og ører i sivilsamfunnet

Samuel Johnson peker på at folkelig engasjement, og øyne og ører i sivilsamfunnet, er nøkkelen.

– Vi snakker om en befolkning på fem millioner. Da har du faktisk ti millioner ører og ti millioner øyne ute på gata, og større sjanse for at du vil høre det du trenger å høre, sier Johnson.

– Behring Breivik forandret seg ikke over natta, han planla dette over flere år. Folk rundt ham ville ha lagt merke til at han forandret seg. Vennene hans har fortalt at han ble radikalisert på 90-tallet. Vennene hans visste det, spørsmålet er da hvorfor etterretningen ikke visste det.

AKTUELT NÅ