Hopp til innhold

Gir politikerne skylda for dårlig terrorberedskap

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener det er politikerne og ikke politiet som har ansvaret for det han kaller dårlige terrorberedskap i lys av 22. juli.

Kåre Willoch

NETT-TV: - Beredskapen er et politisk ansvar, mener Kåre Willoch.

Etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli i år, er det avdekket flere systemsvikter i beredskapen hos politiet og ansvarlige myndigheter.

Kritikken har blant annet gått på:

Tidligere statsminister og leder av Sårbarhetsutvalget Kåre Willoch mener dette viser at beredskapen ikke var tilstrekkelig, men mener at politiet er feil adressat for kritikken.

All sikkerhet i ett departement

– Det er viktig at ikke kritikken rammer politi og embedsverk. De kunne ikke gjøre det bedre fordi de ikke hadde fått ressurser, og i noen tilfeller ikke trening til å gjøre det man gjerne skulle sett at de kunne gjøre, sier Willoch til NRK.

Da Willoch satt som leder av Bondevik-regjeringens Sårbarhetsutvalg rundt tusenårsskiftet foreslo han at ansvaret for sikkerheten burde samles i ett departement. Det skjedde aldri.

– En sjef i det departementet ville ikke ha kunnet sitte og se på de svakhetene i sikkerheten som utviklet seg.

Kan ikke vente på kommisjonen

Willoch mener nå at politikerne må kaste seg rundt og sørge for en rask forbedring av den nasjonale sikkerhetsberedskapen, og ikke vente på konklusjonen fra 22. juli-kommisjonen.

Han mener debatten nå må løftes fra å snakke om politiets rolle - til å snakke om politikernes:

– Ansvaret er politisk, sier Willoch.

– Så ansvaret hviler på Stoltenberg og Storberget?

– Jeg går ikke videre enn å si at ansvaret er politisk. Men dette vil man nok drøfte videre senere.

– For tidlig å konkludere

Justisminister Knut Storberget mener det er for tidlig å felle dommen over beredskapsarbeidet nå.

– Jeg er helt enig med Kåre Willoch i at beredskapsarbeidet er i høy grad et politisk ansvar. Nå må undersøkelsene som skal gjøres vise om det har vært alvorlig svikt, slik Willoch påstår, sier Storberget.

Storberget sier svært mye av det sårbarhetsutvalget kom med i 2000 ble fulgt opp- unntatt Willochs forslag om å lage et eget sikkerhetsdepartement.

– Det politiske Norge var ikke enige om det. Man mente at det var en uhensiktsmessig måte å løse denne type oppgaver på, sier Storberget til NRK.

Han er enig i at politiets ressurser er et politisk ansvar og svarer slik på at kritikken nå retts mot ham og regjeringen.

– Det må tåles. Når man er politiker må man ta ansvar for de beslutninger som er tatt og de som ikke er tatt.

– Vil ikke kritisere enkelttjenester

Høyreleder Erna Solberg mener det har vært flere eksempler på at koordineringen under terrorangrepet kunne vært bedre og at man ikke hadde de ressursene man burde hatt, men mener i likhet med Storberget at 22. juli-kommisjonen må få jobbe i fred.

– Jeg tror Willoch har rett i at vi ikke skal kritisere politiet og enkelttjenester, men hvor godt de har vært koordinert, sier Solberg til NRK.

– Det er et politisk ansvar at beredskapen er god og så må vi se om det er systemfeil nedover eller om det er noe som er oversett. Men det har vi rett og slett ikke informasjon om nå, sier høyrelederen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger